Не се нуждаем от образование: милионерите без диплома – първа част

Не се нуждаем от образование: милионерите без диплома - първа част

Стив Джобс, Бил Гейтс и Сър Ричард Брансън са предприемачи, спечелили милиони без да имат висше образовние. Нека видим кои са другите отпаднали студенти..

 

Като студент по биология в Университета в Тексас, Майкъл Дел започва да сглобява компютърни конфигурации в общежитието, за да спечели малко пари. По това време идеята му е била иновативна, до тогава не са създавали компютри по изискване на клиента. През 1984, той регистрира компанията си „PCs Limited” и по този начин дал началото на директните продажби в ИТ индустрията. Е, той не завършва образованието си. Дел се отказва през 1984 година и става компютърен магнат, като днес печалбата му е оценена на 13,5 милиарда долара.

И той не е сам.. Както основателите на “Apple” Стийв Джобс, на “Microsoft” Бил Гейтс и на „Virgin” Сър Ричард Брансън имат милиарди, с които да се похвалят. Но има нещо, което те нямат: диплома за висше образование. Те не се нуждаят от учебници, за да научат как да правят бизнес, и както много други успешни предприемачи, те са разбрали, че да изпробваш, поемайки риска е най-добрия начин да започнеш. И това по-късно ги прави едни от най-добрите и печеливши компании.

„Предполагам, че съм роден предприемач” – казва Брнасън – „Винаги съм обичал да създавам неща, от които ще мога да се гордея..”

На 16 години, Ричард Брансън, прави първата си успешна търговия – списание наречено „Ученик”. Няколко години по-късно, той започва “Virgin” като разпространител на записи по пощата и по-късно отваря звукозаписно студио в Лондон. Днес, той ръководи империя от 350 компании, започващи от въздушно пътуване до телекомуникации и забавления,  и печалбата му е оценена на 4 милиарда долара. А той даже не е и влизал в колеж..

Дел, Джобс, Гейтс и Брансън са вече доказали се имена, а какво е положението със следващото поколение, отказали се от университета? Тук ще се запознаем с няколко не дипломирани търговци, които ще са следващите най-богати хора в света..

Когато Камерън Джонсън бил на 9 години, с помощта на Фотошоп направил покани за партита на родителите си. Той сложил името си и своето лого на гърба на поканите – така направил първото си „брандиране” и скоро започнали да валят поръчки от техните съседи и колеги, които искали да използват услугите му. Но връщайки се назад, Джонсън твърди, че това е „нещо малко” в неговата кариера.

На 11 години, той купува колекцията от плюшени играчки на сестра си за 100 $ и я продава в eBay, правейки 1000 $ за 4 дни. Скоро той става втория най-голям разпространител на плюшени играчки по Интернет, правейки 50 000 $  на година преди да стане на 13. След което Камерън измислил My EZ Mail – сървър, препращаш имейли на определен адрес, без да се разкрива личната информация на получателя. Джонсън е започнал сам, правейки 15 сайта, след което продължава кариерата си като говорител, фокусира се върху предприемачеството, технологиите и икономиката. Днес е на 26 години и печалбата му е над 3 милиарда долара.

Джонсън винаги е взимал за пример Дел, Гейтс и Брансън, и е виждал едно общо помежду им: Те всички са се отказали от университета. Той нуждаел ли се е от диплома, за да стане успешен? Той заявява: Не, колежа ще го отдалечи от бизнеса за 4 години, а той и без това вече е направил повече пари, отколкото повечето от бъдещите му учители. Но неговите родители не били съгласни, така че се записал в университета във Вирджиния и решил да използва студентските си години, за да се срещне с други умни хора и потенциални бизнес партньори.. Но колежа не траял дълго. Джонсън се отказал, след като видял собственото си име и снимка в главата за предприемачи в учебника по бизнес. По този повод Джонсън казва:  „Вярвам, че образованието е нещо, което никога не могат да вземат от вас.. Но традиционния път за обучение не е за мен..“

 

 

Следва продължение..

Loading Facebook Comments ...