Gartner прогнозира срив в цените на SSD и DRAM

Йон Еренсон, ръководител на отдел за пазарни проучвания към глобалната статистическа компания Gartner, е категоричен, че следващата година ще започне главоломно поевтиняване на NAND паметите, използвани и в SSD дисковете. А през 2019 година ще бъде отчетен „ценови срив“, който ще направи устройствата, базирани на такива флаш памети, достъпни за абсолютно всеки.

Какви са причините за това?

● Водещите компании, начело с Apple, Lenovo и HP, залагат на SSD и други флаш памети за своите устройства, въпреки че понастоящем тези компоненти са по-скъпи от стандартните HDD и оскъпяват крайните продукти.

● Стабилното предлагане на лаптопи, смартфони, таблети и сървърни решения със SSD памети води до по-добрата им маркетингова реклама и съответното по-масово търсене.

● Масовото търсене пък, от своя страна, създава необходимите предпоставки за инвестиции в производствената инфраструктура, а когато една технология се сдобие с „поточни линии“, цените неизбежно вървят надолу.

Еренсон е на мнение, че по-ниската себестойност на флаш паметите може и да не доведе до поевтиняване на целите устройства. Компаниите може да задържат високите цени, като ги оправдаят с други хардуерни или софтуерни иновации.

Но специалистът на Gartner е убеден, че поевтиняването ще се отрази благотворно за потребителите, които са склонни да сглобяват собствени компютърни конфигурации, след като внимателно са избрали необходимите компоненти.

Дори сега могат да се намерят достъпни и първокласни решения за такива ентусиасти. Вижте ги в нашия каталог.

Loading Facebook Comments ...