Какво губим от използването на стари компютри в офиса?

Употребата на остаряла електроника води до явни и скрити опасности за бизнеса. Загубите са безспорни. Ако има нещо, което подлежи на обсъждане, то е: прежалими ли са загубите и не е ли крайно време за мерки?

В тази статия ще разгледаме най-големите проблеми, свързани с дългогодишното използване на едни и същи компютри и периферни устройства. Няма да ги степенуваме, а само ще ги изброим и коментираме.

1. Затруднената симбиоза между хардуера и софтуера

Често не си даваме сметка, че компютрите са безполезни без програмите, които вървят на тях. Например, актуалното предложение на Microsoft за ОС е Windows 10, като прави всичко по силите си да наложи тази платформа.

Знаете ли, че новите процесори на Intel и AMD поддържат само тази версия на операционната система? И какво произтича от това?

Наскоро Microsoft официално прекрати поддръжката на Windows Vista, а до две-три години ще направи същото и с Windows 7. Още сега обаче всеки актуален софтуер се адаптира към 10-ата версия и става все по-трудно писането на програми за по-старите. Има компромиси дори с антивирусните решения.

Ако не работят с обновени РС, системните администратори все по-трудно ще предпазват фирмените машини от зловредни приложения и хакерски атаки. Едно заразяване или пробив в сигурността може да доведе до незабавни финансови загуби и/или забавяне на дейността ви.

2. Харддискове са днешното „тясно гърло“

Дори да имате сравнително нови компютри с мощен процесор, много оперативна памет и стабилна връзка с интернет, работата ви може да се спъва. Това се дължи на твърдите дискове тип HDD, които и десетилетия след създаването си не могат да догонят по-високоскоростните алтернативи и ни задължават да чакаме зареждането на операционната система и други програми.

Алтернативата са тихите, значително по-надеждни и категорично по-бързи SSD модули. Те са повече от препоръчителни за бизнеса, защото „времето е пари“. Не случайно SSD-тата задължително се ползват в ултрабуците — преносимите компютри за нуждите на корпорациите, средния и малкия бизнес.

3. Старото не конкурира новото

Прогресивно амортизиращата се електроника води със себе си и разнообразни стратегически препятствия. Във времена, когато и от ръководителя, и от служителите се очаква все повече и повече продуктивност, съответно са необходими и правилните инструменти: по-добри компютри. Работата с актуална техника и свързания с нея по-функционален софтуер дава предимства пред конкурентите.

Сред тях са:

подобрена комуникация между отделите на фирмата ви, както и с бизнес партньорите;

професионално присъствие в социалните мрежи;

сигурен и надежден достъп до информация — дори само улесненото разглеждане на документи на нов монитор, който ви спестява непрестанното скролиране, спестява време и позволява по-бързо достигане на целите.

Ако смятате, че е време за обновяване на компютрите във вашата фирма, специалистите на Ardes.bg предлагат индивидуална и професионална консултация, съобразена с вашите изисквания и потребности. Възползвайте се.

Loading Facebook Comments ...