Как да изберем правилния електронен четец?

izbor-na-e-book

Искате да си купите електронен четец, но изпитвате затруднения при избора на такъв?  В тази статия ще обърнем внимание на нещата, с които най-много трябва да се съобразите, когато решите да направите подобна покупка, за да не съжалявате след това за избора си.

Изберете правилния дисплей

Първо, нека ви кажем как НЕ трябва да избирате четец – не отваряйте компютъра си, прочитайки 3-4 ревюта в Интернет на няколко такива продукти и след това да си поръчате онлайн това, което ви е допаднало най-много.

Електронните четци са едни от онези джаджи, които е необходимо да разгледате „на живо“ и да се запознаете отблизо с функциите им. Екранът е може би най-важното нещо, с което да се съобразите, търсейки устройство, което да закупите, тъй като ще се взирате в него в продължение на часове. Поглеждайки към него поне веднъж, очите ви сами ще ви подскажат какво предпочитат – електронно мастило, цветен екран или черно-бял, с фоново осветление или без. Така че, погледнете преди да изберете!

Всеки един четец, който използва електронна хартия, няма да причини преумора на очите, понеже мастилото изглежда точно като на страниците на физическа книга. Другото предимство на електронната хартия е, че читателят няма да забележи каквито и да било отблясъци, докато се намира на открито, на плажа или край басейна.

Размерът на дисплея, също има значение. Ако често пътувате, ще ви бъде по-удобно с  по-малък и компактен четец.

 

Какво ще четете на устройството?

Когато става въпрос за избор на точния четец, е важно да сте наясно какво ще четете на него. Дали ще четете, примерно, романи на Чарлз Дикенс или пък известни списания като Glamour и Sports Illustrated, наслаждавайки се на снимките в тях.

Ако смятате да си купите устройство, за да четете любимите си книги и да се отдавате на това удоволствие, не е необходимо да си вземате устройство, което използва черно–бяла електронна хартия и електронно мастило.  Това е допълнителен разход на пари, който бихте могли да си спестите.

Някои електронни  четци, като Nook Color и SuperNova MediaReader се произвеждат с цветен LCD дисплей, който позволява на потребителите да се наслаждават на списания, пълноцветна анимация, гледане на видео и е снабден с подсветка за четене в тъмното. LCD екранът е желателна опция, ако искате допълнителни функции от четеца, като уеб сърфиране и проверка на електронна поща.

 

Живот на батерията

За всеки читател, това е истински ужас – точно 10 страници преди края на мистериозния роман, думите избледняват в забвение, което напомня, че батерията е на път да падне. Вероятността това да се случи, зависи от това, какво устройство избирате. Повечето подобни джаджи имат добър живот на батерията, но има и някои различния, които е важно да знаете.

Kindle Touch и Kindle Keyboard могат да се похвалят с продължителност на живота до 2 месеца, ако Wi-Fi е изключен. Nook Simple Touch, също издържа толкова, ако wireless–а не е включен. Други, като SuperNova 8 или Kindle Fire издържат само до 6-8 часа без зареждане.

 

Запознайте се с онлайн библиотеката

Истината е, че всеки електронен четец ще ви осигури достъп до повече книги и списания, отколкото ще сте способни да прочетете в този живот. Електронните четци Kindle дават възможност на своите потребителите, да свалят над 1 млн. различни книги и 400 списания. Barnes & Noble, също предоставят огромен избор от повече 2.5 млн. дигитални книги,списания и вестници.

Важно е да проверите дали четецът има опция за споделяне на книги с други потребители или заемане на книги и други материали за четене от библиотеката. Kindle позволява книгите да се заемат от Kindle на Kindle, ако авторите са дали подобни права. Nook има „LendMe“ функцията за споделяне книги от Nook до Nook. Някои електронни четци на Sony, също могат да имат достъп и да заемат книги от библиотеки.

 

Бъдете готови да платите допълнително за някои екстри

Да, истина е, че устройството ви предоставя възможност да четете книги и списания. Но също така повечето от тези джаджи могат да правят много повече: сърфиране в Интернет, гледане на видео, проверка на имейла, синхронизация и т.н. Не е изненадващо, че тези опции покачват и цената на машината.

На повечето електронни четци Wi-Fi е активиран, така че всичко, което ви е необходимо е Wi-Fi Hot Spot, за да се свържете с Интернет. Устройствата с 3G имат свързаност почти навсякъде и за тези от вас, които често пътуват си струва инвестицията.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...