Вечната битка между AMD и Nvidia

Amd-vs-nvidia

Mac срещу PC. Microsoft срещу Google. Intel срещу AMD. Определено, не липсва конкуренция в този динамичен и бързоразвиващ се технологичен свят.  Но битката между Nvidia и ATI за надмощие в 3D графиките е една от най-ожесточените в света на информационните технологии.

Състезанието е наистина изключително оспорвано. В края на краищата, не се знае кой ще излезе победителят.

Интересно е обаче да споменем,че историите на ATI и Nvidia са доста тясно свързани помежду си. Двете марки започват като специалисти в PC графиката и с времето се преквалифицират и се използват в игрови конзоли, мобилни устройства и цифрови декодери.

Съвсем наскоро след придобиването на ATI от AMD, започна един нов етап в развитието на обединената компания.

AMD срещу  Nvidia: Riva и Rage

В ранните години на графичните карти за PC станахме свидетели на 3D карти като RIVA 128 Nvidia и TNT2 Rage и Rage 128 на ATI. Но Nvidia беше тази, която предвещаваше модерния GPU (Graphics Processing Unit) с появата на  мощната GeForce 256 графика през 1999. Това е първият графичен чип с хардуерна трансформация  и той, определено, беше доста бърз.

На това предизвикателство през 2000 година ATI отговориха с разработването и пускането в продажба на Radeon графична карта. От този момент нататък, всяко следващо поколение графични карти GeForce и Radeon не спираха да се сърeвновават една с друга в надпреварата за надмощие на графиките. Nvidia в началото имаше значително преимущество с появата на сериите GeForce, GeForce 2, GeForce 3 и GeForce 4 и като, че ли изпреварваше моделите на ATI  Radeon, Radeon 7500 and Radeon 8500. Но през 2002 ATI предизвикаха революция с появата на невероятния и зашеметяващ Radeon 9700 Pro. Това е първият GPU с изцяло програмирани шейдъри. Radeon 9700 Pro е значително по-мощна, от  която и да било друга графична карта преди това.

Отнема около година на Nvidia докато изкара нов продукт, който обаче още с появата си е обречен и не постига никакъв успех. Но Nvidia отново се връща в играта през 2004 година с GeForce 6800.

 

AMD срещу NVidia: Обновяване на Radeon

След като AMD  изкараха злополучния Radeon HD 2900 XT, това ги накара изцяло да преосмислят бъдещето на Radeon. От компанията решиха вместо да залагат на оптималната производителност на графичните си карти,  да разчитат на въвеждането на двуядрени GPU процесори,  за осигуряване на ултрависока производителност за най-взискателните потребители.  Кулминацията на това преосмисляне е Radeon HD 4870, който бе представен пред света в средата на 2008 година. Този модел струва половината от цената на GeForce GTX 280 на NVidia, но с много по-добра бързина. Определено, това се оказа печеливша комбинация.

 

AMD срещу  NVidia: Ерата на DX11

В края на 2009 година AMD изкара на пазара ново поколение Radeon – HD 5000 или с други думи казано – първата серия от графични чипове, които поддържат най-новият DirectX 11 multimedia API от Microsoft, както се вижда в Windows 7, но също така е наличен като ъпдейт за Windows Vista.

Отне малко повече време на Nvidia да реализират серията GeForce GTX 400, но чакането определено си заслужаваше. Tова събитие се случи в началото на 2010 година.

 

 Предимство на Nvidia?

Преди повече от година Nvidia изкара на пазара по-евтина версия на Fermi чипа в новата версия GeForce GTX 465 на разпродажба, която започваше от 230 долара. Но това, от което има нужда е някой солиден среден  клас DX11, за да вземе преимущество над AMD и това трябва да стане по-скоро. AMD са вече една крачка напред с второто поколение DirectX 11 процесори.

Междувременно, новините за Nvidia не са чак толкова лоши. Най-малкото е, че компанията има предимство в една изключително важна функция на DX11 – в хардуерния тесалатор. Проектиран да бълва огромен набор от полигони и в същото време придава на видео игрите повече геометрични форми и по-реалистични изживявания, отколкото преди, тесалаторът може да се окаже убийствената функция в DX11. Предварителните тестове показват, че чиповете на Nvidia имат по-голяма тесалационна сила, от колкото чиповете на ATI.

Nvidia се представя и по-добре в осигуряването на забележителна 3D картина. 3D технологията на Nvidia е най-добрият начин, за да се любувате на страхотна триизмерна картина на вашият компютър. Технологията поддържа множество игри и е съвместима с форматите на 3D филми включително и  Blu-ray 3D.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...