10 аксесоара за лаптоп, без които не можем

Преносимите компютри имат малки размери и ниско тегло, което ги прави удобни. Но удобството винаги може да бъде дори още по-голямо, ако използвате добре подбрани аксесоари. А след като свикнете да ги използвате и станат неизменна част от живота ви, ще ви липсват винаги, когато ги забравите.

Какви продукти имаме предвид? Те са многобройни, но няма да посочваме конкретни модели, а сегмента, в който са обединени:

1. Всичко в чантата

Преимуществото на специалните чанти и раници за лаптопи е в това, че са съобразени с размера на устройството. Казано иначе, не е наложително да носите машината в нещо, което е по-обемисто, отколкото е необходимо.

Почти всички решения разполагат с отделения за мишка и външни харддискове. А често се предлагат и в стилни цветове.

2. За къде без мишката?

Тъчпадът на преносимите компютри може и да е заместител на мишката, но тя ни носи повече удобства и позволява навигация с по-голяма прецизност. Предлага се във варианти с USB кабел или с безжична Bluetooth свързаност.

Модификациите за лаптопи са с леко умалени габарити. Работещите на батерия имат и лента, която поставяте в определена позиция, за да е сигурно, че няма да изразходвате заряда, докато устройството е в чантата и не го използвате.

3. Повече файлове с външен HDD

Обикновено лаптопите идват с твърд диск до 1 TB и/или SSD с капацитет между 120 GB и 500 GB. Той може да ви е достатъчен, но може и да не е, ако сте любители на HD мултимедия или самите вие създавате такова съдържание. Външният HDD разширява вградената памет, но има редица други полезни функции.

Вградените дискове на лаптопите са особено уязвими, затова е разумно често да им правите резервни копия — така наречените бекъпи — именно на преносим HDD/SSD.

4. Още по-мобилни с флашките

Ако харддисковете са малоразмерно хранилище за безценните ви файлове, USB флаш паметите, които любовно наричаме и просто флашки, са тяхна още по-компактна алтернатива. Те силно варират както според дизайна си, така и по отношение на бързината и капацитета.

В случай че лаптопът ви има USB 3.0 порт, непременно потърсете и флашка, сертифицирана по този стандарт, за да се възползвате оптимално от всички благини, които може да ви предложи.

5. Охладете лятото

Идват горещините, които могат да увредят някой от компонентите на машината ви или да понижат производителността ѝ. Освен това топлината във вътрешността на корпуса неприятно нагрява и поставката за длани.

Някои от тези охладители имат и втора функция, която не трябва да се подценява. Чрез тях повдигате компютъра на удобната за вас височина и коригирате зрителния ъгъл, от който наблюдавате екрана.

6. Един USB хъб не е излишен

Повечето аксесоари, изброени дотук, изискват една или друга форма на връзка през USB портовете на лаптопа. Ако включите охлаждаща поставка, USB флашка и мишка, можете да останете без свободен порт.

В това отношение USB хъбовете са безценни, както са сме се убедили всички ние, които ги използваме. С тези достъпни „разклонители“ си създавате и навик да не използвате често портовете на самите лаптопи и да износвате конекторите им.

7. По-добър звук със слушалки или хедсет

Ноутбуците и особено най-тънките им разновидности — ултрабуците — не могат да осигурят високо качество на звука. Това се дължи на липсата на достатъчно място за говорители с големи акустични камери.

Ето защо любителите на мултимедията се нуждаят от слушалки. Ако ви трябва и микрофон за геймърските сесии и чатовете в скайп, можете да потърсите комбинирано решение, каквото са хедсетовете.

8. Докинг станция за дома или офиса

Не всички потребители използват лаптопа си на път. Всъщност за мнозина преносимият компютър е заместител на настолния, като работят и се забавляват на него върху бюро или маса. Ако не в офиса, у дома.

Докинг станцията е идеално решение, тъй като добавя допълнителни портове към машината, а понякога даже и втора батерия.

9. Удвоете енергията с външна батерия

Батерията е сред най-важните части на преносимия компютър. Именно тя го превръща в автономно устройство, което работи и далеч от електрическата мрежа, затова можем да го взимаме винаги и навсякъде с нас.

За да увеличите времето, през което работите, без да включвате щепсела в контакта, се нуждаете или от външна батерия (т. нар. power bank-и), или от резервна, която да поставите, когато основната се изтощи.

10. Чистият лаптоп живее по-дълго

И накрая, но не по важност, идват комплектите за почистване. Те са изключително достъпни, но и почти толкова подценявани.

А това не е редно, защото: прашният дисплей лесно може да се надраска и да ни дразни всеки път, щом го погледнем; запушените въздухоотводи затрудняват отделянето на горещия въздух, а това уврежда компонентите. Чистият лаптоп е полезен и за собственото ни здраве.

Сред предлаганите продукти от Ardes.bg ще откриете и много други аксесоари, съобразени с начина ви на живот.

Loading Facebook Comments ...