Как да изберем лаптоп, преносим компютър?

laptop netbuk

КАК ДА ИЗБЕРА ЛАПТОП?

Все по-ниската цена на преносимите компютри ги прави особено популярни, но богата гама от модели с различни характеристки може да се стори объркваща за потребителя при избор на лаптоп, ето защо е важно да се намери оптималното решение за неговите изисквания. В следващите няколко стъпки ще разгледаме различните класове мобилни компютри и как да направим оптимално добрият избор съобразно характеристиките им.

Тази статия е с остаряла информация. Изтеглете безплатното ни ръководство за избор на лаптоп от тук.

laptop

Какво е най-важното при избора на лаптоп?
1. Уточнете за какво точно ще го ползвате.
– за домашно ползване , интернет , филми, без тежки игри
– домашно ползване , с интернет и тежки 3D игри.
– за офис работа, без тежки програми
– за офис работа с CAD CAM програми и графични програми
– за ултратежки приложения, CAD CAM, 3D MAX…2. Как да избера процесор?
Съвременните процесори са толкова мощни, че дори и най-слабия е достатъчен за нормална работа.
Ние препоръчваме:

 – За домашна и офис употреба, интернет, филми, офис приложения, без игри  -индекса на процесор да е от 20% до 35%

– За домашно ползване , интернет и най-вече сериозни игри, важно е процесора да е малко по-мощен- над 35% индекс, но по-важно е видео картата да е отделна с индекс над 40%.
– За натоварени офис приложения, без CAD CAM програми , процесора е важно да има индекс над 45%, видео картата може да е вградена.
– За натоварена работа, тежки игри и всичко останало – процесор с индекс над 55%
– За супер интензивна работа  – индекс на процесора над 65%.
Не е необходимо да се хвърляте на най мощния процесор и да правите компромис с другите компоненти. Най-добре е баланс между процесор, видео карта, памет и диск, като не забравяте и дизайна.3. Как да изберете видео карта?
– Ако не играете игри, не ползвате тежки програми може да вземете и вградена видео карта. – индекс между 5 и 15%
– Ако искате да гледате full HD филми, да играете не толкова тежки игри, но все пак играете, ползвате специлизирани програми Photoshop, Corel, Autocad в 2D режим – задължително вземете отделна видео карта  – индекс от 30% до 55%
– Ако ще ползвате тежки 3D игри, натоварени CAD CAM програми, вземете най-мощната видео карта с индекс над 65%
– Единствено най-тежките игри искат индекс над 80%, но там колкото и да мощна видео карта да сложите, няма да ви стигне.
Имайте предвид, че големината на паметта на видео картата не оказва влияние върху бързината. Голяма заблуда е , че видео карта с 2GB е по-бърза от такава с 1GB. Паметта влияе единствено върху детайлността на изображението при игри и то само във FULL HD режим, така, че ако ще играете само на лаптопа, няма никакъв смисъл. Всичко  е маркетингов трик, за да се продават по-скъпите модели.
Друго , което е важно, че видео картата загрява повече и хаби повече батерия.4. Колко памет ви е нужна?
Много клиенти се заблуждават, че колкото повече памет има толкова по-добре. В действителност нормалния потребител няма нужда от повече от 4GB памет и то само в краен случай за най-тежките програми.
6GB, 8GB, 12GB и 16GB могат да се ползват от изключително малко програми – само най-професионалните такива програми – CAD CAM софтуер, SolidWorks , Photoshop.
Дали паметта е на 1333MHz или 1066MHz, за 90% от потребителите няма значение. Още повече в класа до 1200-1500 лв. чипсета не поддържа 1333Mhz, Производителите слагат 1333MHz памет и рекламират такава, но лаптопа реално работи на 1066MHz.5. Колко голям твърд диск ви е необходим?
Твърдите дискове са най-евтината и най-бавната част от преносимия компютър.
–  320GB диск – събира 70 000 снимки, 80000 музикални файла и 200 часа видео…
–  640GB диск събира 2 пъти повече – 140 000 снимки, 160000 песни, 400 часа филми .
Наистина ли ви трябва толкова?
Проблема е, че заради въртящите се части диска е една от често повреждащите се части и тогава , ако нямате архив губите всичко…
Затова по-добре спестете пари от диск и си купете външен диск където да си правите архиви. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!6. Коя марка лаптоп е най-добра?
Няма най-добра марка – Acer, ASUS, DELL, Lenovo, HP, SONY, SAMSUNG, Fujitsu – всички са добри.  И всички марки се чупят. И то  над 10% за 3 години. Така, че всеки 10 ти лаптоп се връща в сервиз по време на гаранционния срок.
Но това не означава, че са лоши марки.
Ето защо е важно от кого го взимате – да не някоя фирма, която казва – отиди в еди кой си сервиз. Там се нареждате на опашката и чакате.  Ardes.bg разполага със собствен сервиз към всеки магазин и приема техниката за диагностика. Ако проблема е за гаранционен сервиз ние ще го изпратим за наша сметка до оторизирания сервиз и там максимално бързо ще ви го оправят, защото ние сме го изпратили и сме едни от големите клиенти на марките в България.
За нашите клиенти осигуряваме и безплатен оборотен лаптоп след 10 ден на сервиз.Какво да гледате при избора?
Най-важното е вече дизайна на лаптопа да ви харесва. Процесор, памет, диск, видео карта – ще забравите какво сте си купили точно след 1 месец. Дизайна ще си го гледате поне 4-5 години.
Важно е клавиатурата да ви е удобна, тъчпада да ви харесва, корпуса да ви допада, екрана да не ви дразни и т.н. Това са детайли, които може да видите и пипнете.
Тъй като не може да сте напълно сигурни, че лаптопа ще ви допадне само от 10 или 20 мин. разглеждане, затова ние даваме 15 дни гаранция за връщане на лаптопа, само ако не ви харесва.

Мобилност:

Това е най-голямото предимство при лаптоп компютрите, физическите размери винаги са били фактор за някои потребители, в наши дни повечето преносими компютри са с тегло от около 2-3 кг. и големина почти колкото на лист хартия.

7″ и 8″ лаптопи – това са най-малките преносими компютри на пазара. В момента толкова малки лаптопи предлагат Sony. Моделите граничат със смартфон. Впечатляват с много ниските си тегло и размери. Под 1 кг и дължина от 20-22 см.

8.9″ и 10″ лаптопи – така наречените netbook са с тегло около 1 кг- 1.2кг – такива са моделите на ASUS eeePC, Acer Aspire One, Toshiba NB100, Dell Mini, Lenovo IdeaPad s10, HP Mini и др. Удобни са за работа в интернет, чат и Sкype разговори, домашно забавление за децата, без сериозни игри. Удобни при пътувания, когато децата нямат какво да правят на задната седалка. Добра цена и добра издръжливост на батерията. Разгледайте всички интересни модели нетбук на сайта ни www.ardes.bg

11″ -12″ лаптопи са с тегло от 1кг до 2 кг. Най-популярните 12″ модели са с тегло от 1,2 кг. Разгледайте най-изгодни и интересни 12″ лаптопи в сайта на Ardes.bg

13″ лаптопи с тегло от 1.3 кг за най-леките модели ултрабоок на Acer, ASUS вижте на сайта на ardes.bg – 13″ лаптопи

14″ лаптопи са с тегло от 1.8 до 2.2 кг. От представителите на средния клас са Acer Aspire TimeLine – вече известни със свръхиздръжливата си батерия. Други 14″ модели може да видите тук

15.6″ лаптопи с тегло от 2.6 кг до 3 кг. Това е секцията с най-голям избор. Това е така, защото този размер осигурява мобилност на преносимия, компютър и в същото време предоставя достатъчно пространство за по-мощни компоненти. Съществуват 2 формата на картината – 15.4″ и 15.6″. 15.4-инчовите лаптопи са по-старият стандарт. Все още могат да се намерят такива модели, но с тенденция да изчезнат и да бъдат заменени с новият 15.6″ формат, който е с крачка напред, особено когато става дума за гледане на филми.

17″ лаптопи с тегло от 3.2 до 3.5кг. Тази категория е втората най-популярна след 15″. Тук изборът също е богат, защото всички водещи марки предлагат този стандарт. Acer предлагат достъпни решения за 17″ лаптопи, заместващи настолна система.

18.4″ лаптопи с тегло 3.3 – 4 кг. Това са по-скоро заместители на настолна машина, защото са по-трудно преносими и с доста мощни характеристики.

20″ лаптопи с много високо тегло – около 7 кг. Тези модели са рядко срещани, особено на българския пазар. Биха били полезни на дизайнери и хора, които се занимават професионално с графична обработка.

Производителност:

Преди години на преносимите компютри се гледаше като на скъпа и лоша инвестиция, поради високата им цена и слабите параметри, но това вече е в миналото. В момента на пазара има ноутбуци които не само се съпоставят като производителност с настолните компютри, но дори и такива които ги превъзхождат.

Забавления:

Развитието на технологиите се забелязва пряко и при лаптоп компютрите, благодарение на мощните процесори, видео карти и големите количества памет, преносимите компютри разполагат с богати мултимедиини възможности – музика, видео, DVD филми и не на последно място 3D компютърните игри не са проблем за нито един съвременен лаптоп.

Батерия:

Компонентите в преносимите компютри като процесори и видео карти са конструирани така, че да използват максимално ниска консумация на енергия с цел по-голям живот на батерията. Повечето от лаптпоп компютрите могат да работят около 2.5-3 часа само с едно зареждане, а сега вече и до 8 часа.

Безжична връзка:

Голямо предимство при ноутбуците е възможността за безжична свързаност, те разполагат с вградени Wireless мрежови карти, чрез които по безжичен път се свървзват с интернет на местата където има WiFi сигнал.

Какъв тип преносим компютър да изберем?

Ноутбуците са различни по размери итегло (отчасти и по форма) за да обхванат максимално нуждите на потребителя. Най-общо могат да бъдат разграничени няколко типа: ултра мобилни, леки, средни по размер и такива с функционалността на настолните компютри (мощни).

Ултра мобилни:

В тази категория спадат преносимите компютри които са най-малки по размери, повечето от тях разполагат с 12 инчов екран (дори и по-малък), при тях е заложено основно на физическите размери, което се отразява на характеристиките им (малки по размер клавиатури и не толкова мощни компоненти). В  момента много сериозен дял заемат нетопите – малки лаптопи с 8.9″ и 10″ екрани и тегло около 1 кг. Предимствата им са ниското тегло и ниската цена и въпреки по ограничените функционални възможности стават все по предпочитан избор за 2 ри лаптоп.

Леките ноутбуци:

Тук се отличава съвкупност от малко тегло и същевременно добри характеристики, размерите на екрана варират от 12 до 14 инча, раполагат със стандартни по размер клавиатури както и с вградени оптични устройства (DVD RW, BluRay).

Средни по размер:

Преносимите компютри спадащи в тази категория са по-големи и с по-тежки от изброените до момента, големината на екрана е от 14 до 15 инча. По производителност могат да се съпоставят с леките ноутбуци, но цената им в някой случай е по-ниска.

Мощни преносими компютри:

Лаптоп компютрите които наистина могат да заместят настолният компютър както по характеристики така и по удобство, разполагат с пълна по размер клавиатура, по-големи физически размери и тегло. Размера на екраните варира от 15 до над 19 инча, икомпонентите в тях са доста по-мощни.

На какви спецификации да се спрем?

Както стана ясно възможностите за избор на преносим компютър са много и включващи в себе си различни фактори, но в крайна сметка характеристиките са най-важното нещо което потребителя трябва да избере. Възможно е да се направят различни компромиси например, за по-голям живот на батерията трябва да се насочите към ноутбук с по-слаб процесор, именно този избор е най-труден.

Ето и най-важните спецификации които трябва да се вземат под внимание:

Процесор:

Както може би знаете, процесора е от най-голямо значение за един компютър, процесорите при лаптоп и настолните компютри са почти еднакви, единствената разлика е в консумацията на енергия. Дългият живот на батерията означава повече време на работа, но от друга страна това се отразява върху избора на процесор.

Таблицата показва най-популярните процесори при преносимите компютри:

Живот на батерията и мощност

Intel Core i7 low voltage

Intel Core i5 low voltege


Дълъг живот на батерията

LV/ULV Intel Core Duo

Intel Atom

AMD Athlon/ Turion Neo 

Висока производителност

Intel Core i7

Intel Core I5


Бюджетни

Intel Celeron M

Intel Dual Core

Intel Core i3

AMD Mobile Sempron


Вижте подробни характеристики на мобилните процесори тук:

Разгледайте тестовете на мобилни процесори на долната графика и изберете своя процесор.

Тестове на мобилни процесори

Памет:

Минималната памет за преносим компютър е 1GB. Съвременните приложения имат все по големи изисквания към оперативната памет. 2GB памет са достатъчни за всички офис приложения, интернет, филми, музика, базова обработка на изображения. Паметта в преносимите компютри може да се увеличава до 3, 4 или 6, 8 GB за гейм моделите.  Най-често съвременните лаптопи пристигат с 2,3  или 4 GB RAM. Операционната система Windows XP, Windows Vista и Windows 7 , 32 bit нe работят с повече от 3 GB памет, така че ако искате 4GB и повече RAM трябва да разполагате с 64bit версия на Windows Vista или Windows 7.

Твърд диск:

Твърдите дискове в преносимите компютри са  с големина от 160GB и нагоре, като се срещат и все по често големини до над 500GB. Най-популярните твърди дискове са със SATA интерфейс за повишен трансфер на данни и 5400 оборота в минута. Дори най-малките дискове осигуряват достатъчно място за съхранение на програми, снимки десетки часове музика и филми. Естествено колкото по-голям е диска, толкова повече е мястото за съхранение.  Препоръчително е да има поне 250GB HDD, като понастоящем масово се предлагат лаптопи с твърди дискове 250GB и 320GB и вече 500GB. Отскоро започнаха да излизат модели и с 640GB.

Твърд диск 160GB  – събира около около 120-140 филма, или 1000 часа музика с високо качество или 5 000 снимки с високо качество

Твърд диск 320GB – събира около 200-250 филма, 3000 часа музика или 10 000 снимки.

Оптично устройство:

DVD/RW устройството е комбиниранo DVD-ROM , DVD-RW, DVD R +/- ,което дава възможност за бърз запис и съхранение на любими песни на CD и DVD R и RW носител и удобно гледане на ДВД филми(8x DVD-ROM). Навлиза използването на BluRay оптични устройства, но все още само най-високия клас устройства са снабдени с тях.

LCD дисплей

При преносимите компютри са разпространени няколко размера на LCD матрици:

7″, 8.9″, 10” , 11.3”, 12”, 13.3”, 14.1” 15”, 15.4”, 16.4″ 17”, 18″ дори има и 19-20” матрици.

Все по-голямо приложение намират така наречените Wide матрици – това са матрици със съотношение 16:10 и 16:9  подходящо за гледане на филми и за работа с приложения.

Вече почти всички нови модели са с матрици със съотношение 16:9. Предлагат се както 13″, 14″, 15.6″, 16″, 18″. Тези матрици са най-подходящи за гледане на HD филми, но не са толкова подходящи за проектиране и CAD CAM програми. Разделителната им способност е 1368 х 768.

Разделителната способност на матриците варира от 1024×768 до 1900х 1200 в най-добрите модели.  В

8.9″ матрици се предлагат с резолюция най-често 1024 х 600, като съществуват модели 1366 х 768

10″ дисплеи  – резолюция 1024 х 600

11.1″ – 12″ дисплеи – най-често ползвана резолюция: 1280 х 800

13.1″ – резоюция – 1280 х 800

14″ – 14.1″ Wide дисплеи – 1280 х 800

15.4″ Wide – 1280 x 800,  1400 x 900, 1650 x1050

15.6″ – 1366 х 768

16.4″ Wide – 1650 x 900

17″ Wide – 1440 x 900, 1650 x 1050, 1920 x 1200

Вече  по-често се използват  матрици със специално покритие увеличаващо яркостта и контрастта ( различните производители го наричат по различен начин – CristalBright, TrueBright, X Braght, Color Shine и т.н.).

Избора на матрица зависи от конкретните предпочитания на клиента и от приложенията, за които смята да се използва лаптопа.

Видео карта

Най-често преносимите компютри се предлагат с вградена видео карта в чипсета. По този начин се намалява цената на преносимите компютри, като отчасти това става за сметка на производителността във графични приложения и игри. Най-често използваните чипсети на Intel

Вградените видео карти на Intel , имат добра производителност за филми и графични приложения, както и  базова 3D производителност за по-слабите игри.

Най-добре е използването на отделна видео карта – например,  които са с добра производителност за игри и филми.

Колкото по-мощна е видео картата, толкова по-добре се изпълняват 3D приложенията и най-вече игрите. За по-мощни 3D игри са необходими видео карти с индекс над 65%.

За мощните 3D приложения CAD CAM програми е препоръчително използването на специализирани видео карти: Nvidia Quadro или FireGL, които дават много  добра производителност.

Тест на видео карти

Уеб камера – уеб камерите станаха почти стандарт при различните модели лаптопи – има различни резолюции от 0.3Mpix до 2Mpix. Каква е резолюцията според нас няма почти никакво значение, защото така или иначе тази камера няма да се ползва за снимки. Да вярно е, че 2Mpix камера дава страхотен образ на вашия компютър, но за да се предаде по интернет трябва високоскоростна връзка, която не е достъпна заповечето потребители и поради тази причина образа се компресира много и качеството от отсрещната страна става същото както 0.3Mpix камера.

Повечето модели преносими компютри се предлагат с различни възможности за свързване като

USB 2.0, 3.0  портове –за свързване на различни периферни устройства като цифрови камери, MP3 плейъри – броят на портовете може да бъде 2, 3 или в някои модели и повече.

1 VGA порт –за връзка с  външен монитор или проектор

1 S-Video порт – за връзка с телевизор  – все по-рядко използван, заменен е с HDMI порт.

HDMI порт – за връзка към LCD или плазмен телевизор – осигурява възможност за Full HD възпроизвеждане , стига да го поддържа видео картата.

DVI-D – цифров изход за LCD монитор или LCD или плазмен телевизор , посредством преходен кабел DVI – HDMI.  Тези 2 порта са еквивалентни що се отнася до картината, но в HDMI в някои модели лаптопи е вкаран и звука.

1 микрофонен жак, порт за слушалки – много лаптопи имат вградени микрофони, но все още някои бизнес модели няма такива.

Много често в съвременните модели се предлага и 5-в-1 четец за следните формати карти-Secure Digital, MMC, Memory Stick, Memory Stick Pro, XD Picture Card, като единствено най-евтините модели лаптопи нямат такъв четец.

IEEE 1394 – порт за връзка към цифрова камера. Не е много често използван и може да се откажете от него. Съвременните цифрови камери, които са с твърд диск ползват USB портове за връзка, така че този порт е само със специфично предназначение.

Bluetooth – безжична връзка на къси разстояния – за връзка към GSM, GPS или други.

Кой производител на лаптопи да предпочетем?

След като изберем параметрите на лаптопа остава въпроса на кой производител да се спра. За целта разгледайте статията :  Коя марка лаптоп да предпочетем?

 

Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...