10 насоки за избора на бизнес лаптоп

Как да избера лаптоп за малкия и средния бизнес? Най-лесният отговор е: търсите баланса между размер, производителност и цена. Но това са универсални абстракции, които не обясняват същественото, а колкото да не е без хич.

Ние ще разясним важните подробности. По-долу са представени под формата на 10 насоки, обхващащи различни параметри. В случай че сме пропуснали нещо, което ви интересува, запитвайте ни в коментарите.

И така…

1. Размер

Много е важно още преди покупката да знаете — къде и как ще използвате ноутбука.

Ако ще работите на него главно на бюрото в офиса си, можете да се спрете на стандартен 15.6-инчов модел заради сравнително големия дисплей и удобната, пълноразмерна клавиатура с цифров пад.

Хората на бизнеса, които често пътуват и ще разчитат на машината в движение, е по-добре да се спрат на 14- или дори 13-инчова конфигурация. Подразбира се защо — заради компактните габарити и заниженото тегло.

2. Изработка

За предпочитане е устройството да бъде с метален корпус. Не само заради здравината, а и ще изглежда по-сериозно и по-представително.

Това обаче съвсем не означава, че пластмасовото тяло не е надеждно. Напротив, грешка ще е да мислите, че пластмасата за лаптопи е същата като онази в евтините китайски играчки. При ограничен бюджет може да се доверите и на такъв, особено ако по него не остават трудни за почистване пръстови отпечатъци.

И обратно, стига да можете да си го позволите, един ноутбук с тяло, изработено от въглеродни нишки — такава е линията ThinkPad X1 Carbon на Lenovo (на снимката горе), – е сред най-изпитаните и стилни бизнес предложения.

3. Батерия

Тук до голяма степен е валидно онова, което казахме по-горе за размера. При положение, че не носите компютъра навсякъде със себе си, можете да го използвате включен в електрическата мрежа, а не на заряд.

Когато обаче той ще бъде постоянен спътник при срещи с клиенти или командировки, изберете такъв, който дава поне 6 часа автономия.1

4. Софтуер

По неписано правило бизнес и корпоративните модели залагат на Windows и може да идват с Pro версия. Що се отнася до конкретното издание, зависи кога е изработен лаптопът и с какъв хардуер.

По-новите процесори практически ви заставят да използвате Windows 10. Напоследък и производителите предлагат драйвери само за тази ОС.

5. Защити

Всяка фирма има своите тайни. А те могат да се опазят чрез защити срещу кражба на машината или изтичане на „чувствителна“ информация.

Често срещаните решения са:

Кензингтън (Kensington Lock) за заключване на хардуера, когато е оставен без надзор — в кафене или на друго място;

Ключовете Kensington Lock не винаги са включени в комплекта, а можете да ги поръчате отделно, като си изберете дизайн, който ви допада.

Четец за пръстови отпечатъци, даващ достъп само на оторизиран собственик;

Алгоритъм за мигновено блокиране на твърдия диск при неволно изпускане на ноутбука или след установяване на кражба.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Любопитно
[/panel-header]
[panel-content]
Някои модели на Fujitsu разполагат с патентован сензор за разпознаване на вените по дланите на потребителя. Той се смята за значително по-сериозна биометрична защита, в сравнение с тази, базирана на пръстовите отпечатъци.[/panel-content]
[/panel]

6. Интерфейси

Донякъде е излишно да изтъкваме, че преносимият компютър е добре да разполага поне с един USB 3.0 слот за бърз пренос на данни. Още по-добър вариант е актуалният стандарт USB 3.1 тип С. Но тук ще разгледаме интерфейсите от гледна точка на функционалността и екстрите.

Ако се нуждаете от достъп до интернет навсякъде и по всяко време, за да си вършите работата, не можете да разчитате само на свободните или платени Wi-Fi зони в хотелите, обществените заведения и офисите. Това ограничение отпада, ако компютърът идва с 3G/4G слот за SIM карта.2

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Докинг станциите
[/panel-header]
[panel-content]

Друг интерфейс, който значително може да улесни живота ви, е този за връзка на машината с докинг станция. Чрез нея не само получавате по-богат набор от портове, но понякога и разширение на батерията.
[/panel-content]
[/panel]

7. Параметри

Щом става дума за модели за бизнеса, спокойно можем да разгледаме „основните“ спецификации по-назад в списъка. Процесорът,  количеството оперативна памет и капацитетът на твърдия диск в болшинството случаи не са първостепенно важни, особено сравнени с други параметри.

Ако заниманията ви не се нуждаят изрично от изчислителна мощ:

Чудесна работа ще ви свършат процесори Core i3/i5. Разбира се, Core i7 са по-добри, но вие решавате дали си струва по-скъпата инвестиция;

4-8 гигабайта оперативна памет са достатъчни за повечето потребители;

В наши дни преносимите РС — било за работа, било за ежедневието — идват с 1 TB харддискове. И да не ви стига това дисково пространство, по-добре го увеличете чрез външен твърд диск!3

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Видеокартата
[/panel-header]
[panel-content]

Нямате нужда от мощна видеокарта за писане на текстове и обработка на таблици с данни.

Що се отнася до видеокартата, ако задачите ви не са свързани с архитектура и дизайн, можете да се доверите на графичните ядра, вградени в процесора. Те ще щадят батерията значително повече от външна карта.
[/panel-content]
[/panel]

8. SSD

Препоръчваме да си вземете бизнес лаптоп с SSD модул. Тази алтернатива на стандартните HDD работи по-тихо и по-икономично, не се влияе от вибрациите на корпуса и не прегрява през лятото… И най-важното: ще позволи светкавично зареждане на операционната система и програмите!

9. Ултрабуците

Макар да има ултратънки ноутбукове, които са насочени към частни потребители, тези компютри по начало са за работа. Идват с тегло под 2 кг и ултратънко тяло, изработено от висококачествени материали. Идеални са за път. По задължителни характеристики те включват и препоръчителния SSD модул.

Някои РС са едновременно и ултрабуци, и хибриди.

10. Хибридите

Често те са модификация на ултрабуците. Наред с „режим лаптоп“, могат да се сгъват до „таблет“ или „палатка“. Това ги прави идеални, ако се занимавате с презентации пред публика. Обикновено носят и удобството от това, освен с клавиатура и мишка, да ги управлявате с мултитъч жестове и/или стилус.

Понастоящем ултратънките преносими компютри и хибридите се предлагат в голям диапазон от цени. Разгледайте онлайн магазина ни и ще се убедите.

[rule style=“rule-double-thick-thin“ ]

  1. Вижте как можете да извлечете максимума от батерията. []
  2. Друг вариант е просто да използвате USB флашка за мобилен интернет от телефонния си оператор. []
  3. Има поне 10 причини да използвате външен HDD. []
Loading Facebook Comments ...