Почина Стийв Джобс!

Отиде си един вдъхновяващ лидер в компютърната индустрия и пример за нас.

Когато през 1979 г. още като 6 годишно хлапе, баща ми ме заведе в новооткритата компютърна зала с първите персонални компютри Apple II в техничесия университет във Варна не съм предполагaл, че работата ми ще бъде толкова силно свързана с компютрите и информационните технологии.

Първият сблъсък с Apple остави незабравим отпечатък в съзнанието ми – цветният, 12-инчов монитор на Apple II беше първото, което ме впечатли ( вкъщи имахме 10-инчов, черно бял телевизор “Юность”, на който единственото, което гледах беше “Лека нощ деца“) . Цветните движещи се картинки, които сам можех да управлявам и невижданите дотогава игри като “Саботаж” и “Каратека” ме накараха завинаги да се влюбя в компютъра.

Kато 14-, 15-годишни хлапета с приятели, копирахме схеми от списание “Компютър” и сами по примера на Джобс и Возняк се опитвахме да сглобим собствен компютър. Възхищавахме се на продуктите на Apple (по скоро на копието му “Правец 82”) и се опитвахме да ги копираме у нас.

Посещавахме клуб “Компютър” и пишехме елементарните програми на Basic. По-късно много от моите приятели заминаха зад океана, някои създадоха софтуерни фирми в чужбина, други в България, аз останах в страната и започнах работа в компютърния бранш, но всички ние помнехме добре първия си досег с компютъра Apple.

Стийв Джобс винаги е бил моят пример за подражание. Със своите виждания за развитието на компютърните технологии, със създаването на винаги иновативни продукти, Стийв Джобс е бил катализатора на непрекъснатото развитието на компютърния бранш:

  1. Създаването на нова категория – персоналния компютър
  2. Развиването на графичната операционна система
  3. Първи въвеждат мишката като стандартно периферно устройство
  4. Още през 1993г. представят предвестника на днешния таблет – Newton – преносим джобен компютър
  5. През 1998г. представя iMac – компютър с революционен дизайн и голям пазарен успех.
  6. 2001г. – Пуснат първия iPod
  7. 2003г. – Пуснат магазина iTunes
  8. 2007г. – Първият iPhone , благодарение, на който всички ние вече масово използваме смартфони
  9. 2010г. – Първият таблет, iPad – който предвещава започването на postPC ерата.

Сигурно има още много неща, които не съм споменал, но най-важен е непрекъснатия стремеж на Стийв Джобс, към усъвършенстване, към непрекъснато развитие, за да направи живота на хората по-приятен, забавен и лесен с помощта на продуктите, които създава Apple.

Стив, ти винаги ще бъдеш пример за нас.

Почивай с мир!

инж. Димитър Димитров
управител
Национална верига – Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...