Цените на твърдите дискове се покачиха, заради бедствието в Тайланд

povishavane-cenite-na-tvyrdi-diskove

Тайланд е един от най-мащабните износители на твърди дискове в света, като заема общо 25% от световната продукция на тези устройства. Но катастрофалните наводнения в страната,  станаха причината да бъдат затворени над 14 хил. завода за производство на твърди дискове, а над 660 хил. служители, които са работели в тях, да бъдат без работа.

Най-големите и най-важни заводи на Western Digital и Seagate се оказаха буквално под водата, а това доведе до недостиг на твърди дискове на глобалния пазар. Липсата на тези устройства покачи значително тяхната цена.

Заради пострадалите заводи, производството на твърди дискове за световния пазар ще спадне с близо 30% през следващите 3 месеца. За да излязат от тежкото положение, в което се намират производителите, те решиха да вдигнат цените с приблизително 10% при 2.5–инчовите дискове. Невероятно висок е скокът при 3.5-инчовите десктоп дискове, който се равнява на близо 70%. За пример ще дадем HITACHI 500GB, който от 84 лв. вече се продава за 141 лв. Seagate 500GB от 85 лв., сега можете да го намерите между 130 и 140 лв. Western Digital преди струваше 80 лв., но сега е около 160 лв. 2TB Seagate се покачи с цели 100 лв. и в момента се продава за около 300 лв.

На този етап множество компании бяха принудени да затворят фабриките си. Особено тежко са пострадали Min Aik Technology и Nidec, на които около 30% от производствените бази се намират именно в Тайланд.

Според изчисленията, обстановката в Тайланд ще се възстанови през втората половина на 2012 година. Анализаторите са на мнение, че липсата на твърди дискове ще се усети осезаемо през март другата година.

Доставките на персонални компютри от Тайланд, също спаднаха  драстично. Компютърният гигант Acer увеличи цените на най-тънките си лаптопи, за да компенсира до известна степен огромните си загуби.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...