Основните разлики между Mac и PC

mac-vs-pc

В тази статия ще съпоставим разликите между Apple компютрите, базирани на Mac OS X и компютрите, задвижвани с Windows. Въпреки, че съкращението PC предимно означава персонален компютър, също така се използва и за обозначаването на лаптоп, работещ с Windows. Затова под PC ще имаме предвид машините работещи с Windows, а Mac – устройствата произведени от Apple.

Тук няма да сравняваме възможностите на машините задвижвани с Windows и Mac. Просто ще установим кои са основните разлики между лаптопите, базирани на двете операционни системи

Прочитайки материала по-надолу, сами за себе си преценете кои лаптопи ви допадат повече.

Дизайн
Дизайнът е една от най-отличителните черти между Mac–овете и PС–тата. Повече от три десетилетия Стив Джобс влагаше целия си талант и енергия в разработването на уникален дизайн на продуктите, произвеждани от компанията Apple, който нямаше аналог сред конкурентите си.

Този необичаен фокус върху дизайна започва с първия Macintosh, представен през 1984 година. Като повечето от компютрите в сегашната линия на Apple, неговият процесор и монитор се намират на едно място, като по  този начин се цели изграждането на по-тънък дизайн.

Може би най-големият успех на Стив Джобс и дизайнерът на Apple Джонатън Айв, бе iMac, който видя бял свят през 1998 година. С появата на този продукт се постави началото на развитието на широката популярност на компанията. В наши дни доста от производителите се вдъхновяват от дизайнерските решения на моделите на Apple, но все още никой от тях не е получил такова признание, каквото Mac машините са си извоювали през годините.

От друга страна, компютрите с Windows не се произвеждат само от една компания. Има стотици хиляди различни дизайни на тези лаптопи на световния пазар, варирайки от сериозния дизайн на повечето бизнес лаптопи и достигайки до космическата ера на истинските ценители на Alienware лаптопите за геймъри. Може някой от моделите да ви се стори по-добре конструиран на външен вид, отколкото са устройствата на Apple, но PC – тата нямат единична визия. Разбира се, това не е нещо лошо – ако не ви харесва един дизайн, можете да потърсите друг производител, да обмислите други възможности.

 

Цена

Една от най-споменаваните разлики между Mac и PC е цената. Mac продуктите се продават за най-малко 1000 долара, докато по магазините са налични множество Windows модели, които струват много под тази цена, но също са доста добри.

Проблемът при сравнение на цените между двата конкурента е в това, че компютрите са рядко сравними. Дори и ако намерите два лаптопа със същата скорост на процесора, РАМ, капацитет на твърдия диск, видео графика, памет и портове, всеки от тях ще бъде предварително инсталиран с много различни софтуерни пакети. Потребителят може да се наложи да закупи допълнителен софтуер, като антивирусна програма за PC и Microsoft Office за Mac.

На какво ще се спре потребителят – на Mac или PC, зависи изцяло от неговите нужди и финансови възможности.

Ако просто се нуждаете от компютър, за да изпълнявате ежедневни дейности като сърфиране в Интернет, общуване с приятели, търсене на  информация и т.н., не е крайно необходимо да се сдобиете с Mac (естествено, ако не държите изключително на това!). Има огромно изобилие на PC-та, които могат да ви бъдат полезни и да ви бъдат страхотен помощник.

 

Технически параметри

Техническите параметри, предлагани от продуктите на Apple и PC–тата могат да бъдат много сходни и също толкова различни, в зависимост от това коя марка и линия сравнявате. Докато компютрите се състоят от еднакви вътрешни компоненти, като процесор, РАМ, хард диск, видео карти и т.н., скоростта и капацитета на компонентите не са едни и същи. Като цяло лаптопите на Apple са с по-бързи процесори, отколкото конкурентните с Windows, но са склонни да пестят от към РАМ, дисково пространство и USB портове.

Видовете свързаност и оптични устройства, с които са снабдени конкурентите също имат съществени разлики. Mac–овете предлагат стандартен набор от такива функции, включително SuperDrive, аудио вход и изход, USB, FireWire (data transfer), Thunderbolt (video output), Ethernet. PC–тата предлагат подобни функции, плюс Blu-ray плейъри, тв тунери, тъчскрийн, HDMI портове.

 

Разнообразие на модели

Може би най-очевидната разлика между конкурентите е броя на конфигурациите, с които разполага всяка марка. Към момента Apple предлага 5 линии компютри: MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac и Mac Pro. С няколко думи, компанията разработва общо 18 уникални компютъра. Разбира се, този ограничен избор не е признак на слабост.

PC–тата от друга страна идват в голямо разнообразие от форми и размери. Има общо 11 различни марки на Windows-базирани устройства, в това число Acer, Compaq, Dell, eMachines, Asus, Gateway, HP, Lenovo, Samsung, Sony и Toshibа. Всяка от тези компании произвежда най-различни модели лаптопи. Повечето потребители приемат този голям избор като плюс, тъй като е по-вероятно да открият машина, която отговаря на техните нужди.

 

Операционна система

Това е още една характеристика, която отличава значително двата конкурента. Mac са предварително инсталирани с OS X Lion, докато PC-тата се предлагат с Microsoft Windows 7. Между 2007 и 2009 г., когато Windows Vista беше новата операционна система на Microsoft, OS X широко се разглеждаше като по-добрия вариант от двата софтуерни пакета. Vista работеше мудно, забиваше и постоянно изскачаха диалогови прозорци. Microsoft, обаче, извършиха значителни промени в стабилността и производителността на Windows 7, което прави сегашния избор на операционна система, по-скоро въпрос на лични предпочитания по отношение на функционалността и оформлението.

През 2006 година Apple направи стъпка напред, след като изкара софтуера Boot Camp, който позволява на техните компютри да се инсталира Windows. Днес, има много програми, които подпомагат инсталацията на Windows на Mac – Parallels Desktop, VMware Fusion и VirtualBox. Няма как да не отбележим обаче, че се предполага, че не можете да инсталирате Mac OS X на нито един Windows PC. Но с напредъка на технологиите, това едва ли е нещо, което би могло да спре талантливите хакери.

 

Софтуер

Една от основните причини защо Mac не е обзел голям дял от компютърния пазар е липсата на софтуер за операционната система. Този недостатък се наблюдава най-ярко при бизнес компютрите, където повече от приложенията са стандартизирани на Windows PC преди години. Недостигът на специализиран бизнес софтуер за Mac, продължава да буди безпокойство сред повечето компании.

Не е възпрепятствана само работата на множеството фирми,  заради ограничения избор на софтуер при Mac. Този въпрос засяга и геймърите, които имат нужда от огромен набор от софтуер, чрез който да превърнат лаптопа си в истинска машина от бъдещето. Mac бавно разширява своите предложения, които включват игри като Civilization, Duke Nukem, Starcraft и World of Warcraft, но все още е далеч от селекцията на PC. Търсене в онлайн геймърската платформа Steam, ще ви изкара като резултати 180 игри за Mac и повече от 1300 за PC.

 

Сигурност

Другата съществена разлика между Mac и PC е нивото на защита, която можете да очаквате от вируси и други нежелани натрапници. Повечето от компютрите са базирани на Windows, затова и повечето атаки са фокусирани върху PC-тата. Натрапници, като троянски коне, които подвеждат потребителите да ги инсталират, преструвайки се, че са нещо важно като антивирусна програма или бот мрежа, тихо привличат компютри в армия от зомби машини, предназначени да разпространяват спам или да рекламират измама.

Това не означава, че Maс потребителите трябва напълно да игнорират сигурността. Напоследък, различни троянски коне, познати като Mac Protector, Mac Defender и MacGuard, се показват на Apple машините като прозорец, който претендира да бъде „Apple Security Center“ и показва, че е намерил вируси в компютъра. След това се изисква от потребителя да изтегли уж антивирусна програма, която всъщност е умело прикрито парче от зловреден софтуер, който цели да открадне информация за личните ви данни и номера на кредитни карти.

Несъмнено, когато броят на Mac компютрите се увеличи, ще нараснат и заплахите срещу тях.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...