iPhone 4 – пълно ревю

iphone-4

iPhone 4 е последната разработка на Apple в четиригодишните им усилия за донастройка на продуктовата линия за смартфони. Подобренията в новия модел са много – и то на важни компоненти от апарата – дисплея, камерата, микрофона, батерията и възможността за мултитаскинг. Корпуса на смартфона е от стомана и алуминосиликатово стъкло – ултра-устойчиво на надрасквания. Новият дизайн на антената е иновативна идея, която се превърна в скандал поради смущения, причинени от контакта с потребителя.

Технически данни

Софтуер: iOS 4
Дисплей: 3.5″ LCD IPS 640×960 – 16 милиона цвята
Процесор: Apple A4, (1 GHz)
Оперативна памет: 512MB RAM
Вградена памет: 16GB
Камера: 5 Megapixel + светкавица
Безжични комуникации: Wifi b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR, aGPS
Радио: Няма
TV-Out: през iPhone конектор
Размери и тегло: 11.43 x 5.87 x 0.94 cm, 128 г
Батерия: неизвестна

apple-iphone

Дизайн

Най-вероятно вече сте запознати с визията на новия iPhone 4.

iphone4

Тънък

Ако сте използвали iPhone досега, определено ще откриете, че iPhone 4 е чувствително по-тънък. Инженерите на Apple са запълнили умело всяка ниша в корпуса на смартфона, така че всичко да се побере в корпус по-тънък от 1 см.

Индустриалният дизайн на телефона е шедьовър, въпреки проблемната антена. Най-много ни допаднаха бутоните за включване и изключване, както и тези за усилване/ намаляне на звука – просто се усещат с пръстите на ръцете Ви точно както трябва, а именно – на точното място, с точната форма. Според мен е изключително важно бутона on/ off да е удобен, колкото и малък детайл да е това, защото го използвате постоянно.

Защита от надраскване

Задният капак на корпуса е покрит със стъкло, което е изключително устойчиво на надрасквания. Сравнимо е с твърдостта на сапфир, който е толкова твърд, че практически е ненадраскваем. Това ни кара да мислим, че след няколко месеца употреба, новият iPhone 4 би трябвало да изглежда далеч по-добре от един 3GS модел например, който е с пластмасов корпус. Минусът на всичката тази твърдост и устойчивост е един: той е крехък! Да, ако го изпуснете (няколко пъти), вероятно ще се счупи … така, че дръжте го здраво :)

Усещане

Както вече споменах, корпусът на iPhone 4 е много тънък, по-тънък от отколкото на iPhone 3GS, който се счита за доста тънък. Първоначално, усещането е малко странно, защото държите по-малък телефон, но със същото тегло. Новият смартфон на Apple оставя впечатление за много плътен телефон. Хубавото е, че дори и в защитно калъфче – телефона остава изключително компактен.

Нова хардуерна платформа

iPhone 4 идва с новия процесор A4 Apple, който вече е познат от iPad, в комплект с 512MB оперативна памет, което е 2 пъти повече в сравнение с предишния 3GS. Вероятно това е следствие от възможността на телефона да работи с много приложения едновремено (мултитаскинг), което липсваше в по-старите версии iPhone. A4 процесорът също би трябвало да е по-бърз, но при телефоните на Apple не сме били свидетели на бавен процесор, така че разликата няма да е очевидна.

„Ретина дисплей“: Една дума – отличен.

Висока резолюция

Технологията „Retina display“ е едно от основните подобрения в новия модел. Резолюцията 960×640 пиксела е по-висока от тази на конкуренцията (800х480), което е прекрасно – защо? Защото по-високата резолюция директно влияе върху всяко текст-базирано приложение и качеството на възпроизвеждане на видео.

Всъщност iPhone 4 разполага с 326 пиксела за инч, което е с 26 повече отколкото човешкото око може да разграничи – 300 ppi. Оттам идва и името на дисплея – Retina.

Телефон

Често потребителският интерфейс на смартфона кара собствениците му да го мразят. При iPhone 4 такава опастност няма – всичко работи без затруднения.

Набиране

Набиране на телефонен номер, обаждане на любим номер, преглеждане на последни повиквания, намиране на контакт или прослушване на гласова поща – всички тези действия са организирани по страхотен начин – така, че да са Ви удобни.

Безжична връзка – проблемна

За да изясня казуса относно антената на телефона ще обобщя: iPhone 4 има два проблема в моделите произведени до момента:

  1. – Когато потребителят вземе телефона в ръката си, тялото му осъществява активна връзка между двете антени (страничната сребриста лайсна, обикаляща целия корпус) – тази за Wi-Fi и тази за 3G, което указва влияние върху качеството на прием. На практика, за да избегнете това трябва да използвате калъф или защитна броня, направена от непроводими материали или да държите телефона само за едната антена… (сега вече може да пищите :) Да, точно така – следва въпроса – Как може Apple да не осъзнават какво правят? Може би тестват новите си продукти с калъфче…
  2. – Метода, използван за визуализация на силата на сигнала е напълно грешен, според Apple. Това обаче се оказа поправимо и може да се отсрани със софтуерен ъпдейт.

Пренос на данни

Въпреки проблема с антената iPhone 4 показва по-добри резултати в сравнение с 3GS – около 30% по-бърз в преноса на данни.

Звук

Качеството на звука по време на разговор е доста прилично, въпреки, че има изветсни противоречия между критиците. Същото се отнася и за високоговорителя – може би трябваше да е малко по-силен.

Виртуалната клавиатура

В iPhone виртуалната клавиатура е много добра по две причини: адекватна и безшумна. Не се притеснявайте да натискате с целия си пръст. Смартфона има специален софтуер, който определя кой клавиш искате да натиснете.

Сърфиране в интернет

Не е новина, че iPhone отново се представя отлично при сърфиране в интернет, но този път имаме и далеч по-добър дисплей. По-високата резолюция предразполага за по-малко zoom (приближаване на страницата).

Flash поддръжка

Няма. Apple заявиха, че продуктите на компанията няма да бъдат в подкрепа на Flash технологиите. Flash навлиза в мобилните устройства, но засега резултатие са незадоволителни. YouTube, както и други сайтове, пускат HTML 5 версии на съдържанието си, за да са съвместими с iPhone. Проблемът на Flash е, че е прекалено бавен на мобилни устройства и това е главната причина Apple да не го допуснат в своите продукти.

Сензор за близост

Принципно iPhone 4 разполага със сензор за близост, който блокира тъч-функцията на дисплея по време на разговор. Тук също има спор дали това работи правилно. Ние не успяхме да възпроизведем проблема, затова засега това остава само слух.

Живот на батерията – отличен

Apple успя да вмести по-голяма батерия, което най-добрия начин да се удължи живота и. A4 новият процесор също помага в това начинание с по-ниската си консумация… предполагам. Средно iPhone 4 издържа 2 дни (48 часа) при нормална употреба. По груби изчисления на база факта, че от 100% батерията спадна на 94% за 15 часа в Stand-by режим, сметнахме че телефона би издържал малко над 10 дни ако не се използва. Обикновено батерията на електронните устройства не се изтощава линейно, така че тези 10 дни са приблизителна стойност с известна доза грешка. Apple обявяват 40 часа слушане на музика без дисплей и 9 часа за видео.

Камера

Новата камера с LED светкавица е подобрение точно там, където имаше нужда. Камерата показва страхорни резултати при слаба осветеност. Понякога може да бъдете свидетели на малко шум в снимките, но на малкия дисплей и във FaceBook изображенията от iPhone 4 са безупречни.

Видео заснемане

iPhone 4 е първият телефон, който снима видео в HD (720p) резолюция без това да е за сметка на fps (кадри за секунда). Минусът тук е, че не може да качите HD видеото си директно в YouTube с оглед на големия размер на файла и Wi-Fi ограничения.

Игри

За да проверите 3D графичните възможности на телефона, вижте как се справя с играта Real Racing – 3D рали-симулатор.

Време за зареждане на операционната система

iPhone 4 зарежда за 27 секунди и е един от най-пъргавите смартфони. За сравнение – Blackberry Bold 9700 е на другия край на класацията с 5 минути време за стартиране.

Нещата, които трябваше да са по-добри.

Антена: Тук нещата са ясни и вече ги обсъдихме по-горе.

Качване на HD видео (720p) в YouTube: Щеше да е прекрасно ако можеше да споделиш веднага HD видео клипа, който си направил току що на плажа.

Сила на звука по време на разговор: В по-шумна среда по-слабият звук може да се окаже проблем.

App-killer: Като минус ще отбележим невъзможността да се затворят всички отворени приложения едновремено.

Заключение

iPhone 4 е страхотен смартфон – всъщност най-добрия в момента на пазара, въпреки проблема с антената. Скокът от 3GS към 4 е впечатляващ най-вече заради дисплея, камерата и подобренията в iOS 4.

Официална реклама на iPhone 4 на технологията FaceTime

Сравнителна таблица за моделите iPhone досега:

Модел iPhone iPhone 3G iPhone 3GS iPhone 4
Операционна система iPhone OS 1.0 iPhone OS 2.0 iPhone OS 3.0 iPhone OS 4.0
Дисплей 3.5 инча (89mm) 262k цвята (480×320) 163ppi 3.5 инча (89mm) 16M цвята (480×320) 3.5 инча (89mm) 16M цвята (960×640) 326ppi
Вградена памет 4, 8 или 16 GB 8 или 16 GB 8, 16 или 32 GB 16 или 32 GB
Процесор 620MHz (underclocked to 412MHz) Samsung 32bit 833MHz (underclocked to 600MHz) Samsung ARM Cortex-A8 Apple A4 (1GHz)
Видео адаптер PowerVR MBX Lite 3D GPU PowerVR SGX535 GPU
Оперативна памет 128 MB DRAM 256 MB DRAM 512 MB DRAM
Комуникации Wi-Fi (802.11b/g),
USB 2.0/Dock connector,
Quad band GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
Bluetooth 2.0 + EDR Cambridge Bluecore4
In addition to previous:
Assisted GPS,
Tri-band UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
Includes earphones with mic
In addition to previous:
7.2 Mbit/s HSDPA,
Voice Control, Digital compass, Nike+,
Bluetooth 2.1 + EDR Broadcom 4325,
Includes earphones with remote and mic
In addition to previous:
Penta-band UMTS/HSDPA (800, 850, 900, 1900, 2100 MHz),
5.76 Mbit/s HSUPA,
Wi-Fi (802.11n: 2.4 GHz only),
3-axis gyroscope,
Dual-mic noise suppression,
microSIM
Камера 2Mpx с възможност за добавяне на географска информация 3.0 MPx + Macro focus & exposure 5.0 MP (720p HD at 30 fps), LED свееткавица. ПреднаVGA камера с видео до 30 fps.
Корпус Алуминий, стъкло и пластмаса Стъкло и пластмаса, черен или бял Алуминосиликатово стъкло и неръжд. стомана; черен или бял
Батерия Вградена Li-Pol 3.7 V 1400 mAh Вградена Li-Pol 3.7 V 1150 mAh Вградена Li-Pol 3.7 V 1219 mAh Вградена Li-Pol 3.7 V 1420 mAh
Размери 115 x 61 x 11.6 mm 115.5 x 62.1 x 12.3 mm 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
Тегло 135 г 133 г 135 г 137 г

Все още iPhone 4 не се предлага официално в България. Очаква се за започнат доставки към България от септември 2010. Цената със сигурност ще е над 1000 лв.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...