Google Chrome – полезни функции, за които може би не знаете

google-chrome-polezno

С излизането си на бял свят преди няколко години, Google Chrome спечели значителен дял от пазара на браузърите. Лесното използване на този браузър, опростеният интерфейс и  множеството страхотни функции, които притежава, го правят предпочитан от доста потребители, които изоставят старите и доверени браузъри, в полза на този удивителен инструмент за сърфиране из Интернет.

Google Chrome има изобилие от скрити възможности и опции, някои от които със сигурност не знаете. В тази статия ще ви запознаем по-подробно с част от тях. Те ще ви бъдат от невероятна полза и ще увеличат удоволствието от използването на този браузър.

Pin Tab

Ако сте от хората, които обикновено имат отворени едновременно множество страници в Google Chrome, със сигурност този инструмент ще ви се стори доста полезен. Pin Tab е функция в браузъра, която помага да намалите размера на отворените раздели, като се вижда само логото на всеки от тях. Натиснете с десния бутон на мишката върху раздела и кликнете върху Pin Tab. Толкова е просто, а в същото време и толкова удобно!

 Paste и Go / Paste и Search

Ако копирате линк от друг браузър и искате да го отворите с Chrome, тогава вместо да правите клавишната комбинация Ctrl+V и Enter в адресната лента, можете просто да кликнете с десния бутон и да натиснете “Paste and go“/“Поставяне и търсене“.

Drag и Drop Downloads

Можете лесно да плъзнете свалените файлове от браузъра директно на работния плот или в която и да е друга папка в компютъра ви. Това означава, че отсега нататък не е необходимо да сменяте всеки път местоположението на запазените файлове, когато предпочитате файловете да бъдат свалени на места, различни от работния плот или download папката.

Resources Page

Resources секцията позволява на  уебмастърите и собствениците на сайтове да виждат колко бързо сайтът им се зарежда в браузъра.

Task Manager

Браузъра третира всеки прозорец като самостоятелен, така че ако един от тях започне да създава проблеми, той може да бъде „убит“ и сривът на браузъра има шанс да бъде предотвратен. Chrome предлага вграден Task manager, който ви позволява да видите паметта и CPU ресурсите, консумирани от всеки таб. Приложението се отваря  чрез Tools –> Task Manager или натискайки Shift+Esc.

Изчисляване на бързи резултати в адресната лента

Знаехте, че адресната лента на браузъра се използва и като лента за търсене на Google, но подозирахте ли, че можете да я използвате и за прости  математически изчисления? Да, това е истина! Примерно въведете 12*50  и изчакайте секунда. Резултатът ще дойде автоматично.

Плъзгане и преоразмеряване на текстовото поле на дадена уеб страница

Това е друга особено полезна функция. В доста случаи текстовите полета на уеб страниците са твърде малки и това е много досадно. След като сте написали няколко реда, ви излиза лента за превъртане, което е наистина дразнещо. От браузъра, обаче, имате възможността да плъзнете тази кутия и да я направите по-голяма.

Команди за бърз достъп до приложения

Имате възможността да създадете  шорткъти до уеб страници в браузъра, като използвате „Tools” и „Create application shortcuts“. Тази опция може да бъде използвана за сайтове, които използвате често и се нуждаете от тях по всяко време.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

 

 

Loading Facebook Comments ...