Как да удължим живота на SSD диска

Съществуват две главни бариери пред покупката на SSD диск. Първата допреди няколко години беше по-високата цена, в сравнение с традиционните твърди дискове (HDD). Това препятствие постепенно отпада от само себе си, тъй като цените намаляват и днес дори моделите с капацитет 256/512 GB са по-достъпни от всякога.

Втората бариера не може да се преодолее автоматично. Тя е свързана със схващането, че ограниченият брой цикли „запис-изтриване-презапис“ на тъй наречените клетки във флаш паметите, водят до ограничения им живот. За да превъзмогнат психологическото препятствие, потребителите трябва да се осведомят, че модерните SSD използват много по-качествени многослойни клетки, отколкото са тези при USB флашките. Пък и дори с естествените си недостатъци новите технологии ще служат много по-дълго, отколкото всъщност очакваме.

Какви са прогнозите за живота на един SSD диск

Всеки производител използва различни указания:

Някои дават почти безусловна гаранция,1 че паметта ще работи даден брой години. Обикновено говорим за средно 60 месеца (5 години), докато гаранцията, която е стандартна за HDD, рядко надвишава 36 месеца (3 години).

Други посочват общото количество информация, която можете да „записвате-изтривате-презаписвате“ на 2.5-инчовите им SSD дискове за вграждане в настолни и преносими компютри, и дори по-бързите и по-компактни M.2 модули. При капацитет на паметта 250GB, например, Samsung дават около 100TB, при 512GB са 200TB, при 1TB са 400TB, и т.н.

Софтуерът, с който идват модерните SSD, позволява да проследявате състоянието им в почти реално време.

Как да разбираме тези числа и защо колкото по-голям е капацитетът на SSD диска, толкова по-дълго се очаква да ни служи? Преди всичко — тези неща са условни. Ще забележите например, че един 250GB SSD всъщност ви дава възможност да използвате по-малко от обявеното място. Това е така, защото част от тези 250GB е заделена за системни нужди, а именно: за кеширане на временни файлове, които амортизират само клетките, заделени за тази цел, но не и останалите.

Този подход се нарича Over Provisioning (презапасяване или презастраховане), като най-често фабричните настройки използват 10% от дисковото пространство. Чрез софтуера, който идва с всеки SSD от реномиран производител, можете да направите ръчни настройки. А именно — ако, да речем, вашият 250-гигабайтов модел на Samsung е с гарантиран живот от 100TB при 10% за Over Provisioning, може да достигне 200TB живот, ако зададете 20% за Over Provisioning, 300TB — при 30%, и т.н.

Софтуерът Samsung Magician позволява да заделяте най-много 50% за Over Provisioning, за което също има разумни основания.

Има ли смисъл от прекомерно презапасяване?

Краткият отговор е: не! Ще открием причината в една проста сметка. Средностатистическият потребител записва ежедневно около 20GB информация върху SSD-то. Това включва и автоматичното кеширане на файлове от операционната система, както и кеша на браузърите и/или този на най-често използваните програми. Ако умножим тези 20GB по 365 дни, получаваме закръглено към 8TB (терабайта) на година. Те пък са едва 8% от гарантирания живот на устройството — и то при фабричния му Over Provisioning!

Казано с други думи, даже и да си спестите каквито и да било промени в приложения софтуер, имате над 10 или 20 години (в зависимост от капацитета на диска) за неговото безпроблемно средностатистическо използване. Теоретично, ако увеличите процентите за Over Provisioning на 20% или 30%, като в същото време ограничите кеширането, един съвременен SSD ще може да ви служи цял живот или поне през цялото време, докато тази технология е актуална и не бъде изместена от някоя по-нова и по-добра.

Как да ограничим кеширането

Да напомним — веднъж записаната информация не амортизира SSD-то, независимо колко пъти е четена. Това, което съкращава живота му, е прекалено честото записване и изтриване на данни. Ето защо, за да поддържаме живота на флаш паметите във възможно най-добро състояние, трябва да намалим (доколкото е възможно и разумно) това изтриване и записване, като имаме предвид, че кеширането на файлове, извършвано автоматично от програмите, обикновено е най-вредното.

То не може да се избегне винаги и понякога не е желателно да се прави. Например временните файлове на операционната система и някои програми е добре да останат на SSD, защото това води до по-бързата им работа и по-високата обща производителност на машината ви. За какво ни е SSD диск, ако в крайна сметка няма да се възползваме от скоростите, които ни предлага?

Но при браузърите и някои софтуерни приложения няма никакъв проблем да настроим кеширането така, че то да се извършва върху стандартен твърд диск (HDD), стига конфигурацията ни да разполага с такъв. Това няма да се отрази върху бързината на работата в браузърите и стрийминг услуги като Spotify. Изрично споменаваме тази музикална програма, тъй като неотдавна нейната версия за десктоп влезе в новините, след като се установи, че един дефект води до записването на 10GB/час или на 700GB/дневно. Това действително може да бъде убийствено за вашето SSD. Въпреки че проблемът беше отстранен, е добре да се предпазим от евентуален негов рецидив.

Накратко: такива програми могат да кешират файлове и на HDD — просто трябва да направим съответните ръчни настройки, — което не би забавило работата с тях. Същото, впрочем, важи и за гейминга. SSD-тата не ускоряват осезаемо стартирането на игрите, нито зареждането на картите и нивата. Причината е, че привидно бавното зареждане от обикновен твърд диск не се дължи на самия диск, а на това, че авторите на играта ви задължават да изгледате някое клипче, разказващо историята, или пък се извършват „неусетни“ синхронизации за онлайн състезанията.

Надяваме се, че с този материал сме вдигнали и втората бариера — психологическата задръжка да се възползвате от бързината и надеждността на SSD дисковете, които могат да направят всеки компютър значително по-бърз, отколкото би могъл да бъде с морално остарелите алтернативи на въртящите се HDD.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Консултирайте се с експертите на Ardes.bg, ако се нуждаете от съдействие при избора на най-удачния и най-достъпен модел за вашите нужди.[/notification]

  1. Казваме „почти“, защото памети, увредени заради неправилна експлоатация и при определени инциденти не подлежат на безплатен гаранционен сервиз. []
Loading Facebook Comments ...