Какво представляват сензорните екрани?

какво представляват сензорните екрани

Сензорните екрани все по-убедително навлизат в нашето ежедневие. Докато преди години се смяташе за истински лукс да имаш телефон с тъчскрийн, то сега почти всички модерни смартфони имат сензорен дисплей, а пък таблетите разчитат изцяло на тъч технологията.

Повечето от нас са свикнали да боравят безпроблемно с този вид технология, но не всеки знае в какво се крие нейната същност. Затова в този материал решихме да ви запознаем по-отблизо с начина, по който работят тъчскрийните.

Съществуват три основни системи, които се използват за разпознаване на докосванията върху екрана: резистивна, капацитивна и технологията SAW (повърхностни акустични вълни).

Резистивна система

Състои от обикновен стъклен панел, който е покрит с проводящ слой и резистивен метален слой. Между тези два слоя се намира диелектрик, за да ги държи разделени, а специален устойчив слой е поставен на върха на цялата структура, имащ за цел да предпазва от надраскване. Електрически ток преминава през тези два слоя, докато се работи с дисплея.

Всеки пък, когато потребителят докосва екрана, двата слоя осъществяват контакт помежду си. Промяната в електрическото поле се забелязва веднага и координатите на точката на контакт се пресмятат мигновено чрез подаване на ток в двата слоя и изчисляването на напрежението в тази точка. Веднъж, след като координатите са известни, специален драйвер превежда докосването в нещо, което операционната система може да разбере, подобно на драйвера на компютърната мишка, който трансформира движенията на мишката в клик или влачене.

Капацитивна система

В капацитивната система слоят, който съхранява електрическия заряд се намира на стъкления панел на дисплея.  Когато потребителят докосва екрана с пръст, част от заряда се трансформира до потребителя, като в същото време зарядът на капацитивния слой намалява. Този спад се измерва от електроди, разположени във всеки ъгъл на дисплея. Мястото, което е натиснато от собственика се определя  от контролер, който наблюдава относителните разлики в заряда във всеки ъгъл и после препредава тази информация към драйвера на  тъч скрийна. Преимуществото, което има капацитивната система е, че пропуска почти 90 % от светлината на дисплея, докато резистивната система предава само 75%. Това дава на капацитивната система много по-ясна и чиста картина.

Основният недостатък на капацитивния дисплей е, че изпитва затруднения при работа при много ниски температури и може да не определя напълно вярно координатите, а понякога дори може да спре да функционира.

SAW технология

На дисплея на повърхностно акустичните  вълни, два преобразувателя (един получаващ и друг изпращащ) са поставени заедно с индексите x и  y на стъкления панел на дисплея. Там се намират и рефлекторите – те отразяват електрическия сигнал, изпратен от единия трансдюсер  до другия. Приемащият трансдюсер  е в състояние да реагира във всеки един момент,ако се усети някаква промяна в нивото на вълните. Тази система няма метални покрития на дисплея, което позволява 100 % пропускателна способност на светлината и перфектна яснота на изображението. Това прави системата  най-добра за показване на подробни графики.

 

Това беше накратко за сензорните екрани. Надяваме се, че ви е станал по-ясен начинът, по който работи тъч технологията на вашият смартфон.

Loading Facebook Comments ...