Идва 4K Blu-ray драйв за настолни PC, но не и за лаптопи

Идва 4K Blu-ray драйв за настолни PC, но не и за лаптопи

Потребителите, които използват компютрите си като мултимедийни центрове, отдавна си задават въпроса: защо няма 4К Blu-ray плейъри за РС? Pioneer е първата компания, която се заема да запълни тази празнота. Но начинанието е ограничено — вътрешните 4K Blu-ray плейъри ще са само за настолни компютри.

Причината никой производител да не се наема с предлагането на такива драйвове за лаптопи е, че оптималното четене на оптични дискове с 4К мултимедия се нуждае система със завишени, сериозни ресурси. Задължителните изисквания са:

• процесор Kaby Lake (Core i5 или i7),
• мин. 6 GB оперативна памет,
операционна система Windows 10,
• външен 4К Ultra HD монитор.

За момента се смята, че няма достатъчно преносими компютри с такива параметри, за да си струва инвестицията в създаването на 4К Blu-ray драйвове за тях. Двата вътрешни модела на Pioneer за настолни РС са наречени BDR-S 11 J-BK и BDR-S 11 J-X. Разликите между тях са минимални — вторият е по-тих и има специални опции за плейбек на аудио CD.

И двата плейъра ще са с регионално заключване. Това означава, че европейските потребители ще трябва да чакат европейска версия на продукта, след като излязат японската и северноамериканската.

Loading Facebook Comments ...