5 сигурни ползи от лаптопа с вграден SSD модул

Лаптопите стават все по-леки и по-удобни за носене. Дисплеите им — с по-висока резолюция. Процесорите — по-икономични и по-мощни. Но един от компонентите на мобилните компютри си остава базиран на стара технология и днес се смята за „тясното гърло“ на цялата система. Това е твърдият диск (HDD), който понастоящем има само една достъпна алтернатива — SSD.

Писали сме по различни поводи, че както вътрешните, така и външните HDD имат предимства и недостатъци. Тук ще разгледаме сигурните ползи от SSD, като няма да наблягаме на практически единствения минус1 — по-високата цена, тъй като към днешна дата дори тя не е съществен фактор.2

1. Скоростта става адекватна на цялата система

Никак не е произволно, че свръхпреносимите бизнес лаптопи, наричани ултрабуци, ако спазват задължителните параметри на Intel, са базирани на SSD модул. Причините не се изчерпват само със скоростите на достъп до съдържание, но и те са важни, особено ако не искаме да хабим половината от заряда на батерията, изчаквайки за пореден път да се зареди операционната система или някоя програма.

Дори да оборудвате лаптопа си с малко SSD, на което да запишете само Windows и най-често използвания софтуер, разликата в достъпа до постоянните и временните (кеш) файлове значително ще се повиши. И то до такава степен, че ще се възползвате от специалните режими за хипербързо излизане от режим на хибернация в рамките на 3, 2 и даже 1 секунда, готови да свършите работата си.

Ултрабуците са за сериозни хора и не е произволно, че тези машини залагат на solid state информационни носители.

2. Батерията ще ви служи по-дълго

Значителна част от заряда на лаптопа се използва за захранване на въртящите се и други подвижни части от твърдия диск тип HDD. Ако заложите на SSD обаче, консумацията на енергия за достъп до файловете ще спадне неколкократно. В резултат на това бихте могли да увеличите автономията на лаптопа (работата му без да е свързан с контакт) с повече от час или два.

3. Скритите ползи за другите компоненти

Понеже имат подвижна механика, HDD-тата отделят топлина. Предимно в летните месеци или при непочистени въздухоотводи тя застрашава не само здравето на самите твърди дискове, но и на други компоненти. Сред най-уязвимите е батерията, капацитетът на която спада необратимо заради горещините. SSD-тата елиминират този неприятен проблем.

Ъпгрейдът на вече закупен лаптоп със SSD не е труден и екипът на Ardes.bg може да ви съдейства за всяка стъпка от процеса.

Скрити ползи и за потребителя
Когато харддискът няма движещи се части, той е напълно безшумен. Каквото и SSD да изберете, ще забравите разсейващите звуци и дразнещото чегъртане в натоварените моменти.

4. Освобождават ценно място за друго

Габаритите на едно SSD модулите варират от 2.5″, през 1.8″ до 1.0″. С други думи, като цяло те могат да бъдат значително по-компактни от повечето HDD. По този начин освобождават място в лаптопа, което се използва за:

добавянето на ценен компонент;

допълнително намаляване на корпуса;

по-ефективно охлаждане на системата.

Всеки solid state drive е значително по-устойчив на удари и сътресения, което го прави и много по-удачно решение за лаптопите, използвани в движение.

Едното не изключва другото
Ако капацитетът на вградения SSD не е достатъчен за нуждите ви, можете да го използвате в комбинация с външен HDD. Това всъщност е препоръчително, тъй като позволява надежден бекъп на ценните ви файлове.

5. Усъвършенстван контрол във ваши ръце

Вероятно най-сериозното опасение на потребителите спрямо SSD-тата е самата им технология. Казано накратко — тези информационни носители имат ограничени „цикли“ за запис и изтриване на файлове.

През изминалите няколко години към моделите от опитни производители се прилага специализиран софтуер. Той позволява да контролирате натоварването на устройството и да оптимизирате неговото износване.

  1. Не включваме сравнително ограничения капацитет, тъй като той също е свързан с цената. Иначе се предлагат потребителски модели с над 500 GB или 1 TB, каквито са и повечето HDD. []
  2. Днес се предлагат лаптопи със SSD дори под 500 лв. []