Коя марка лаптоп да изберем?

Въпросът за избор на марка лаптоп е доста сложен и комплексен и не може да се даде еднозначен отговор. Много често ни питат, кой е най-добрия производител. Според нас НЯМА най-добър производител.  Има най-подходящ модел за най-добра цена от даден производител, но това е променливо във времето. Ако днес даден модел е най-подходящ утре друг производител ще пусне по-добър модел на по-добра цена. Ние от Ardes.bg сме продали хиляди лаптопи и не можем да твърдим, че някоя марка е най-добра.

Естествено е всеки да има предпочитания, не напразно има най-много продаващи се марки и най-популярни марки. Зависи какви критерии влагате в определението най-добър: Най-ниска цена за параметри, най-атрактивен дизайн, най-малко дефектируем, най-добра матрица, най-бърз сервиз и т.н. Истината е че в България се продават основно лаптопи от топ 10 производителите в света  – DELL , HP, Acer, Toshiba, Fujitsu, SONY, ASUS, Lenovo. Всеки един от производителите си има плюсове и минуси, както и техните представители в България. Истината е че клиентите основно контактуват с фирмата, от която си купуват лаптопа било то някоя от веригите Техномаркет, Технополис, Зора, или специализирани фирми за компютри и лаптопи – като Ardes.bg. Ако всичко е наред с лаптопа ОК. Проблемите започват когато лаптопа , както всяка техника откаже поради някаква причина – било то по вина на техниката или по вина на клиента.  Тогава става разочарованието от дадената марка, поради това че някой не си е свършил работата – било то от страна на фирмения сервиз на производителя или търговеца, който най-често обира всички негативи. Ние от Ardes.bg се стремим да предложим на клиента най-разумния избор и най-качествения лаптоп и затова информираме клиента за всички плюсове и минуси на дадена марка и модел.

Според нас повечето марки, които се предлагат в България си заслужават и не бива да ограничавате своя избор, защото даден модел бил от марка, която не била качествена. Няма некачествена марка – всички производители са продали милиони лаптопи по света и ако правеха некачествена техника нямаше да са в ТОП 10 на производителите на лаптопи. Когато си избирате лаптоп, доверете се на специалист, който има поглед върху пазара, а не на някой приятел разбирач, който е имал взимане даване с 2-3 марки лаптопи. Специалиста ще може да ви консултира как се представя дадена марка като надеждност, като срокове на ремонт, колко се бави сервиза, кои са слабите страни на даден модел. Ще направим своебразен поглед върху различните марки, но без да претендираме за пълна обективност, а базирайки се на нашия опит и наблюдения.

DELL

DELL започват своето развитие през 1984 г. В момента DELL е номер 1 по продажби на персонални компютри в САЩ и номер 2 в света. За миналата година приходите им от продажби надхвърлят 61 млрд. $, от които над 16 млрд $ продажби на лаптопи. Dell правят надеждни лаптопи с 3 години гаранция. Единствено DELL асемблират лаптопите си и в Европа – имат завод в Ирладния и Полша. Добра изработка, добър дизайн, добри параметри – за момента на необосновано висока цена за България. DELL в момента са най-скъпи за параметрите, които предлагат.  От друга страна DELL предлагат сервиз на следващия бизнес ден и то на място при клиента. Няма друга марка, която да предлага подобен сервиз стандартно в техните модели.

HP

HP е най-голямата IT компания в света с продажби на IT продукти и услуги от 116 млрд $ за 2008г. и е номер 1 по продажби на лаптопи в света с продажби над 22 млрд. $ на година. HP продава качествени лаптопи с добър сервиз.  HP лаптопите се предлагат основно с 1 година гаранция в по-ниския клас, като при по-високия клас лаптопи се предлага и 3 годишна гаранция, или клиента по желание може да си закупи допълнително гаранция за своя лаптоп. Доскоро HP лаптопите се славеха със своя „дървен“ дизайн , но откакто на пазара се появи новата серия HP Pavilion DV5 тази слава ще отмине.

Toshiba

Toshiba е продала до сега над 60 млн. броя лаптопи, като за 2007 година е продала над 10 млн. броя. От една страна много качествени лаптопи от среден и висок клас: Серията Satellite A300 , Portege, Tekra се славят със надеждност и добър дизайн, а ниската серия Satellite L300 е с много слабо представяне, както по параметри така и по надежддност. Хубавото е че Toshiba дава 2 години стандартна гаранция, а а високия клас и 3 години гаранция. В момента Toshiba предлагат най-изгодните 13″ лаптопи – серията Toshiba Satellite U400,  най-изгодните геймърски лаптопи от висок клас Toshiba Qosmio F50 и най-лекият лаптоп 12″ на пазара Toshiba Portege R500.

Acer

Acer стана номер 3 в света по продажби на персонални компютри и номер 2 при продажби на лаптопи. За 2007 година приходите от продажби надхвърлят 14 млрд $, от които над 9 млрд $ продажби лаптопи.  В Acer работят над 5600 човека по целия свят.  Със своите ниски цени и добри параметри, Acer завоюваха добър пазарен дял. В момента Acer предлагат стандартна 1 годишна гаранция за фирми и 2 години гаранция за частни лица. Acer предложиха първи 16.4″ лаптоп Acer Aspire 6530, Aspire 6930, както и 18″ лаптопи – серия Acer Aspire 8930. Добър производител на добри цени.

ASUS

ASUS стартира дейността си през 1990г. като прооизводител на дънни платки и компоненти. За 2007г. ASUS има приходи от над 22 млрд $ от продажба на компютърна техника, като за 2007 са продали над 52 млн бр. дънни платки , 7.1 млн. лаптопа и над 1 млн. ASUS eeePC. ASUS е голям OEM производител на лаптопи –  произвежда компютри за Apple, SONY и HP. През 2008г. отделя OEM производството на компютри в отделни фирми- Pegatron и Unihan. ASUS в момента провежда много агресивна политика за спечелване на пазарен дял – целта му е до 6 години да стане номер 3 в света.  ASUS предлага собствени лаптопи и LCD монитори при много атрактивни условия – ниски цени, добра производителност, добра гаранция – 24 месеца – бърз сервиз – обещават сервиз до 48 часа от постъпване във сервизния център. Tази година ASUS предложиха няколко страхотни модела в ниския ценови диапазон, които станаха хитови : ASUS eeePC 1000H, ASUS M51vr-AP138, ASUS x50gl – AP391 и др. Да се надяваме, че ще задържат позиции както по отношение на цена, така и на качеството, което предлагат.

SONY

известни със своите качествени продукти SONY предлагат отлични по дизайн и производителност лаптопи. За миналата година SONY е продала над 5.2 млн. компютри и лаптопи, като подделението и за информационни технологии е реализирало над 12 млрд.$ продажби. Доскоро нямаше официално педставителство на SONY в България, но от няколко месеца вече SONY лаптопите се предлагат официално в България с няколко модела, като има осигурен сервиз за България. Все още по официалния канал се предлагат ограничен брой модели от високия клас, като всички останали модели SONY, които се предлагат на пазара са внос от САЩ и са с по-малка гаранция от 12 месеца. SONY предлагат интересен дизайн и много добри 16.4″ лаптопи с BluRay устройства на много добри цени.

Fujitsu – Siemens

Fujitsu-SIemens позагубиха малко от пазарния си дял в последните месеци, поради несполучливият дизайн на моделите, които направиха, както и неадекватната ценова политика. Сервиза на Fujitsu е така наречения colect&return, което означава, че при проблем на лаптопа, викате куриер, който го взима от Вас, носи го в сервизния център и след ремонта ви го връща без да плащате нищо за транспорт. За ниския клас модели Fujitsu дава 12 месеца гаранция, като за средния и високия клаасс, гаранцията е 2 и 3 годишна в зависимост от модела. Fujitsu имат страхотни модели с ниско тегло и на отлична цена.

Lenovo

Lenovo стартира дейността си през 1988 г. В момента Lenovo e най-големия производител на компютри в Китай и Азия. През 2004 г. купуват подазделението на IBM за персонални компютри и LENOVO става номер 5 сред производителите на преносими компютри с продажби от 16 млрд$ на компютърна техника за 2007г. Действително със своята серия ThinkPad, Lenovo , успя да се наложи като производител на качествени и надеждни лаптопи, въпреки своя традиционно ръбат дизайн. Lenovo предлага страхотни лаптопи за дизайнери, CAD CAM приложения на много добри цени. В момента Lenovo правят промяна на цялата си моделна серия и се очакват нови още по атрактивни модели.

виж също: „Как да изберем лаптоп“

Класация на световните марки по-продажби за 1 во тримесечие на 2008 г.

Място

Марка лаптоп

1-во тримесечие’07

1-во тримесечие’08

Годишен
Ръст

1

HP

4.608 Mлрд$

6.460 Mлрд$

40%

2

Dell

3.228 Mлрд$

4.683 Mлрд$

45%

3

Acer

3.415 Mлрд$

4.527 Mлрд$

33%

4

Toshiba

2.399 Mлрд$

2.890 Mлрд$

20%

5

Lenovo

1.473 Mлрд$

2.321 Mлрд$

58%

6

Fujitsu/
Fujitsu-Siemens

1.275 Mлрд$

1.612 Mлрд$

26%

7

Apple

0.891 Mлрд$

1.433 Mлрд$

61%

8

Asus

0.796 Mлрд$

1.330 Mлрд$

67%

9

Sony

1.281 Mлрд$

1.321 Mлрд$

3%

Others

3.759 Mлрд$

4.529 Mлрд$

21%

Total

23.124 Mлрд$

31.108 Mлрд$

35%

Loading Facebook Comments ...