Dell Inspiron 1750 – пълно ревю на новия мултимедиен лаптоп.

Голям и евтин

Кой казва, че лаптопите с голям дисплей са скъпи? Dell Inspiron 1750 отхвърля това твърдение като предлага ниска цена от 1299лв. Сега нека да разгледаме какво може да предложи Dell Inspiron 1750.

laptop-dell-inspiron-1750

Корпус

Модата на 16:9 форматните екрани продължава, затова не е изненада, че последният модел Inspiron 17-серията също е преминал към този формат и вече предлага 17.3″ дисплей. Това есествено веднага дава отражение и на формата на корпуса, а именно по издължена и по-тясна.

Пантите се захващат директно за задната част на корпуса, така че дисплеят „потъва“ зад лаптопа, когато се отвори.

лаптоп-дел-инспирон-панти

Въпреки немалките размери от около 28см х 42см, впечатление правят по-скоро тънкият дизайн, заоблените форми и ниското тегло от само 3 кг, които създават усещане за мобилност.

Като изключим капака на Dell Inspiron 1750, той е доста сдържан от към цветове. Във вътрешния дизайн си взаимодействат черни и сребристи, матови и гланцирани повърхности. Ако желаете да сте уникални Dell-ът ще Ви предложи стрхотен ледено син („Ice Blue“) или черешово червен („Cherry Red“) цвят на капака, но за всеки случай моделът се предлага и с обсидианено-черен* („Obsidian Black“) лъскав капак.

мултимедиен-лаптоп-цветове

*обсидиан е вид по-нечупливо, черно стъкло.

Откъм стабилност новият Inspiron се представя задоволително. Корпусът има добра устойчивост на усукване, но се деформира при точков натиск. Слаби скърцания и шумове също могат да бъдат забелязани.

Комуникации

Нека разгледаме корпуса и да оценим интерфейсните портове.

Dell Inspiron 1750 има 3 USB порта, VGA за външен монитор и LAN (RJ-45) порт за мрежови кабел. Отдясната страна точно преди оптичното устройсто се намира и ExpressCard слота за директен достъп до дънната платка. Факта, че това е евтин лаптоп, си проличава, когато се огледате за eSATA за връзка с външен твърд диск, FireWire за камера или HDMI порт за цифров видео сигнал – такива няма.

Моделът притежава още Dell Wireless 1397 модул за безжичен интернет и bluetooth технология.

Клавиатура и тъчпад

За сметка на ограничените комуникационни портове, Dell използва цялото пространство на разположение за клавиатурата, която си има и NumPad блок с числа. Размерът на бутоните е доста щедър като за лаптоп и клавиатурата не крие никакви изненади в подредбата на клавишите. Слабото място тук е че клабиатурата се огъва доста при натиск, което дори води до неприятен шум при удар по клавишите от цифровия блок.

Очевидна е липсата на полезни/безполезни мултимедийни бутони, но за сметка на това налице са всички допълнителни функции (Wireless LAN, яркост, сила на звука и т.н.) чрез F-клавишна комбинация.

Тъчпада е голям и добре интегриран в цялостния дизайн на лаптопа, има заоблени ъгли и подходяща повърхност за лесно плъзгане на пръстите. И при бутоните и при тъчпада не се забелязват проблеми в реагирането.

Дисплей

Има 2 вида дисплеи за Dell Inspiron 1750 – HD с резолюция 1600×900 пиксела и FullHD с 1920х1080 точки. Засега обаче в България се предлага само модела с по ниската резолюция, която обаче е напълно достатъчна за мултимедиен лаптоп. FullHD резолюцията е по-скоро за професионалисти, нуждаещи се от много работна площ.

Батерия

Батерията на нашия Dell е 6-клетъчна Li-Ion 48Wh. Според производителя в бъдеще ще се появят и модели с 9-клетъчна батерия, но засега такива няма. При теста за максимален живот на лаптопа, батерията издъжа 3ч и 30мин (с минимална яркост на дисплея, включен профил за пестене на енергия и изключен Wireless модул). На максимално натоварване Dell Inspiron 1750 се задържа 1ч и 20 мин (Максимално осветен дисплей, настройки на „High Performance“ и включен Wi-Fi)

Рядко обаче ще попаденте точно в такива условия, затова ще ви дадем и малко информация за продължителността на работа без захранване при симулация на нормална работа.

Ако използвате интернет (включен Wireless), максимално осветление на дисплея, което ще Ви нужно особено ако сте навън в слънчев ден и средни настройки на процесора и видео картата, лаптопа издържа около 3 часа.

В случай, че гледате филм от DVD диск със същите настройки, Dell-ът издържа малко по-малко, а именно 2ч и 30мин, които са достатъчни, за да изгледате докрай филма си.

Гаранция

Трябва да отбележим, че мобилният компютър превъзхожда повечето си конкуренти по традиционно добрата гаранция на Dell, а именнно 3 годишен срок, бърза и адекватна реакция при проблем.

Производителност

Както споменахме в началото, Dell Inspiron 1750 е нискобюджетен лаптоп за офис работа или мултимедия в домашни условия. Процесорът Intel Core 2 Duo T6500 е с две ядра и работна честота 2.1GHz и няма да се затрудни с мултитаскинг (работа с много приложения едновременно) или графичен редактор като Photoshop или CAD програми, като за това подпомага и отделната видео карта ATi Mobility Radeon HD 4330 с 512 MB собствена памет. Графичният адаптер не е от най-мощните, но все пак е доста по бърз и производителен от аналог със споделена памет (вградено видео).

Сравнения

Ще сравним възможностите на процесора, производирелността на видео картата и цената на Dell Inspiron 1750 с подобни лаптопи от същия клас.

1. Dell Inspiron 1750 (тествания модел)

2. Acer Aspire 7736ZG-434G50Mn

3. HP ProBook 4710s

4. Toshiba Satellite L350-22T

Процесор:

Видео карта:

Цена:

Можете за закупите онлайн Dell Inspiron 1750 на www.ardes.bg или в някой от 16-те ни партньора в цялата страна. (виж списък с градовете)

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделенотовреме. Надяваме се да сми Ви били полезни.

Ако статията Ви е харесала, може да галсувате за нея с бутона „свежо“.

Loading Facebook Comments ...