Нетбук или таблет? Кое да изберем?

netbook-vs-tablet

Таблети и нетбуци – в наши дни на пазара можете да откриете изобилие от тези устройства, всяко със своите плюсове и минуси, като са станали неизменна част от ежедневието ни. Затова сега ще погледнем от близо и ще сравним положителните и отрицателните страни на всяка една от тези модерни джаджи.

Какво е нетбук?

Нетбуците са олекотени и компактни подобия на ноутбуците, като са предназначени основнo за работа с офис документи и сърфиране из Интернет. Малкото им тегло и размери ги правят лесно преносими. Хората, обаче, могат да не останат задоволени от размера на екрана и сравнително слабите технически параметри.

Какво е таблет?

Таблетът е компактно мобилно устройство, което предлага почти същите  стандартни функции като компютъра или лаптопа. Таблетът е с тъчскрийн и е проектиран за браузване из Интернет, гледане на филми, слушане на музика и т.н.

Нетбук срещу таблет: Войната на новите технологии

Нетбуците и таблети си приличат в много аспекти, но все още нещата, по които се отличават са значително повече.

  • Операционна система. Повечето от нетбуците са задвижвани от операционната система Windows, докато таблетите са базирани на Android OS.
  • Потребителски интерфейс. Таблетите са снабдени с тъчскрийн интерфейс с множество екстри, подобно на смартфоните. На пазара се срещат и нетбуци с тъчскрийн, но интерфейсът им е почти идентичен с този на обикновените лаптопи.
  • Хардуер. Счита се, че когато сравняваме нетбук и таблет, първият има по-добри конфигурации. В повечето случаи таблетите нямат физическа клавиатура, а само виртуална и обикновено, това е най-големият им минус. В крайна сметка, обаче, именно липсата на клавиатура прави таблета по-лек, компактен и преносим.
  • Живот на батерията. Продължителността на живота на таблетите е доста по-добра от тази на нетбуците. iPad обещават батерията на устройството да издържи над 10 часа без заряд. Нетбуците обикновено издържат между 6-8 часа.
  • Памет. Таблетите използват флаш памет, която е по-бърза и по-малко склонна към физическа повреда. Въпреки това, устройството се предлага с вградена памет между 16GB и 64GB. От друга страна, в наши дни нетбуците рядко се произвеждат с по-малко от 250GB  дисково пространство. Макар че Windows и останалите инсталирани програми и приложения заемат около 10 – 20GB памет, все още на ваше разположение имате над 200 GB, за да съхранявате мултимедийните си файлове.
  • Цена. Заради своята широка популярност нетбуците са значително по-евтини от таблетите. В наши дни, таблетите са едни от най-новите технологични изобретения и бяха пуснати на пазара сравнително скоро. Затова и цената им е доста висока.

 

 Кое от двете е по-добро?

Със сигурност всеки от вас има различно мнение, което разбира се е съобразено с неговите нужди.

Таблетите биха били добър избор за тези от вас, които се нуждаят от по-голяма мобилност и независимост. Които са постоянно в движение и искат да имат малко и бързо устройство, което може да бъде управлявано само с докосване на пръстите. Ако, примерно, пътувате често и искате да си проверявате имейла или профила си в социалната мрежа, определено таблетът е по-добрият  избор.

Нетбуците са подходящи за хора, които искат издръжлив мини лаптоп и клавиатура за вършене на по-голямата част от тяхната работа. Освен това нетбуците предлагат гъвкавост,  когато трябва да прехвърляте снимки от дигиталната си камера и са чудесни за бизнес пътниците, които имат нужда  да използват VPN и други професионални програми.

В крайна сметка и двете устройства са забележителни изобретения – всяко със своите положителни и отрицателни черти! Кое от двете е по-добро за вас и кое ще изберете, зависи изцяло от потребностите ви, финансовите възможности и предпочитания.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...