Lenovo Yoga Book – революцията при много-в-1 устройствата!

lenovo-yoga-book-tablet

Преди няколко години Lenovo добавиха към своята богата продуктова гама една доста интересна серия – Yoga, чиято цел беше да популяризира много-в-1 устройствата. Тази идея не беше нова, но реализацията й се оказа повече от успешна – съчетанието от качествени материали, здрава изработка и висок клас параметри се хареса на потребителите. Мобилните компютри се превърнаха в още по-”мобилни”, благодарение на намаленото тегло и размери като същевременно запазиха своята продуктивност и позволяваха на хората да извършват разнообразни задачи на тях. По-късно Lenovo представиха серията Yoga и при таблетите – идеята за съчетаване на няколко режима на работа се запази и в този клас чрез добавянето на специална поставка, благодарение на която таблетът можеше да заема различни позиции. Всичко изглеждаше много добре, но имаше една голяма празнина между тези две моделни линии – на пазара все още нямаше Yoga, която да съчетава в себе си сензорен дисплей, пълноразмерна клавиатура и активна писалка, всичко това предлагано на достъпна за крайния потребител цена. Lenovo не губят време и веднага решиха да предложат точно такъв продукт – през 2016 година те представиха Lenovo Yoga Book.

 

Основни параметри

  • Дисплей: 10.1″ (25.65cm) Full HD+ (1920×1200) IPS капацитивен мултитъч дисплей с LED подсветка;
  • Процесор: Четириядрен Intel Atom x5-Z8550 (честота на работа 1.44 – 2.4 GHz);
  • Видео карта: Intel HD Graphics 400;
  • РАМ памет: 4 GB LPDDR3;
  • Вградена памет: 64 GB;
  • Интерфейси: micro HDMI, micro USB 2.0, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz и 5 GHz), GPS с A-GPS поддръжка, Bluetooth 4.0;
  • Батерия: 8500 mAh литиево-йонна батерия, до 15 часа живот според производителя;
  • Тегло: 690 грама.

Дизайн и сглобка на Yoga Book

 

Дизайнът е изключително интересен и неповторим. С тегло от само 690 грама и дебелина под сантиметър, тази машина е екстремно мобилна и подходяща за пренасяне. Yoga Book може да е както лаптоп, така и таблет с клавиатура. Това е първото устройство, което използва изцяло дигитална клавиатура, чувствителна на допир! И не само това – в комплекта има включена Wacom писалка, с чиято помощ можете да пишете и рисувате, а сътвореното от вас ще се пренесе на дисплея и ще бъде запазено в цифров вид! Не на последно място, от Lenovo предоставят възможността да избирате с каква операционна система искате да работите – Yoga Book се предлага както с Android (версия 6.0.1 към момента на писане на ревюто), така и с Windows 10.

Корпусът на Yoga Book е изработен от магнезиева обвивка. “Връзката” между дисплея и сензорната клавиатура е реализирана чрез познатата ни от Yoga 3 лентова панта, съставена от преплетени алуминиеви колони, съединени чрез метални свръзки. Както при повечето Android-базирани устройства и тук имаме бутон за включване и бутони за контрол на звука, разположени вдясно от клавиатурата. До тях намираме 3.5мм жак за слушалки. Присъствието на micro HDMI порт вляво от клавиатурата предоставя доста удобен начин за извеждане на картина към външен монитор или телевизор. Първият минус, който се набива на очи, е наличието на micro USB 2.0 порт – липсата на USB Type-C в този клас е неприятна главно заради скоростите на пренос на информация, които в случая ще са ограничени до около 60 MB/s.

 

Дисплей

Дисплеят е с размер 10.1 инча и резолюция от 1920х1200 пиксела. Матрицата е IPS с LED подсветка и предлага яркост от 400 cd/m2, което е изключително добър показател за такъв тип устройство. Широкият ъгъл на видимост и изобразяването на 16.7 милиона цвята правят гледането на клипове и изображения едно наистина приятно изживяване.

 

Halo клавиатура

Това, което отличава Yoga Book от останалите устройства е именно новата Halo сензорна клавиатура. Липсата на физически клавиши е доста странна при първоначална работа, но с времето се свиква и дори е приятно да не се чува звук от натискане на бутон. Вибрацията при натискане на пада доста добре може да имитира реалния ход на клавиша и така да помогне на потребителя да не греши при въвеждане на текст. Покритието на клавиатурата е матово (в сравнение с лъскавия дисплей), но това не пречи на писалката да се плъзга свободно по повърхността й. Create Pad покритието отчита натиска на писалката и спомага за цифровизирането на това, което рисувате или пишете.

 

Real Pen стилус

Писалката е изпълнение на Wacom, което гарантира качество и прецизност при допир със сензорната повърхност. Тук имаме 2048 нива на натиск, което ще е изключително важно, ако таблетът се използва за създаване на скици, рисунки или изображения. С помощта на специалните приложения и настройки, които са вградени в операционната система, могат да се създават наистина интересни творения. От Lenovo са обърнали специално внимание на всички, които искат да запазят своите произведения на “изкуството” и в хартиен вариант и са включили в комплекта тетрадка с 20 листа, на които писалката може да рисува. Всичко, което потребителите нарисуват на хартия, ще се пренесе и на екрана и ще може да се сподели през социалните мрежи.

 

Озвучение и камера

Yoga Book притежава два говорителя, разположени от двете страни на клавиатурата. Силата и чистотата на звука са на едно много високо ниво, което се допълва и от Dolby Atmos сертификата за качество. Таблетът има две камери – 8 MP основна камера с автофокус, която се намира точно над клавиатурата, и 2 MP камера за видеоразговори над дисплея. Качеството на снимките на основната камера е сравнително ниско за такъв сензор – има наличие на прекалено много шум, което разваля снимката.

 

Производителност при изпълнение на задачи

Таблетът, който представяме днес, работи под управлението на Android Marshmallow 6.0.1. От Lenovo са се постарали да внедрят доста подобрения и добавки от своя страна към операционната система като например Note Saver, с което да запазвате своите бележки. Едно доста интересно и полезно нововъведение е възможността за паралелна работа на няколко приложения едно до друго – тъй като все още няма Android v7.0 Nougat, производителят се е погрижил да изпревари ъпдейта и да включи тази екстра. За какво става въпрос – при Yoga Book можете да долепите два прозореца един до друг и във всеки от тях да се изпълнява различно приложение. В допълнение към това активните към момента приложения създават своя икона, която се разполага в лентата най-долу на дисплея – точно както Taskbar лентата при Windows-базираните системи.

Преди да разгледате резултатите от приложенията за определяне на производителността е редно да споменем, че Yoga Book не притежава най-бързия процесор сред мобилните устройства, което важи и за графичната карта. Поради тези две причини, хибридът не се класира на първо място по скорост на работа като това изобщо не пречи на доброто впечатление, което оставя след използването му. За определяне бързодействието на Yoga Book ще използваме следните тестови приложения:

  • AnTuTu Benchmark v6.2.7 – AnTuTu представлява комплексен тест, който подлага на натоварване всички основни интегрални чипове – CPU, видео карта, скорост на работа на RAM паметта.  В този тест устройството успя да запише 75316 точки, което е много добър резултат и го нарежда до Samsung Galaxy S6, ASUS ZenFone 3 Ultra и Apple iPhone 6;

 

 

  • Geekbench 4 – Този тест представлява програма, която използва известни математически алгоритми и формули за да провери бързината на централния процесор и RAM паметта. Тук Lenovo-то се представи сравнително добре с резултат от 3109 точки. Това го позиционира малко под миналогодишния топ модел OnePlus 3;

 

 

  • 3DMark Android v1.6.3439 – Доста известният тест за процесори и видео карти при настолните компютри вече има и своята мобилна версия. Тук Yoga Book успя да достигне 1065 точки при Sling Shot Extreme модула;

 

 

  • PCMark Android v2.0.3706 – Още един добре познат тест, предназначен за настолни компютри, има своята аналогична мобилна версия. При тази програма се замерва производителността при извършване на нормални всекидневни задачи като търсене из интернет, конвертиране на видео клипове и други дейности. Достигнатият резултат е 4439 пункта, което е повече от достатъчно за преносимо Android устройство като Yoga Book. 

 

 

  • Disk Speed Test v1.0.1 – Това приложение тества скоростта на работа на вградената памет. В случая бяха постигнати много добри скорости – 140 MB/s при четене на данни и 91 MB/s при запис на данни във вътрешната памет.

 

 

Живот на батерията

Издържливостта на батерията тестваме чрез PCMark Android при симулиране на всекидневна употреба – търсене из интернет при постоянно включена WiFi връзка и активиран дисплей, редактиране на видео и фото файлове, отваряне на различни документи. Тук таблетът постигна повече от задоволителен резултат – почти 7 часа работа без почивка. Като се вземе предвид факта, че тестът беше стартиран с 80% заряд в батерията и завърши с 20% оставащ капацитет, то преспокойно можем да кажем, че ще издържи над 10 часа непрекъсната употреба при възпроизвеждане на видео клипове или използване на мобилната мрежа. По данни на Lenovo може да се очаква в някои случаи времето за автономна работа да се увеличи до 15 часа. Естествено огромна роля оказват използваните приложения, едновременното им стартиране и настройките на дисплея.

Заключение

Lenovo Yoga Book е едно различно устройство. То комбинира в себе си малките размери и тегло на таблетите, заедно с клавиатурата и възможностите на ултра преносимите лаптопи. Бързият четириядрен процесор на Intel и големият обем RAM памет ще ви осигурят необходимата производителност за справяне с всекидневните задачи. Вграденото пространство за съхранение на файлове, както и слотът за microSD карти (с поддръжка до 128 GB модели), ще са достатъчни за колекция от снимки и дори клипове с кристално ясно FullHD качество. Големият капацитет на батерията ще поддържа хибрида “жив” до два работни дни и няма да прекъсва работата ви.

Уникалните за този клас сензорна клавиатура и Wacom писалка ще успеят да спечелят всеки творец и да му помогнат да пренесе своите картини и рисунки в цифровия свят. Също така те са подходящо средство за чертане и водене на записки – ако имате нужда от електронен “тефтер” с огромен набор от възможности, това е вашето устройство!

Lenovo Yoga Book можете да закупите от нашите магазини, както и на сайта Ardes.bg.

Аксесоари за Lenovo Yoga Book можете да намерите на нашия сайт – https://ardes.bg/tableti/aksesoari-za-tableti/lenovo.

Loading Facebook Comments ...