Какво означават имената на известните марки?

kakwo-oznachawat-imenata-na-markite

Известността си международните компании, които днес неизменно съпътстват голяма част от ежедневието ни, не са си я спечелили за един ден. За да се наложат на световния пазар им е отнемало години на усилена работа, маркетинг и агресивна реклама, за да изградят стабилно и доходоносно  име.

Малко по-надолу следват няколко забележителни факти, свързани с историята на световно признати компании.


Apple – вдъхновението

Историята за това откъде произхожда името на компанията е доста интересна. През 1976 година, Стив Джобс работи цяло лято във ферма за ябълки и по това време станал  голям почитател на  музикалната компания, издавала албумите на Бийтълс – Apple records. Джобс смятал, че ябълката е най-перфектният плод, който може да съществува в света.

Стив Джобс заедно със Стив Возняк, когато основали своята компания, дълго мислили как да я нарекат. Те не могли да измислят нищо друго освен Apple, като идеята за това име била на Джобс. Така на 1 април 1976 година се заражда нова компания с името Apple Computers.

Според мнението на много хора, Джобс получава вдъхновение да нарече компанията Apple Computers, именно от ябълковата ферма, където прекарал едно лято. Съоснователят на компанията Стив Возняк  подозира, че може и да е заради неговите музикални вкусове насочени към Apple Records, които са добили популярност благодарение на Бийтълс.

Adobe – Реката

Компанията Adobe Systems е учредена през 1982 година от Джон Уорнък и Charles Geschke. Името на фирмата идва от реката Adobe Creek в Лос Алтос, Калифорния, която минава точно зад къщата на един от основателите на корпорацията.

CISCO – объркващият  акроним

За много хора съкращението CISCO е равносилно на Computer Information System Company, но всъщност са далече от истината. В действителност, съкращението произлиза от името на град Сан Франциско и по-точно от последните четири букви на града.

 

Google – The Back Rub

Знаехте ли, че търсещата онлайн машина, която днес ежедневно използваме, някога е носела името „Back rub“? Това се случва през 1996 година, когато са положени основите на корпорацията. Още по-изненадващ е фактът, че през 1998 година смяната на наименованието с Google е в следствие на правописна грешка на думата “googol”.

Hewlett Packard – Монетата избира!

Всеки един от нас е виждал как се хвърля монета в началото на спортни игри. По този начин се е взело и решението за името на един от най-влиятелните производители на лаптопи в света – HP. Бил Хюлет и Дейв Паракд са хвърляли монета, за да се реши дали фирмата ще се нарича Hewlett-Packard или Packard-Hewlett.

 

Intel – трудно е да се открие търговска марка

Компанията, която днес познаваме като Intel, преди време е била известна като Moore Noyce. Основателите й Боб Нойс и Гордън Мур искали това име за фирмата си, но същевременно то било вече заето от голяма хотелска верига. Така акронимът на вградената електроника бил приет.

Sony – жаргонна терминология

Първоначално гигантската марка носи името Tokyo Tsushin Kogyo K.K (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Но през 1958 година е променено на  “Sony”, като наименованието представлява сбор от двете  думи “sonus” и “sonny”. Английската дума – жаргон „sonny“ означава свободолюбив, млад и креативен, а “sonus” в превод от латински е „звук“.

 

Yahoo!

Никога нямаше да познаете, че абревиатурата на една от най-известните търсачки в онлайн мрежата, всъщност означава „Yet Another Hierarchical Officious Oracle“.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...