Apple iOS5 – най-новата операционна система за iPhone и iPad

apple-ios5

В началото на този месец Стив Джобс представи новата дългоочаквана операционна система iOS 5, която предлага над 200 нови функции. Нека хвърлим един поглед на някои от тях.

Център за известия

Всички ваши известия – на едно място. Получавате всички видове уведомления на вашето  iOS устройство (iPhone, iPad, iPod): нови имейли, съобщения, sms-и, молби за приятелство в социалните мрежи и др. С помоща на центъра за уведомления можете да следите всички известия на едно удобно място. Просто приплъзнете пръста си по екрана от горе надолу за да отворите центъра за уведомления, изберете кои известия искате да се показват.

Можете да избирате от последните новини от стоковата борса или просто да разберете какво ще е времето. Новите известия се показват в горната част на екрана, без да прекъсвате това което правите. Дори когато устройството Ви е заключено, известията се показват на дисплея и с едно преплъзване можете да управлявате центъра за известия. Уведомлителния център е най-добрият начин да сте вкрак с всичко около вас.

iMessage


С iMessage, Apple създават нова услуга за съобщения, от която могат да се възползват само  iOS 5 потребители. Чрез нея могат да се изпращат неограничен брой, безплатни текстови съобщения чрез Wi-Fi или 3G от вашия iPad, iPhone или iPod. iMessage  е вградено приложение, така че можете да изпратите текст, снимки, видео, контакти и др. Могат да се проследяват кога пристигат съобщенията ви, да се вижда когато някой ви пише и в същото време сте спокойни, защото съобщенията са сигурно криптирани.

Newsstand – Павилион за вестници


Прочетете всичките си любими списания и вестници които ще намерите на едно удобно място. iOS 5 организира вашите списания и абонаментни вестници на едно място – павилион за вестници – папка, която  дава достъп до любимите ви  публикации бързо и лесно. Папката се актуализира автоматично с най-новите избрани от вас емисии. Това е нещо като да ти доставят вестник пред вратата, само че….е по-добро.

Reminders – Напомняния



Най-добрия начин да организирате неща, които трябва да свършите. Следващия път когато си мислите „Да не забравя да…“ просто извадете вашия iPad, iPhone или iPod и го запишете. Напомнянията ви позволяват да организирате живота си в списъци пълни с дати, места и задачи. Напомнянията по място са нещо ново – задавате местоположение и когато отидете там напомнянето се задейства: „Хей, трябва да купиш сирене и кашкавал“, когато си в супермаркета например :) . Приложението работи с iCal, Outlook и iCloud, така че промените които правите се обновяват автоматично на всички устройства и календари.

Twitter



Интегриран директно в iOS 5. iOS 5 прави влизането в Twitter от вашия  iPad, iPhone или iPod дори още по лесно. Веднага след като се впишете във вашия twitter акаунт, можете да twitt-вате от Safari, Photos, Camera, YouTube или Maps, така че всичките ви Twitter приятели да знаят какво правите в момента.

Камера



Тъй като iPhone винаги е в теб това е най-добрия начин да уловиш неочаквани моменти. Можете да отворите камерата директно при заключен екран. Използвайте функциите за приближаване и с едно докосване фокусирайте и заключете експозицията за съставянето на снимка в движение. Ако сте активирали функцията Photo Stream намираща се в iCloud, вашите снимки автоматично ще бъдат свалени на останалите ви Apple устройства.

Подобряване на снимки



Превърнете обикновените снимки в произведение на изкуството само с няколко докосвания. Изрязване, завъртане, подобряване и премахване на „червени очи“. Подреждате снимките си в албуми директно от устройството. С iCloud  можете да изпратите новите си снимки до всичките си iOS устройства. Ако сте се снимали с iPhone, iCloud автоматично изпраща копия на снимката до вашия iPad.

Safari



iOS 5 позволява дори повече функции за сърфиране в мрежата на iPhone, iPad, и iPod. Safari Reader показва уеб страниците без реклами, така че да можете да четете без да се разсейвате. Списъкът за четене ви позволява да запишете интересни статии с функцията „прочети по-късно“.

 

Поща



Вашата пощенска кутия е на път да получи  много  нови функции. Форматиране на текст с помоща на удебелен, наклонен и подчертан шрифт, подточки в текста на съобщението и други. Само с провлачване можете да пренаредите имейлите си така че да намирате всичко по-лесно. Можете да отбележите по-важните съобщения. Ако пък търсите определен e-mail, можете да търсите дори и в текста на съобщението.

Календар


Получете повече перспектива за графика си. Докоснете, за да създадете събитие и плъзнете, за да настроите времето и продължителността на предстоящото събитие. Добавете, преименувайте или изтрийте бележките върху календара си. iCloud пък ви позволява да споделите календара си с приятели, фамилия и държи всичките минали и предстоящи събития на всичките ви устройства.

Игри


С iOS5, можете да играете любимите си игри и да откриете дори повече функции. Можете да играете игри с реални противници избрани по критерии, базирани на игрите които сте играли или играчи които вече познавате.

Wi-Fi синхронизиране

Синхронизирайте безжично вашето iOS устройство с персоналния си компютър през споделена Wi-Fi мрежа. Всеки път, когато свържете iOS устройство към източник на захранване (да речем, една нощ за зареждане на батерията), автоматично устройствата ви се синхронизират. Така че винаги ще имате вашите филми, телевизионни предавания, домашно видео и фото албуми навсякъде, където ги искате.

Мулти-таскинг жестове за iPad


iOS 5 включва няколко нови движения и комбинации, за да ви помогне да получите още по-бързо управление на вашия iPad: С помощта на четири или пет пръста, тласнете нагоре за да се разкрие мултитаскинг бар.

Airplay Mirroring за iPad 2


AirPlay сега поддържа видео споделяне, което означава че можете безжично и сигурно да споделите екрана на iOS устройството си с Apple TV например. Всички в стаята ще виждат каквото и вие виждате на iPad-ът си.

Достъпност

iOS 5 идва с нови иновативни характеристики, които са по-лесни за хора с двигателни, слухови, зрителни и когнитивни увреждания. iOS 5 работи със специализирани аксесоари. LED светкавица и потребителски настройки, вибрации Ви позволяват да видите и да усетите, когато някой се обажда. Това са само няколко от начините ,с които iOS 5 продължава да напредва в областта на достъпността.

Екипът на Аrdes.bg ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...