Най-добрите хакери на всички времена

the-best-hackers

В днешната статия, ще ви изброим няколко специални личности, които не са нито герои, нито шампиони, но са достатъчно известни със своите дела, за да бъдат интересни на повечето хора по света.

Те са извършили престъпни деяния, докато са стояли съвсем спокойно пред персоналния компютър. Те са най-добрите хакери на всички времена, които са успели да пробият защитата на редица компютърни системи в САЩ и да обходят спокойно информацията в тях. Но в крайна сметка, колкото и добри да са били тези хакери и каквито и щети за милиони да са нанесли, в крайна сметка са хванати и са разобличени.

Джон Дрейпър

Роден през 1944 година и трениран във американските военновъздушни сили, Дрейпър се превръща в легендарен телефонен измамник. Всичко започва докато работи като инженер за National Semiconductor. Един ден той става свидетел на две слепи деца, които използват свирка от пакетчетата чипс “Cap’n Crunch”, за да провеждат безплатни телефонни обаждания от уличен телефон. С времето Дрейпът става изпечен мошеник и популяризира употребата на свирката, като използва и други нелегални техники, за да осъществява безплатни разговори с целия свят.

Кевин Митник

В зависимост от това кого питате, Митник е един от най-великите хакери на всички времена или той е просто един позьор, който по случайност е бил на правилното място, в правилния момент. Митник получи голямо медийно внимание и дори ФБР му лепна етикет на „най-търсения компютърен измамник в историята на САЩ“.

Първото му сериозни престъпление е през 1980 година, когато успява да разбие защитата на компютърната компания Digital Equipment Corporation и да направи копие на софтуера й. Той дори успява да проникне в системата на Агенцията за национална сигурност. Извършва и редица други компютърни престъпления, за които е хванат и прекарва около 6 години в затвора.

Днес Митник е приключил с „тъмното“ си минало и си изкарва по честен начин прехраната.

Ейдриан Ламо

В наши дни Ламо е високо ценен лектор и награждаван журналист. В края на миналия век обаче, Ламо е бил хакер, който незаконно използвал мрежите на компании като Microsoft и New York Times. Той си  спечелва прякора „бездомния хакер“, понеже  използва интернет кафенета, библиотеки и други обществени места с безплатен достъп до интернет през деня  и посещава изоставени сгради през нощта, за да може да хаква.

Дмитрий Галушкевич

През 2007 година Естония и Русия са в конфликт, заради преместването на съветски културни паметници. Поради тази причина през 2007 г.,  когато Естония претърпява най-лошата хакерска атака в своята история, обвинява Русия за това. Атаката претоварва сървърите в цялата страна, изключвайки всякаква форма на общуване. В края на краищата виновникът се оказва, че е Галушкевич –  20-годишен етнически руснак, живеещ в Естония. Някои все още твърдят, че е имал съучастник от Русия, но никога не са открити доказателства за това твърдение.

Робърт Морис

Синът на бивш служител на Националната агенция за сигурност на САЩ, разработва първия компютърен червей в Интернет. Морис твърди, че е създал този червей, за да разбере какъв е размера на онлайн пространството. Червеят обаче причинява големи щети и под неговата атака попадат над 6000 компютърни системи. Морис получава от съда 3 години условна присъда и трябва да положи 400 часа обществено-полезен труд, като е глобен и с 10 500 долара. Днес, той работи в Масачузетския университет като професор и консултант по компютърни науки.

Кевин Поулсън

Известен като Тъмния Данте, Поулсън прави един от най-запомнящите се хакове в историята. Това включва спечелването на Порше от игра на KIIS-FM радио станция, като взема контрола над телефонните им линии и става 102 зрител, който се обажда.

Поулсън прави и други подобни престъпления, като е издирван от американската полиция и ФБР. Хванат е през 1991 година и получава присъда от 5 години затвор.

 Джонатън Джеймс

Джонатън Джеймс е най-младият хакер изпратен в затвора. Той е само на 16 години, когато получава присъда. Макар че е непълнолетен, престъпленията са основателно сериозни, за да може да поеме изцяло отговорността за действията си. Самият той заявява, че е правил това изцяло за удоволствие и забавление.

Част от „достиженията“ на Джеймс са проникването в системата на НАСА, като открадва софтуер, който струва 1.7 милиона долара; достъп до свръх секретните имейли на Департамента по сигурността в САЩ и осъществява достъп до сървърите на Defense Threat Reduction Agency, която е отговорна за наблюдаването на биологични, химични, конвенционални, ядрени и специални оръжейни заплахи срещу САЩ.

Предвид възрастта, съдът му дава 6 месеца затвор, но иначе щеше да остане най-малко 10 години.

Гари Маккинън

Гари Маккинън е хакерът, който проникна в мрежите на американската армия, департамента по отбраната, НАСА и армията. Какво казва той? Търсел доказателства за извънземен кораб, който би могъл да използва за разрешаването на глобалната енергийна криза.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...