Коя облачна услуга да използваме?

cloud-computingНе беше чак толкова далече времето, когато не сме си и представяли, че ще съществува вариант да съхраняваме огромно количество информация във виртуално хранилище, наречено cloud computing. Кой би си помислил, че ще бъде създаден „облак“, който не само, че може да побира неограничено количество данни, но изглежда дори по-надежден, удобен и сигурен от преносимите флашки, дискове и външни хард дискове, стига да имаме постоянна и бърза връзка с Интернет. Cloud паметта е сравнително ново изобретение, което тепърва започва да набира популярност, не само сред обикновените потребители, но и сред големите компании и фирми.

С увеличаване известността на Cloud паметта се появяват и различни компании, които предлагат използването на този вид услуга. Ще отбележим, че международни компании като Apple, Google, Amazon и Microsoft имат разработен собствен облачен софтуер, който предоставят за безплатно ползване на своите потребители. Ако и вие сте решили да съхранявате информацията си на облачен софтуер, то със сигурност се двоумите на кого да се доверите? Тук ще ви запознаем с облачните услуги на компаниите, които изброихме по-горе, за да прецените сами за себе си кое е най-подходящото решение за вас.

Google Google осигурява на потребителите си качество и сигурност, като услугата е изключително лесна за ползване. Всъщност, тези от вас, които вече ползват другите продукти, разработени от търсачката (като Gmail, YouTube или Google Docs), вече съхраняват информация на изчислителния облак на Google. Може би досега не сте се замисляли над това, но съзнателно или не, вие ползвате услугата cloud computing.  Интересно е да споменем, че Google изкара на пазара своя Chromebook – първият лаптоп с операционна система, която черпи почти цялата си функционалност от Интернет. Като цяло Google Chrome OS е създаден за хора, които прекарват огромна част от деня си в онлайн пространството.

Microsoft

Невероятно преимущество на компанията  е, че осигурява онлайн използването на Microsoft Office  и по този начин потребителите имат възможността да съставят, редактират и разглеждат текстови файлове, таблици, диаграми, презентации и т.н. Cloud софтуерът, собственост на компютърния гигант, се нарича Microsoft 365.  От него се възползват предимно хората от бизнес средите, а масовите потребителите залагат на SkyDrivе, където имат 25GB свободно онлайн хранилище чрез Windows Live. Липсата на забавно съдържание е друг показателен факт, че Microsoft 365 е по-подходящ  за бизнес потребителите.

Apple Облачният софтуер, който се предлага от Apple, може да се ползва само от притежателите на устройства, задвижвани с операционна система, произведена от компанията. iCloud има способността автоматично да синхронизира информацията между всички устройства на Apple, така че ако сте направили някаква промяна на лаптопа си в офиса, тя ще се актуализира и на личния ви преносим компютър, iPhone или iPad–а ви.  Свободното пространство за ползване обаче е ограничено до 5GB, за допълнително памет трябва да се заплати.

Amazon Amazon притежава една страхотна облачна услуга, която носи името Silk и може да се използва от компютри с всички операционни системи. Компанията, постепенно разширява и усъвършенства своята онлайн услуга, която става доста търсена в Европа и САЩ. Противно на срива в системата на онлайн паметта на Amazon, през април 2011 г., компанията върви уверено напред, като се старае да не допуска отново стари грешки. Важно предимство на Amazon е, че винаги, когато си поръчаме или свалим нещо от Интернет, като книга, филм или музика, файловете автоматично се съхраняват в Silk , което несъмнено е голямо удобство.

През март 2011, компанията изкара на пазара Cloud Player или с други думи –  облачен музикален плеър. Въпреки че към момента е наличен само в САЩ, той е наистина впечатляващ, като дава възможност на потребителите да пазят там всичките си любими хитове и песни. До музикалните си колекции могат да имат достъп от лаптопа или мобилното си устройство.

 

На коя от всички облачни услуги ще се доверите, зависи изцяло от вас. Не пропускайте обаче, да се възползвате от предимствата на този софтуер, който освен сигурност ви осигурява и бърз и навременен достъп до най-важните ви документи и файлове от всеки един компютър. Така не е нужно да носите постоянно със себе си флашки или  дискове, които по случайност може да повредим и да загубим ценна информация.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...