Лаптоп Lenovo ThinkPad SL500 – стабилен и евтин.

Lenovo възнамерява да привлече вниманието на много голям брой потенциални клиенти в ниската ценова категория със стартирането на Thinkpad серията SL. Задачата на SL-моделите не е никак лека, защото серията трябва да предложи качеството на ThinkPad на атрактивна цена. Ще разгледаме два модела Lenovo ThinkPad SL500, за да разберем дали китайската компания, наследник на IBM, се е справила с този проблем.

lenovo sl500

Дизайн на корпуса

Как би било възможно серия от висок, бизнес клас като ThinkPad да се превърне в бюджетен модел, без драстични промени в общият изглед? Отговорът е в лъскавите повърхности. Резултатът е черен, огледален капак, който не е типичен за бизнес сериите. Лъскавите повърхности са „по-нетрайни“, особено ако лаптопът се пренася често, защото са чувствителни на надраскавания.

thinkpad sl500

Основният цвят на корпуса не е променен – черен с червен акцент на тъчпада, традиционно за Lenovo. SL-серията обаче идва с малък трик: логото ThinkPad на капака на лаптопа има червен LED диод вместо точка на буквата „i“. Това привлча вниманието при леко затъмнена обстановка, така че новата SL серия има едно качество, от което предишните ThinkPad модели се въздържаха, а именно лаптоп който грабва погледа. Ето още еднa малка разлика, която отдалечава ThinkPad SL500 от бизнес ThinkPad преносимите компютри (есествено никой не би искал да всички в офиса да се взират в компютъра му).

евтин lenovo

Lenovo ThinkPad SL500 е традиционно за марката много стабилен и здрав лаптоп. Базата на преносимия компютър е подсилена против концентриран точков натиск и дори дисплеят не прави изключение в това отношение. Твърдият диск също има система за защита при удар. Компромисът идва в използваните материали. Корпусът е направен от пластмаса, въпреки това, под него незабелязано е поставена метална рамка, която свързва всички части здраво една за друга и прави лаптопа устойчив на усукване, а от там забравяте за скърцания и хлабини в конструкцията.

Пантите са изработени от метални сплави и държат дисплея стабилно. Моделът е без кукички за екрана и когато е затворен се държи само на пантите.

Комуникационни възможности

Lenovo ThinkPad SL500 има един проблем по отношение на входно-изходните портове и той се дължи на формата на корпуса. Всички интерфейсни входове, които са разположени от двете страни на лаптопа са по скоро трудно достъпни, защото двете стани са с клиновидна форма. Например, за да включите обикновено USB усройство трябва или да се наведете до порта, за да го видите или да повдигнете лаптопа.

Моделът няма докинг порт. Отдясно са разположени аудио портовете и 2 USB входа, точно над тях се намира ExpressCard слота. Зад тази група е поместено оптичното устойство и най близко до екрана са портовете за LAN и модем.

Отзад има малко интерфейсни портове, защото батерията заема голяма част от наличната площ там. Само в лявата част са Kensington заключващият порт и VGA изхода за външен монитор.

Отляво са още 2 USB, и HDMI изход за връзка с плазмен/LCD телевизор. Следват SD CardReader-ът и FireWire 1394 порта.

На лицевата страна е поставен само ключът за Wireless модула.

Новият ThinkPad е оборудван с Gigabit Ethernet от Realtek и Intel Wireless WiFi Link 5100 ABGN модул за безжичен интернет. Също така Bluetooth 2.0 присъства в стандартното оборудване.

Клавиатура и тъчпад

Забелязва се че Ctrl бутона и Fn бутона са разменени. Това би се оказало недостатък ако досега сте работили с друг преносим компютър, различен от ThinkPad. Бутонът Del също не е на стандартното си място и е поставен малко по вляво от горният десен ъгъл.

Дисплей

Моделите, които разглеждаме са с 15,4 „WXGA екран с резолюция от 1280×800 пиксела. Дисплейът е с неогледално, матово покритие.

Технически данни на моделите:

Lenovo ThinkPad SL500 – 869лв.

+ Подарък лазерна безжична мишка Lenovo
Процесор: Intel Dual-Core T3000 (1.8GHz, 1MB L2 cache)
Памет: 3GB DDR2 (667MHz)
Твърд Диск: 250GB SATA 5400 rpm, Integrated HDD Shock Absorber
Видео карта: Intel GMA 4500M с 64MB собствена памет и до 1340MB споделена
Дисплей: 15.4″ WXGA TFT 1280×800 AntiGlare
Операционна система: FreeDOS още…

Lenovo ThinkPad SL500 – 999лв.

+ Подарък лазерна безжична мишка Lenovo
Процесор: Intel Core 2 Duo P5870 (2.00GHz, 2MB Cache, 800MHz)
Памет: 1GB DDR2 (667MHz)
Твърд Диск: 250GB SATA 5400 rpm, Integrated HDD Shock Absorber
Видео карта: Intel GMA 4500M с 64MB собствена памет и до 1340MB споделена
Дисплей: 15.4″ WXGA TFT 1280×800 AntiGlare
Операционна система: Windows Vista Basic още…

Тестове и сравнения:

Тест с Cinebench R10 Rendering Single

Цена при нас:

Подробните снимки са благодарение на NotebookCheck където може да видите тестове и сравнения на процесори и видео карти.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време. Ако статията Ви е харесала може да гласувате за нея с бутона „свежо“.

Loading Facebook Comments ...