Какъв компютър е необходим за стрийминг?

Едва ли някой се съмнява, че днес интернет не е просто платформа за себеизява. Това е място, от което зависят приходите за бизнеса. Много компании стриймват1 презентации и конференции за новите си продукти. Но с нещо подобно се занимават и геймърите в Twitch и Hitbox, където разкриват тайни на игрите, дават съвети на други игромани и се издържат с „монетизация“ на работата си или чрез дарения.

Ако и вие планирате да се захванете с такива дейности, закономерно изниква въпросът: какъв компютър ни е нужен за тази цел?

Преди да му отговорим, нека обясним накратко — какъв е механизмът на стрийминга. Съвременните игри „изпотяват“ дори най-мощните процесори, ненаситни са за оперативна памет, а качествата на видеокартата определят и графичните благини на монитора. Машината ви трябва да е мощна, за да ви осигури максимално увлекателно изживяване.

Когато искате да споделите изживяването си с други геймъри — особено в реално време, както е при стрийминга, — изискванията стават още по-големи. Налага се да разполагате с РС, което освен с изчисленията за самата игра, ще изпраща сигнала без забавяне към Twitch или друга подобна услуга в интернет. Натоварването има и при компресираното видео, и при „суровото“.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Вметка за бизнеса
[/panel-header]
[panel-content]
Стрийминг презентациите, базирани на текстови документи и Excel-ски таблици, анимации от PowerPoint и кратки клипове, не тормозят компютъра, колкото игрите. Това важи и в случаите, когато демонстрациите са съпроводени от аудио на водещи и/или диктор. Обикновено за такива цели е достатъчен един компютър, оборудван с 4-ядрен процесор Core i5/i7 и свързан с интернет посредством широколентова връзка (мин. 10 Mbps).
[/panel-content]
[/panel]

Стрийминг с един компютър

Съществуват няколко варианта за видео стрийминг. Геймърите, които се захващат с това като хоби, обичайно използват само един РС — същият, на който пускат и игрите си. Както стана дума обаче, този компютър, наред с изчисленията за самата игра, ще трябва да се погрижи и за обработката на сигнала и неговото изпращане в мигновено и без насичания или прекомерна компресия в интернет.

Ето защо препоръчителните изисквания са:

● Поне 4-ядрен процесор Core i5. Но за стрийм със софтуерен енкодинг2 се препоръчват 6-ядрени или по-мощни от линията Core i7, понеже ще трябва за части от секундата да подготвят видеото в нужния формат за зрителите.

● ако съвременните игри изискват, да речем, минимум 8 GB оперативна памет, за операциите по стрийминга ще ви трябват около 12 GB. В случай че използвате програми за overlay (допълнителни графични интерфейси и менюта, а също и спецефекти) или пък се възползвате от функции за картина-в-картина, така че изображението от уебкамерата ви да се наслагва върху сцените от игровото заглавие, може да ви потрябват общо 16 GB RAM.

● количеството оперативна памет е свързано и с резолюцията, в която стриймвате. При HD 720p3 вероятно ще ви стигнат и 8 GB. Но при Full HD 1080p и особено при 4K Ultra HD отново количеството RAM се удвоява.

● колкото по-висока е резолюцията, толкова по-стабилна трябва да е интернет връзката ви. Забележете, говорим за надеждност, а не за скорост. По тази причина е добре да използвате кабелен интернет или сериозен Wi-Fi рутер.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Става ли наличната ви система?
[/panel-header]
[panel-content]


Има един лесен способ да тествате конфигурацията си. От известно време насам клиентът на Steam4 поддържа функцията Broadcasting. Чрез нея хората в списъка ви с приятели могат да наблюдават как разцъквате любимите си екшъни. От тях можете да се осведомите дали всичко със стрийминга е било наред.
[/panel-content]
[/panel]

Стрийминг с два компютъра

При този вариант изчисленията за самата игра се поемат от основния ви геймърски компютър. Неговата задача е да осигури възможно най-доброто качество на образа и звука. А вторият компютър се занимава с енкодинга на видео сигнала и неговото мигновено изпращане към Twitch и публиката.

Геймърската машина трябва да е достатъчно мощна, за да пуска игрите с необходимите детайли. Другата, предназначена за стрийминг, може да бъде по-свободно конфигурирана, като минималните изисквания са:

● Процесор Core i3, но се препоръчва Core i5 за Full HD видео или такова с по-висока резолюция;

● 4 GB оперативна памет, но това зависи от операционната система. Ако работите с Linux или Ubuntu, вероятно ще са достатъчни, но под Windows 7 или по-нова версия може да ви потрябват 6 GB RAM;

● Опитните стриймъри твърдят, че дори сравнително достъпни видеокарти, като Nvidia 750 Ti, са достатъчни, но може да помислите и за по-производителна;

Ако ще занимавате зрителите с нещо — независимо дали говорим за игра, или бизнес презентация, — те ще очакват най-доброто. А именно — видео с възможно най-висока разделителна способност (или поне 1080p спрямо актуалните стандарти), без графични дефекти и гладък фреймрейт (за игрите той е ок. 60 fps).5

Видеокартата може и да няма първостепенно значение за скоростта на стрийминга, но е ключова за това, дали материалите ви ще привлекат очите на някого. Ако искате да говорите, докато играете, можете да потърсите и висококачествен отделен микрофон6 или специален хедсет. Разгледайте предложенията в Ardes.bg.

  1. Стрийминг: Прихващане, обработка (енкодинг) и излъчване на аудио-визуална информация в интернет. []
  2. Енкодинг: Задължителен процес, при който необработеният видео и аудио сигнал се компресира във файлов формат, който може да се възпроизвежда от машините на зрителите. Софтуерният енкодинг се извършва от процесора и се отличава с високо качество на видеото, но и с натоварване за системата. Хардуерният енкодинг е алтернатива, при която отделно устройство обработва сигнала, като така разтоварва процесора, но обикновено не дава същото добро качество. []
  3. За стрийминг на 720p мултимедия ще свършат работа и по-скромни компютърни конфигурации, но тази резолюция може да бъде недостатъчна и незадоволителна за огромна част от публиката ви. []
  4. Онлайн услуга за цифрово разпространение на повечето легални РС игри. []
  5. FPS: frames per second, кадри в секунда. []
  6. Много добро решение са тези от линията Yeti на фирмата Blue. []
Loading Facebook Comments ...