HUAWEI Honor 8 – “умникът” с 2 камери!

Какво представлява осмата серия от продуктовата линия Honor на китайския производител? Както ще се уверите от следващите няколко реда това със сигурност не е копие на миналогодишния топ модел. Honor 8 е смартфон, насочен към младото поколение, което иска не само висок клас параметри, но и дизайнерска нотка, вложена в направата на устройството. И точно това се е получило. Да, размерите и извивките много наподобяват P9, но използваните материали и начинът, по който преливат в едно заоблено тяло, отреждат едно по-специално място на този телефон.

 

Основни параметри

  • Дисплей: 5.2″ (13.2cm) Full HD (1920×1080) LTPS капацитивен мултитъч с LED подсветка;
  • Процесор: Осемядрен HiSilicon Kirin 950 (4 x 2.3 GHz Cortex-A72 и 4 x 1.8 GHz Cortex-A53);
  • Видео карта: Mali-T880 MP4;
  • РАМ памет: 4 GB;
  • Вградена памет: 32 GB;
  • КамераДва 12MP сензора, f/2.2, лазерен автофокус и двойна LED светкавица;
  • Интерфейси: USB Type-C 2.0, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz и 5 GHz), GPS с A-GPS поддръжка, Bluetooth 4.0;
  • Батерия: 3000 mAh литиево-полимерна;
  • Тегло: 153 грама.

 

Дизайн на Honor 8

Всичко започва със заоблената рамка около дисплея, преминава в напълно равна задна повърхност (няма никакви издатини – двата сензора на камерите са изцяло вградени в тялото) и сякаш застива на едно място, когато се вгледаме в отраженията. Задната част от панела е изработена от 15 пласта стъкло и специално обработени цветови филтри, които се грижат да пречупват светлината под различни ъгли, така че всеки път да се отразява по неповторим начин. Разпознаваемостта на бранда е гарантирана с помощта на логото Honor, разположено отпред и отзад. Благодарение на нормалните си размери и тегло (146 x 71 x 7.45 мм и 153 грама), телефонът е много лесен за използване, дори и само с една ръка. Препоръчително е да се оборудвате с предпазен калъф, тъй като гладките повърхности са предпоставка за малки надрасквания или подхлъзвания от мястото, където сте оставили апарата.

Корпусът е изработен от две предпазни стъкла, които се придържат едно към друго посредством метална рамка. Лентите за антените се намират в горната и долна част.

Дисплей

Дисплеят е с размер от 5.2 инча по диагонала и резолюция от 1920 на 1080 пиксела. Използваната матрица е LTPS, която много наподобява широко разпространените IPS панели като показатели – широки ъгли на виждане, ярки и наситени цветове.

 

Свързване и комуникация

Портовете, които притежава смартфонът, са интегрирани в долната част, точно до високоговорителя и единия от двата микрофона. На разположение имаме стандартен 3.5 мм аудио жак. До него, по средата на рамката се намира micro USB Type-C порт (поддържа се опцията за бързо зареждане), който бавно, но сигурна започва да навлиза все по-масово. Скоростите на пренос на информация са стандартните за версия 2.0 – до 60 MB/s. Както ще се уверим от проведените тестове, апаратът може доста повече.

Безжичната комуникация е поверена на актуалния към момента протокол 802.11 a/b/g/n/ac, опериращ на двете честоти – 2.4GHz и 5GHz. Заедно с него имаме Bluetooth 4.2, както и GPS с A-GPS и GLONASS/BDS подпомагане за по-бърза и точна локализация. За да се предостави допълнителна функционалност, телефонът разполага с NFC модул и с Infrared порт. Докато единият най-често се използва за мобилно разплащане и прехвърляне на файлове между две устройства, то втория може да послужи като заместител на дистанционното управление на един “умен” телевизор.

 

Камера(и)

Може би най-интересната част от HUAWEI Honor 8 е неговата камера(и). Наличието на два сензора вече се доказа като доста добро средство за значително подобряване качеството на снимките, особено при слаба осветеност на експозицията. Моделът използва два сензора Sony IMX286, като единият е цветен, а другия черно-бял. Вторият е този, който прави магията – поради специфичността на тази монохромна матрица тя може да улавя повече светлина, която по софтуерен път се “наслагва” към цветната снимка, изобразена в последствие на дисплея. Така се постигат по-голяма яркост и контраст, а наличието на шум се свежда до минимум.

В софтуерно отношение Honor 8 предлага голям набор от готови шаблони за снимане, както и напълно ръчни настройки – можете да задавате бленда, светлочувствителност, скорост на затвора и други.

Производителност при изпълнение на задачи

Смартфонът, който тестваме днес, работи под управлението на Android 6.0 с добавен от HUAWEI графичен интерфейс EMUI 4.1. В момента вече е пуснат ъпдейт до Android 7.0 Nougat, при които производителността е повишена, наред с понижаване консумацията на енергия. Приложенията, които ще използваме за определяне бързодействието, са същите от ревюто за Lenovo Yoga Book. Ето и какви резултати постигна Honor 8:

  • AnTuTu Benchmark v6.2.7 – AnTuTu е добре познат тест, определящ скоростта на работа на най-важните компоненти – процесор, видео карта и RAM памет. Постигнатите точки тук са 93826, което е съизмеримо с апарати като Meizu MX6, Moto X Force и флагманът HUAWEI P9;

 

 

  • Geekbench 4 – Специален тест, който се фокусира върху натоварване на процесора и RAM паметта и представя до каква степен ефективно се използват всички налични изчислителни ядра. Тук апаратът постигна 5377 точки, което го противопоставя на Meizu PRO 6 Plus и Samsung Galaxy S7;

 

 

  • 3DMark Android v1.6.3439 – Тестът, придобил славата си при настолните компютри, прави абсолютно същото и с мобилните устройства – подлага ги на натоварване за да определи тяхната производителност при тежки графични и изчислителни задачи. Смартфонът успя да реализира 959 точки, което е малко по-слаб резултат от Lenovo Yoga Book;

 

 

  • PCMark Android v2.0.3706 – Вторият член от “семейството” на Futuremark, който набляга повече на всекидневно натоварване – обработка на снимки, зареждане на уеб страници и pdf документи и други алгоритми. Телефонът се представи доста добре с резултат от 5424 точки, нареждащ го до HUAWEI P9, Lenovo Moto Z и OnePlus 3;

 

 

  • Disk Speed Test v1.0.1 – Приложението тества скоростите на четене и запис от и към вътрешната памет. Тук Honor 8 отбеляза много добри резултати за своя сегмент – 183 MB/s четене и 80 MB/s запис на данни;

 

 

Към проведените “лабораторни” тестове сме включили още две приложения – WiFi Speed Test и A1 SD Bench. Както може би се досещате първото от тях измерва скоростите на вградения модул за безжичен интернет, а второто – скоростите на пренос на данни на вътрешната памет и RAM паметта (така ще имаме два независими източника на информация, заедно с Disk Speed Test).

  • WiFi Speed Test – За провеждането на замерванията използваме последователно две честоти – 2.4GHz и 5GHz. Данните се предават чрез стандарт 802.11n. Тук е моментът да отбележим, че от голямо значение е какъв рутер ще се използва и на какво разстояние от смартфона ще се намира. В нашия случай използваме TP-Link WDR-4300, разположен по диагонал зад 2 стени. Получените резултати са както следва:
    • При 2.4GHz – 20 MBit/s сваляне и 21 MBit/s изпращане на информация;
    • При 5GHz – 58 MBit/s сваляне и 37 MBit/s изпращане;

 

 

  • A1 SD Bench – Както и при предишното приложение тук имаме почти еднакви скорости на четене и запис, съответно 199 MB/s и 82 MB/s. Интересното е, че можем да разберем и колко бързо RAM паметта може да копира данни вътре в себе си – по-точно с 11249 MB/s;

 

 

Живот на батерията

Вградената батерия в HUAWEI Honor 8 е литиево-полимерна с капацитет от 3000 mAh. В комбинация с Android 6.0 това би означавало издържливост на заряда от поне един ден при средно ниво на натоварване. Потвърждение на тази теза е и резултатът от PCMark Work 2.0 Battery Life – 7 часа и 38 минути, при което тестът приключва, а на телефонът му остават още 20% “електричество”. Така на практика ще имате 9 часа автономна работа при непрекъсната употреба.

 

 

Заключение

 

Какво остава да кажем за финал? Как да оценим едно устройство, което е колкото различно спрямо своите “събратя”, толкова и подобно на тях? Нека да разделим завършека на това ревю на две части:

  • От гледна точка на дизайн и усещане: HUAWEI Honor 8 има един неповторим дизайн! Уникалният гръб, гладките метални рамки, заобленото предно стъкло – всичко това се откроява от сивото еднообразие, което залива пазара на смартфони в момента. Различните цветови варианти също допринасят в голяма степен – особено сапфиреното синьо и лъскавото черно покритие. Да, има и други апарати, които използват някои от тези елементи за да изпъкнат, но не комбинират в себе си всичко това, което Honor 8 има да покаже на потребителя!
  • От гледна точка на софтуер и хардуер: тук вече се връщаме към реалността – последно поколение осем-ядрен процесор, бърз видео ускорител, достатъчно RAM и вградена памет за всякакъв тип употреба. Голям дисплей с висока FullHD резолюция за изящни изображения! Уникалното е използването на двоен сензор за снимане – много малко телефони могат да се похвалят с това, а те със сигурност не са в този ценови клас!

 

HUAWEI Honor 8 със сигурност не е флагман, който да поддържа реномето на компанията, но има качествата да се превърне в една запомняща се “джаджа”, която да носите със себе си и да се радвате всеки път, когато ви се наложи да я използвате – за да проверите пощата си, Facebook акаунта или да си направите снимка с приятели.

 

Нашите оферти за HUAWEI Honor 8 можете да разгледате в сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...