Безплатен начин да защитим смартфона или таблета от кражба

Ябълките отдавна се радват на начина за проследяване на загубено/откраднато устройство с Find My iPhone.  Из мрежата могат да се намерят множество разкази за това как хора са открили крадеца и са се появили на вратата му с полиция благодарение на Find My iPhone. А отскоро Google направиха еквивалентна функция – Android Device Manager.

android device manager

ADM работи с почти всички Android таблети/смартфони, оборудвани с GPS/Wi-Fi/3G.

Сега ще покажем нагледно как да работим с ADM.

 

Как да настроим ADM?

Отиваме на ТОЗИ интернет адрес, където ще Ви излезе следният прозорец, в който трябва да дадете съгласието си. Това е важно, за да може услугата да работи правилно и по-точно:

android welcome

 

Какво ще видя?

Ако вече имате Android устройство с включени данни за местоположението (Location Services), трябва автоматично да се появи в следващия прозорец. В него ще видите момента на последно проследяване и сегашното му местоположение според последните данни. В случая, моят телефон е Samsung S3 Mini и се намира на работното ми място. Включен е само 3G интернет. Отне му около 3 минути да позиционира с точност до 23 метра. Ако Wi-Fi и GPS също са включени, позиционирането ще отнеме няколко секунди, с точност до 10 метра (според възможностите на устройството).

android

Някои от нас имат повече от едно Android устройство. Те също ще бъдат в списъка и може да изберете кое от изброените желаете да проследите.

android switch

Освен това устройствата могат да се преименуват чрез писалката до името. А в дясно от нея е „мерника“ за позициониране на устройството.

За допълнително управление на устройствата Ви, инсталирайте приложението от Google Play. След това нещата изглеждат по същия начин.

Да се върнем на възможностите, които предлага ADM. След като откриете устройството, имате 3 възможности.

 

 

Първата е да прозвъните устройството (ако е смартфон или фаблет), за да откриете къде се е дянало :) Излиза следният информативен прозорец.

android Call

След което телефонът, дори да е включен на вибрация и/или безшумен режим – ще звъни с „пълно гърло“, докато не откриете къде е забутан (ако е у дома).

 

Втората опция е да заключите телефона с парола и да поставите съобщение на дисплея (за крадеца/човека който го е намерил), както и телефонен номер на който да се позвъни, ако бъде открит.

android lock

Готина функция, ако вярвате, че ще бъде открит от съвестни хора.

 

Третата възможност е съвсем крайна. Изтриване на всичко от телефона и връщането му към фабричните настройки. За съжаление невинаги успявате да изтриете съдържанието на SD картата, поради което съветваме да не държите снимки (да, точно от тези, за които си мислите), важни документи, пароли и други файлове, които, попаднали в недобросъвестни ръце, могат да Ви навредят.

android delete

 

След изтриване и връщане на фабричните настройки, няма да имате никакъв достъп до това устройство.

Бонус съвет: Винаги оставяйте интернета включен!

В заключение:

Google предлага множество услуги за сигурност и горещо препоръчваме да синхронизирате устройствата си с Вашия профил и да се възползвате от всяка от тях. Надявам се, че съм Ви бил полезен. Ако имате предложения, въпроси, идеи, пишете по-долу в коментарите или ме намерете в социалките.

Успешна седмица от Ardes.bg!

 

Loading Facebook Comments ...