Дефрагментирането – важна част от поддръжката на лаптопа

defragmentirane

Сигурно сте наясно, че колкото повече файлове изтривате и създавате, толкова по-често те се фрагментират. Това не причинява трайни загуби на данни, но до голяма степен забавя работата на системата и компютърът зарежда по-бавно от обичайното.

Всички файлове се съхраняват в твърдия диск на многобройни части. Използвайки ежедневно компютъра за вашите нужди и съхраняване на данни, на твърдия диск му е необходимо много повече време да събере разпиляната информация по целия диск, когато търсите нещо конкретно. Затова е необходимо той да бъде дефрагментиран, за да може файловете в него да се подредят, така че да ги намира по-бързо. Дефрагментирането е процес, който оптимизира твърдия диск чрез комбиниране на фрагментираните файлове, на колкото се може по-малко съставни части.

Дефрагментирането може да отнеме дори часове, но все пак това не е нещо, което трябва да правите всеки ден.

Един от признаците, по който да разберете, че трябва да прегледате диска за фрагментирани файлове, е забавянето на производителността на лаптопа. Въпреки че много неща могат да предизвикат този проблем, фрагментирането е една от главните възможни причини. С помощта на Windows можете да проверите какъв е процентът на файловете, които са раздробени на твърдия ви диск.

Почистване в стил Windows

За да проверите какво е положението в твърдия диск, стартирайте помощната програма Disk Defragmenter. За тази цел отваряте Start Menu-то и щракате на My Computer. С десния бутон на мишката кликвате върху твърдия диск и избирате Properties. Отивате в раздела Tools и натискате Defragment Now. След като направите това, системата ще започне да сканира твърдия диск. Ако е силно фрагментиран, дефрагментирането ще започне веднага. Ако процентът на фрагментираните файлове е малък, системата ще ви уведоми, че няма нужда от дефрагментиране в момента.

Mac OS X: За добро или за лошо

За потребителите на Mac OS X няма програма за дефрагментация, която да е включена в пакета на операционната система. Ще се наложи да си инсталирате подходящо приложение, което да изпълнява тази задача по поддръжката на лаптопа. Според мнението на Apple няма да бъде изобщо необходимо да дефрагментирате твърдия диск, ако използвате Mac OS X. От компанията твърдят, че този процес ще се наложи само, ако съхранявате в паметта на лаптопа много големи файлове, като видео клипове и филми.

Както вече споменахме потребителите, които са с този вид операционна система ще трябва сами да се снабдят със софтуер, който да подрежда данните в компютъра им. Подходяща програма за тази цел е iDefrag. Тази програма, всъщност прави много повече от просто едно дефрагментиране. IDefrag разглежда редовно използваните системни файлове и ги поставя по-близо един до друг в диска. Това гарантира, че системата ще използва по-малко време в търсене на тези компоненти, като заедно с това зарежда и работи с други приложения. iDefrag е специално разработена за потребителите на Mac и е изцяло съвместима с операционната система.

За да започне да работи iDefrag трябва да натиснете бутона за дефрагментиране. Определени файлове също могат да бъдат дефрагментирани, но в  крайна сметка е най-добре да извършите цялостно дефрагментиране. Можете да избирате между пет опции за извършване на този процес: Compact, Metadata, Quick (online), Optimize и Full Defrag.

Избирайки Compact, всички файлове се преместват най-отпред на твърдия диск. Това намалява времето на търсене, но всъщност не дефрагментира нито един от отделните файлове. За сметка на това премахва фрагментацията на свободното простраство в диска.

Опцията Metadata се фокусира върху оптимизиране обема на метаданните и групирането на файловете. Това са системни файлове, които се използват редовно, затова, дефрагментирайки ги ще има определено положителен ефект върху производителността на Mac.

Поддържайте своя компютър

Имайте предвид, че поддържането на вашия компютър е точно като грижата за автомобила ви. Редовните задачи по техническата поддръжка на устройството, като дефрагментирането на твърдия диск е едно от основните неща, които трябва да правите, за да увеличите производителността на лаптопа и да гарантирате дългия живот на компютъра си.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...