10 ползи от външния харддиск

10 ползи от външния харддиск

Съвременните свръхкомпактни външни твърди дискове са такава част от ежедневието ни, че понякога не си даваме сметка за всичките им ползи. Ако още се колебаете дали ви трябва такова устройство, тази статия ще подпомогне решението ви. А ако вече си имате, вероятно ще откриете няколко идеи за по-ефективното му приложение в ежедневието.

Ето 10 сигурни ползи, като списъкът не претендира за изчерпателност:

– 1 –
Когато паметта все не достига

Можете да използвате преносимия HDD с настолни и преносими компютри. Обикновено лаптопите изпитват по-остра нужда от място за вашите лични и работни файлове. Особено ако системата ви е базирана на SSD модул с капацитет от само стотина-двеста гигабайта.

– 2 –
Ръчна синхронизация

Някои потребители имат и настолен РС, и лаптоп. Копирането на файловете между тях може да се извършва чрез софтуер, какъвто е Google Drive или Dropbox. Но за уеднаквяването на огромна информация — например HD филми — можете да си помогнете и с външен харддиск.

– 3 –
За приятелите, търсещи помощ

Някои хора просто не се справят с компютрите си. Ако редовно оказвате съдействие на закъсали ближни, можете да използвате мобилния твърд диск за пренос на антивирусни програми и инсталационни файлове на най-често използвания софтуер.

10 ползи от външния харддиск

Днес в едно малко устройство, стига да е с голям капацитет, може да се събере целият ви електронен живот.

– 4 –
И когато помощта е комерсиална

В случай че сте от хората, които оказват технически услуги на познати и непознати срещу заплащане, може би отдавна е дошло времето да изоставите класьора за CD и DVD. Улеснете работата си с един преносим HDD, с който да пренасяте софтуера си от дома си до клиента, и обратно.

– 5 –
Ако командата Delete ви се струва крайна мярка

Външните твърди дискове са идеално решение за всички онези материали, които само ви се пречкат по папките на вътрешния харддиск, но сърце не ви дава да ги изтриете. Такива могат да са стари документи, колекции от сериали и филми… Вярвате, че може някой да ви потрябват. Нека стоят някъде в шкафа, прегледно каталогизирани в един от „архивните“ ви външни дискове.

10 ползи от външния харддиск

Можете да намерите предложения в различни разцветки и размери, което не е маловажно, ако подреждате архивните си HDD на етажерки, сякаш са книги в библиотека.

– 6 –
Резервни копия на ценните колекции

Изключително неразумно е да държим само по едно копие на най-ценните си материали. Вътрешният диск се амортизира бързо и при една внезапна негова повреда може да изгубим семейни снимки, музикални дискографии, а също и документи в електронен формат, важни за работата ни.

Ето защо винаги трябва да копирате такива файлове и на външен. Той също не е вечен, но се използва по-рядко и би трябвало да ви служи повече години. Дълбоки резерви на безценните си колекции можете да съхранявате и в облачните услуги, стига дисковото пространство да го позволява.

– 7 –
Съхранение на “image” файлове

Напредналите потребители рано или късно откриват тъй наречените “image” (имидж) файлове. В един от тях може да се съхранява цял дял на вътрешния харддиск, като най-често е този с операционната система.

Ползата от такива „имиджи“ е, че можете да възстановите набързо информацията, в случай че системата пострада от механическа повреда или вирус. Не ви се налага да преинсталирате всичко отначало — програма по програма. А най-подходящите устройства за съхранение на “image”-и са външните харддискове, защото тези файлове по размер достигат десетки гигабайти.

 

– 8 –
Защита на вашите данни

Повечето съвременни външни HDD позволяват кодиране на информацията. В много модели се използва 256-битова енкрипция, която се смята за такава на „военно равнище“ и превръща данните ви в нечетливи йероглифи за любопитните очи, които нямат оторизиран достъп до тях.

10 ползи от външния харддиск

Защитата може да е двойна. Има модели, предназначени за използване в екстремални условия. Те са водо- и прахоустойчиви и не се повреждат при неволно изпускане.

– 9 –
По-добра алтернатива на оптичните носители

Изброените ползи в малка или голяма степен са валидни и за други носители на информация, каквито са CD, DVD, Blu-ray. Но при наличието на все по-достъпни преносими HDD — както по отношение на цената, така и на удобните за носене габарити, — кой би си причинил „печене“ на оптични дискове?

Нещо повече, твърдите харддискове са значително по-бързи — и при писане, и при четене на данните. Освен това можете да презаписвате информацията на тях практически неограничен брой пъти, за разлика от CD/DVD, които с всеки презапис стават все по-ненадеждни.

– 10 –
Всички ползи важат и за бизнеса

Макар да използвахме примери, които са по-полезни за частните потребители, всички изброени полезни приложения на външните HDD важат и за бизнеса. С тези практични устройства можете да пренасяте информация, да съхранявате архиви, да разширявате паметта на служебния лаптоп…

Ако фирмата ви се нуждае от решения за съхранение на огромни масиви от информация, препоръчителни са 3.5-инчовите дискове. Те не са толкова мобилни, колкото 2.5-инчовите, а и не се захранват само от USB порт. Но идват с капацитет, който може да надвишава и 10 терабайта.

10 ползи от външния харддиск

Освен преносими HDD могат да се намерят и доста по-надеждни външни SSD.

Разбира се, наред с безспорните си предимства, тези HDD си имат и някои недостатъци. Но дали те са по-значими от ползите, е субективно, като само вие можете да прецените според собствените си потребности.

Loading Facebook Comments ...