Как да ускорим старите компютри в офиса?

Въпросът би трябвало да заинтригува всеки, разполагащ във фирмата си с машини, които се амортизират с всяка следваща минута. Отговорите, които могат да се дадат, не са еднозначни. В определени случаи с минимални инвестиции може да се постигне по-добра производителност. Но в други ситуации частичният ъпгрейд на компютрите не върши работа, а се налага пълно обновяване.

А сега да изложим по-подробно аргументацията си:

1. Кога е възможен и препоръчителен ъпгрейд

Дори да сме слепи и глухи, знаем, че електрониката се развива с магьоснически темпове. Компонентите стават все по-мощни и по-бързи, а идват във все по-малки размери, което пък намалява и общите габарити на устройствата. От друга страна, те изискват и по-малко потребление на енергия. Това обаче е в общи линии.

Има един компонент, който въпреки редица разширения на капацитета си продължава да е базиран на технология от няколко десетилетия и затова не позволява постигането на значими чудеса. Става дума за твърдият диск (HDD), който забавя производителността и на компютрите с най-модерните процесори. В такъв случай можем да се запитаме:

Може ли да го сменим?

За щастие — да, можем, при това лесно и на достъпни цени. Алтернативата е SSD — дискове без подвижни механични части, които четат и записват по-бързо информацията. Освен това не отделят опасна горещина и са практически неуязвими от сътресения, непланирани токови прекъсвания и други увреждащи фактори.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Условието
[/panel-header]
[panel-content]
Един такъв ъпгрейд е смислен, ако компютрите ви като цяло са не са прекалено остарели. Дори по-новите и запазените не могат да се възползват по най-добрия начин от SSD модулите, ако работят с процесори, каквито са тези от линията Celeron. Те също са за подмяна с такива от линията Core i5/i7.
[/panel-content]
[/panel]

2. Можем ли да сменим само харддиска и процесора?

Теоретично е възможно, но практически не е много вероятно. Причината за това е, че подмяната на процесора със съвременен вероятно ще изисква обновяването и на дънната платка. Това пък може да доведе и до необходимост от смяна на графичната карта, ако досега сте използвали такава, а не вградено решение на Intel.

За вашия конкретен случай можете да се консултирате с техническите експерти на Ardes.bg и заедно да съставите план за разумните ъпгрейди. Ако „закърпването“ на старото не излиза рентабилно, е време за:

3. Смяна на компютрите

Както писахме наскоро, самите производители препоръчват експлоатационен срок на компютрите си до 5 години. Ако машините ви са дори по-стари, няма защо да отлагате момента, понеже вече сте в периода на рисковете.

По ваша преценка и според наличния ви бюджет можете да обмислите вариант за обновяване с… бизнес лаптопи. И в двата варианта можете да разчитате на нашите допълнителни насоки и съвети.

Loading Facebook Comments ...