Разширения за Chrome за по-сигурно сърфиране

Разширения за Chrome за по-сигурно сърфиранеGoogle Chrome предоставя на потребителите отлична защита при сърфиране, но когато става въпрос за нашата сигурност, никога няма да бъде твърде излишно да сте внимателни. Тук сме съставили списък с разширения за Chrome, които ще се погрижат за вашето спокойствие и сигурност, докато браузвате в мрежата.

Някои от тях ще ви звучат познати, други не чак толкова, но това, че не са толкова известни не означава, че няма да са ви полезни. Напротив, когато се отнася до сигурността и неприкосновеността на личната информация в интернет, допълнителните разширения, изброени по-долу, ще ви помогнат да сърфирате по-безопасно в мрежата.


Adblock

Adblock е добре познато разширение за браузъра, което блокира досадно изскачащите  реклами, докато сърфирате из уеб сайтовете. Това приложение спира повечето реклами, особено тези, които използват Flash.

Google Alarm

Това е едно от най-забавните разширения, което в действителност е доста полезно. Google Alarm произвежда звук всеки път, когато посетите уеб сайт, събиращ информация за вас чрез Google Analytics или Google Adsense. Може да не сте особено заинтересовани от тази добавка, но ще бъдете изненадани от броя сайтове, в които ежедневно сърфирате, че всъщност събират данни за вас.

Web of Trust (WOT)

Едно от най-известните и използвани разширения за Google Chrome е WOT. Този инструмент използва цветови индикатори, за да ви съобщи дали сайтовете, които посещавате са безопасни или не, базирайки се на потребителски рейтинги за нивото на поверителност на уеб сайта.

SiteAdvisor

Много наподобява WOT и ви предупреждава дали можете да се доверите на конкретни уеб сайтове или линкове.  Но за разлика от WOT, това разширение получава данни от McAffe.

ViewThru

Услуги за съкращаване на URL адреси  като bit.ly или tinyURL  са много популярни в днешно време. Но докато използвате съкратени връзки, не сте особено наясно за предназначението им. ViewThru ви показва действителния URL адрес зад краткия линк.

LastPass

Това е сигурен мениджър на пароли, който замества всички отделни логин форми с една главна парола. Запомнете я и LastPass ще влезе в останалите места.

Искате да се регистрирате в нов сайт или услуга? LastPass може да генерира силна парола за вас. Трябва да попълните нова уеб форма? LastPass ще го направи, дори и да е базирана на AJAX. Цялата информация за паролите е криптирана, така че дори приложението да бъде хакнато вашите пароли ще са на сигурно място.

Secbrowsing

Това приложение има една, но много важна мисия – проверява дали всички добавки са актуални. Затова ще бъде хубаво да го имате инсталирано във вашия браузър.

Click & Clean

Това е страхотно разширение за почистване историята на сърфирането. Освен, че премахва всички линкове от вашите логин сесии, също така изтрива бисквитки, временни файлове, LSO и историята на свалените файлове.

BugMeNot Lite

Почти всеки уеб сайт изглежда, че иска да ви накара да си направите регистрация и да проследи какви са вашите навици на сърфиране в онлайн пространството. С BugMeNot Lite  просто натискате CTRL+i и тези досадни логин форми ще бъдат автоматично попълнени с анонимна информация. Ще получите достъп, но сайта няма да получи информация от вас. Звучи доста честно, нали?

FlashBlock

В случай, че AdBlock не ви е достатъчен, FlashBlock ще попречи на всяко Flash съдържание да се зарежда на дадена уеб страница. Вместо тези реклами се появява икона на контейнер, но винаги  можете да отключите тези Flash елементи, които искате да видите.

PasswordFail

PasswordFail  ви предупреждава, ако даден сайт съхранява или изпраща вашата парола за достъп като чист текст. По принцип, ако един от тези сайтове бъде хакнат, вашата парола ще стои открита в базата данни, готова за бъде пробвана за останалите ви акаунти из интернет.

Credit Card Nanny

Това приложение е подобно на предното, с тази разлика, че Credit Card Nanny следи уеб сайтовете, които запазват и изпращат номерата на кредитните  карти като чист текст. В действителност доста уеб транзакционни форми просто изпращат по имейла вашият номер на кредитна карта до администратора на сайта за ръчна обработка, което прави номера на картата, датата на валидност и пин-а лесна плячка за хакерите. Credit Card Nanny ви помага да избягвате сайтове, които излагат личната ви информация на риск.

Secure Profile

Не е препоръчително да споделяте вашите пароли или информация за сърфирането с трети страни, но какво може да се каже  за хората, които ползват вашия компютър? Secure Profile криптира и защитава паролите във вашия профил в  Chrome – включително всички пароли и автоматично запазени логин сесии, така че всеки, който използва  машината ви да не може да получи достъп до акаунтите ви в интернет.

NotScripts

NotScripts попречва  на JavaScript-а да се зареди на уеб страниците, които посещавате. Можете да добавяте сайтове в  белия списък на приложението, за да им позволи зареждането на JavaScript, ако им имате доверие. Това разширение предпазва от атаки, които разчитат на недостатъците на JavaScript, но много сайтове не биха работили правилно без JavaScript.

Това бяха добавките, които ви препоръчваме да инсталирате в своя браузър, ако искате да направите сърфирането в интернет още по-безопасно. Те ще ви свършат чудесна работа и бъдете сигурни, че ще са ви наистина полезни.

Loading Facebook Comments ...