Най-издръжливите и най-чупливи лаптопи

Най-издръжливите и най-чупливи лаптопи

Тук сме ви подготвили няколко сравнителни таблици, които показват статистически данни за различните марки лаптопи – тяхната чуливост, връщане за ремонт и кой, всъщност, произвежда техните части.

Това е диаграма, показваща статистика на лаптопите постъпили за ремонт. Изследването е направено на база около 8000 лаптопа продадени от 2008 до 2010г. Върнатите гаранционни лаптопи за ремонт за периода са 1264 лаптопа. Процентното съотношение на върнати, спрямо продадени е показано на зелената графика по-долу.

 

Както можете да видите, данните на база 8 000 лаптопа, постъпили в нашия сервиз сочат, че Samsung, Sony и Apple водят класацията за най-малко връщания след 2 и 3-годишна експлоатация, докато Dell и Asus са с доста висок процент на връщане за ремонт.

Това има своето обяснение и не е предпоставка за окончателни изводи по-отношение на надежността. Много е важно какви модели са продавани през периода, както и дали е имало производствени дефекти, които изкривяват резултата. Както сами знаете в България винаги са се продавали основно най-евтините модели лаптопи – точно това е предпоставка за сравнително високия процент върнати модели на ASUS, които продават модели основно в ниския ценови диапазон. При DELL ситуацията е малко по-различна – там гаранционния срок е по-дълъг, поради тази причина в извадката влизат повече гаранционни лаптопи. Що се отнася до Apple извадката е твърде малка и не може да се каже, че е статистически точна. Samsung се продава сравнително от скоро от една страна, а от друга в момента в България се предлагат само няколко модела, които са изчистени от производствени дефекти, и Samsung не е сменял дизайна на моделите си последната година.

Другата диаграма показва проучване направено от Square Trade на база 30 000 лаптопа през периода 2008-2009г. В него се оказва, че най-много постъпвания за ремонт след 2-рата, а и 3-тата година има марката HP.

Сами виждате, че има значителна разлика между това, което е 2011г и 2009г. Изводът, който трябва да си направите е: Не очаквайте, че лаптопа, който си купувате за 700-800 лв. ще е толкова издръжлив, колкото лаптоп за 2000 лв, от една страна, а от друга – много по-важно е от кого го купувате, защото шанса да има нужда от сервиз е много голяма – средно всеки 7-ми лаптоп се връща за ремонт и е много важно да имате добре подсигурен сервиз.

 

Таблицата може да ви се стори интересна. На нея е показано де факто какво се крие под капака. Не е тайна, че повечето марки не изработват сами компонентите си и тук „тайната“ им се разбулва. Виждате, че собствено производство имат само Samsung, Sony и Toshiba. Докато останалите марки използват услугите на различни производители на части.

Надяваме се, че сме били полезни!

Loading Facebook Comments ...