Не се нуждаем от образование: милионерите без диплома – втора част

Не се нуждаем от образование: милионерите без диплома - втора част

Стив Джобс, Бил Гейтс и Сър Ричард Брансън са предприемачи, спечелили милиони без да имат висше образование. Нека видим кои са другите отпаднали студенти..

Интернет работа, не домашна

Куража е нещо, за което Джери Елсуърт знае доста. Отегчена да седи в час, повтаряйки едно и също упражнение по 50 пъти и да й се мърмори в часовете по електроника, Елсуърт решава да напусне университета. След което се записва в колежа Walla Walla, за да има достъп до оборудването за правене на чипове. Веднага след като чиповете станали достатъчно евтини, Джери, задоволява своето любопитство с 500$ комплект чипове и книги. Тя се научава как да проектира чипове, без кой знае какви компютърни знания.

Тя споделя, че е била отхвърляна много пъти от HR-ите на силиконовата долина, заради липсата й на диплома.

И така, днес, тя е известна със създаването си на Commodore 64 емулатор в джойстик. Този „компютърен джойстик” може да зареди 30 видео игри от ранните 1980 и става много популярен през 2004. Какво казва тя по-въпроса? „В технологичните среди е както в дивия запад, когато си добър в нещо, никой не се интересува дали имаш диплома или не.”

Мат Мюленвег на 26 години е познат със своята страст – страстта си към блогването, той напуска Хюстънския университет през 2004, 2 години след започването на Automattic, сайта зад блог платформата WordPress. Печалбата му е оценена на 40 милиона долара и той също не се нуждае от университетска диплома да бъде успешен. Мюленвег си спомня в с тъга за времето, в което единствената му работа е била да учи за политическите движения и философия, и е имал едва няколко часа за любимото си хоби – блогването тук и там

„Идеята да нямаш отговорности освен общите родителски наставления звучи като лукс сега. Когато трябваше да правя само това, единственото, което исках беше да се мотая из Интернет. А сега, по-голямата част от времето е да съм в Интернет.”

Тук, ще добавим и Джейми Уелс, 21-годишен студент, на когото му се налага да си закупи очила. Виждайки цените им, му хрумва гениална бизнес идея. Той решава да напусне университета и със студентския си кредит от 2000 $ създава сайта Glasses Direct, онлайн магазин, базиран в Лондон за продажба на очила. Още през първата година доходите на компанията надскачат 2 милиона долара, а през 2010 година печели 5 милиона долара..

 

Без диплома за средно образование и милионер?!

 

Може да звучи малко смешно, но е факт. През 2002 година, Фрейзър Дохърти започва да прави сладко в кухнята на своите родители по рецептите на баба си. На 16 години напуска училище и започва да вари сладко на пълен работен ден. Поръчките стават все повече и той наема малка фабрика за по няколко дни на месец. През 2007 конфитюрите му започват да се продават в 300 магазина във Великобритания. През 2008 година доходите на SuperJam достигат 1.2 милиона долара и започва да зарежда и в Ирландия.

Ашли Колз е друг пример за това, че не е нужна и диплома за средно образование. На 14 години тя е фен на графичния дизайн. През това време MySpace е на върха на популярността и на Ашли и хрумва гениалната идея да създава лични страници за феновете на социалната мрежа. Тя прави сайта Whateverlife, в който предлага помощ в създаването на авторски страници за социални мрежи като MySpace, напълно безплатно – тя печели пари само от реклами. Може би не вярвате, че е печели от това? Е.. 70 000 долара на месец, сайтът й е посещаван от 1 милион човека на ден. Интересно е че началната й инвестиция е 8 долара за домейн и хостинг и.. днес вече е милионерка, макар и напуснала училище, за да може да се занимава със собствения си бизнес.

… И това не са всички истории, за младите не дипломирали се милионери. Разбира се, не казваме, че не е нужно образование, но сякаш мотивацията, труда и подкрепата на родителите е най-важното за младите предприемачи. Ще се радваме на вашите коментари по темата :)

 

Вижте първа част..

Loading Facebook Comments ...