Дошло ли е времето за пълна или частична смяна на компютрите в офиса?

Дори най-големите производители на висококачествени компютри и компоненти дават само 5-годишен препоръчителен експлоатационен срок на продуктите си. В специализираните медии настояват, че можете да ги използвате 3-4 години, след което навлизате в период на рискове. А не толкова консервативните експерти твърдят, че случаите трябва да се преценяват индивидуално.

На кого да вярваме?

Нека се ориентираме с няколко ситуации от действителния живот:

1. Мултитаскингът изисква мощни процесори

Работата ви в офиса се е превърнала в рутина. Обработката на документи, преглеждането на таблици и правенето на финансови изчисления са нещо, което от години правите с лекота. Те са ежедневие.

Но напоследък усещате, че компютрите все по-бавно зареждат операционната система и файловете ви. Едновременната работа с няколко програми (мултитаскинг) е нещо, без което бизнесът ви няма да е конкурентен. Машините обаче се „замислят“, винаги когато превключвате от един документ на друг. Вие пък трябва да се замислите дали не са за пенсиониране.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Препоръка
[/panel-header]
[panel-content]Старите процесори от линията Celeron или Pentium изживяха времето си. От 2010-а насам най-значителните подобрения се отчитат при предложенията на Intel от гамата Core i5 или i7. Те разполагат с необходимата мощ за всеки бизнес, стават все по-енергоспестяващи и защитени от прегряване и бърза амортизация. Инвестицията в такива „изчислителни ядра“ е винаги разумна и оправдана.
[/panel-content]
[/panel]

2. Пожарът, който може да изпепели папките

Твърдите дискове (HDD) може да са физически здрави и без лоши сектори, въпреки че това е почти невъзможно, ако ги използвате повече от 5 години. Но дори да сте късметлия, защитени ли са файловете ви?

Колкото повече време стоят записани на стар HDD, пропорционално нараства риска от т. нар. software rotпостепенното забавяне или грешно прочитане при зареждането на програмни файлове, което в един момент води до тяхната неизползваемост.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Препоръка
[/panel-header]
[panel-content]Ако държите важна фирмена информация и работни файлове само на стари твърди дискове, непременно трябва да помислите за обновяването, ако не на целия компютър, поне на този компонент. Също така дори новите HDD не са „имунизирани“ срещу фабрични дефекти или външни фактори. Затова актуални копия на най-ценните ви цифрови материали трябва да се съхраняват и на алтернативни носители — външни дискове (за предпочитане SSD) и/или в акаунт на облачна услуга.
[/panel-content]
[/panel]

3. Цялостен ъпгрейд или такъв на парче?

Рано или късно, неминуемо се стига до подмяна на фирмените компютри. По-добре е винаги да сме предварително подготвени за този момент, защото само така ще можем да действаме разумно и съобразно бюджета си, а не заставени под принудата на неприятни обстоятелства.

И закономерно изниква въпросът: Дали да се сменят само остарелите най-уязвими части от машините или актуализацията да е на целия хардуер?

В случай че техниката ви е на много повече от често споменаваните 5 години, тя най-вероятно работи и със също толкова архаичен софтуер. Ето защо дори при ограничен бюджет е препоръчително проблемът да се реши „с един замах“ и за дълго време напред — чрез покупка на съвременни РС с лицензиран (и съответно подлежащ на редовно и понякога дори автоматично обновяван) софтуер.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Алтернативно, ако машините ви се държат „на ниво“, но искате да смените само твърдия диск или други части от тях, можете да използвате консултантите на Ardes.bg за създаване на план за приоритетните ъпгрейди.[/notification]

Loading Facebook Comments ...