Какво не бива да споделяме в социалните мрежи?

kakvo-da-ne-spodelqme-vyv-fb

Освен, ако не сте обитавали някоя пещера през 2009 година и не сте били изолирани от цивилизацията, със сигурност ще знаете, че социалните мрежи са най-последният и страхотен начин за връзка с останалите потребители в Интернет. Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter и Google + са само част от стотиците уеб сайтове, свързващи близки и приятели от различните краища на света, нетърпеливи да споделят своите мисли и чувства с останалите.

Но също като в истинския живот, виртуалният свят също крие опасности, особено, когато споделяме твърде много лична информация за себе си. Доста изследвания в последните години свидетелстват, че близо 50 % от потребителите във Фейсбук, са оставили неограничен достъпа до профилите си и всеки един, регистриран в тази мрежа може да вижда тяхната информация.

Споделянето на информация с непознати, може да бъде опасно и тук ще ви изброим няколко неща, които определено трябва да запазите за себе си.

Лични разговори

Във Фейсбук потребителите могат да пращат лични съобщения или да постват бележки, снимки или видео на стената на друг потребител. Стената е видима за всички, докато съобщенията са достъпни само за изпращача и получателя.

Затова на вашата или нечия друга стена не бива да споделяте какво да е. За проблемите и успехите ви, трябва да са в течение само най-близките ви хора, а не да узнават за тях потребители, които дори не познавате и не сте сигурни дали нямат задни помисли.

Социални планове

Споделянето на персоналните ви планове на стената в профила, не е никак добра идея. Освен, ако не планирате голямо парти и не смятате да поканите всичките си приятели от социалната мрежа. Трябва да сте по-предпазливи и винаги да имате едно наум, защото някой може да злоупотреби с написаното от вас.

Следете какво и къде публикувате в различните социални мрежи

Огромна част от потребителите в Интернет имат профил в повече от една социална мрежа. Обикновено потребителите използват специално приложение, което позволява по едно и също време да се публикува дадена информация във всичките им социални профили. Но си представeте, че искате да публикувате нещо във Фейсбук, което намирате за интересно, но едновременно с това, то ще се появи и във вашия LinkedIn, а съдържанието не е подходящо за там и така можете да се изложите по някакъв начин.

Затова, бъдете внимателни какво споделяте с приятелите си. Нека не ви сполети съдбата на американец, който през 2009 година е уволнен от своя работодател, след като излъгал, че е сериозно болен, а в същото време качва снимки в своя Фейсбук профил от шумно парти. Разбира се, новината стига много бързо до неговия шеф и хитрецът остава без работа.

Информация за компанията, в която работите

Може да умирате да се похвалите за страхотните успехи, които иматe на работното си място, но това може да се окаже коз в ръцете на конкурентна фирма. По света, доста от работодателите се притесняват техните подчинени да не споделят фирмени тайни и важни неща в профилите си, свързани с работата.

Снимки на семейството ви

Социалните мрежи са разпространено място за споделяне на снимки на семейството, но ако сте един от онези хора, които не са ограничили достъпа си до профила, всеки може да го разглежда. За съжаление, има престъпници, които търсят жертвите си предимно в Интернет. Ако постнете снимки на семейството си с информация от рода на: „Моят/а приятел/ка e извън града този уикенд“ или „Малкият Иванчо е достатъчно голям, за да стои сам у дома“, то тогава безопасността на близките ви може да бъде застрашена.

Никой не би си и помислил, че нещо лошо може да го сполети от обикновена снимка и наивен надпис, докато не му се случи. Затова, първо помислете за вашата сигурност и тази на семейството ви. Споделяйте снимки само с определен кръг от хора, като например вашите приятели в мрежата, като не оставяте профила си видим за всички.

Вашият домашен адрес 

Ако споделите адреса си в социалната мрежа, вие се излагате на потенциална опасност от кражба или атака от опасни престъпници. Ако постнете, че отивате на ваканция и сте споделили адреса си, тогава всеки ще знае, че къщата ви е празна и най-важното – знае къде точно се намира!

Лична финансова информация

Може би смятате, че никой не би споделил, примерно, в кои банки има открити сметки или какво е тяхното състояние. Е, не директно, но по някакъв заобиколен път, е напълно възможно! Доста е лесно един, на пръв поглед невинен коментар в социалната мрежа да разкрие много за личните ви финанси. Представете си следната ситуация – поствате на стената на ваш приятел темата за финансовата криза, която обхвана света преди няколко години и казвате нещо подобно на: „Ние няма нужда да се притесняваме, защото сме помислили за това“. Лесно е човек да се досети, че нямате финансови затруднения.

Следи за вашата парола

Повечето уеб сайтове, които съдържат строга лична информация, изискват паролите да имат поне една следа, в случай, че забравите  комбинацията. Примерно се регистрирате за онлайн банкиране и получавате потребителско име и парола. Но също така избирате таен въпрос, в случай, че забравите паролата си. „Какво е името на първия ви домашен любимец?“, „ Какво е моминското име на майка ви?“ и т.н. – това са някои от примерните въпроси. Поствайки детайли за тях (като снимка на вас с първото ви кученце и надпис с неговото име отдолу) не изглежда нищо особено, но това може да е определящо, в момента, в който някой хакер реши да влезе в банковия ви акаунт и да разбие паролата.

Не споделяйте нищо, което не искате

Това е най-доброто, което можем да ви посъветваме, а вие да направите!

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...