Dell Inspiron 5767 – лаптоп от средния клас с големи възможности!

Американският производител на лаптопи Dell винаги е имал силни представителни модели в средния клас. За да затвърди своите позиции и да удовлетвори нуждите на своите клиенти, на пазара беше представена обновената серия 5700 от линията Inspiron, а именно 5767. Ето и с какви впечатления останахме след няколко дена продължителни и изтощителни тестове.

 

Основни параметри

  • Процесор: Intel Core i5-7200U (2.50 GHz – 3.10 GHz, 3MB Cache);
  • Видео карта: AMD Radeon R7 M445 – 4GB GDDR5;
  • РАМ памет: 8GB DDR4;
  • Дисплей: 17,3” FullHD (1920×1080) матов екран;
  • Твърд диск: 1TB SATA HDD 5400RPM + 120GB SSD;
  • Интерфейси: 2 x USB 3.0, HDMI, 1 x USB 2.0, RJ-45, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.2;
  • Батерия: 3-клетъчна литиево-йонна, 42Wh;
  • Тегло: 2.72 кг.

 

Дизайн на Inspiron 5767

Производителят е заложил на доста нестандартен и екстравагантен дизайн на корпуса. Горния и долния капак са приятно заоблени, изработени от пластмаса и оцветени в лъскаво черно (при нашия тестов вариант). Отпред, точно по средата, се намира вдлъбнатина, която спомага за по-лесното отваряне на лаптопа. Клавиатурата е изключително удобна за писане, а клавишите са от островен тип – разстоянието между тях е достатъчно голямо за да не се натисне съседен бутон.

Теглото на машината е приблизително 2.8 килограма, което със сигурност не я прави мобилна и лесна за пренасяне.

Дисплей

Използваният дисплей е с резолюция Full HD (1920 на 1080 пиксела) и притежава матово покритие, което да предотврати отразяването на обекти и светлина от монитора. Размерът е достатъчно удобен за да замести настолен компютър (17,3 инча по диагонал) и е подходящ за гледане на филми и редактиране на снимки и видео клипове.

Свързване и комуникация

В Inspiron 5767 са комбинирани всички необходими начини за връзка с външния свят. Тук присъстват два USB 3.0 порта с висока скорост на предаване на данни (до 600MB/s на теория), един стандартен USB 2.0 порт, както и HDMI видео изход за свързване на телевизор или втори монитор. За комуникация с аудио периферия се използва 3.5мм жак, разположен от лявата страна.

Лаптопът може да работи както с кабелни мрежи (RJ45 порт със скорост до 100Mb/s), така и с безжични такива – 802.11 ac е протоколът за връзка. По спецификации трябва да осигурява до 600Mb/s, но на практика двата най-важни фактора за поддържане на такава скорост са рутерът и разстоянието между двете устройства.

Производителност

Както и в предишните ревюта, и тук ще ви представим всички постигнати резултати в няколко сравнителни таблици. Отбелязваме, че графичните тестове са проведени при максимални настройки на детайлност и резолюция FullHD (изключение са 3D Mark тестовете, където се използва конфигурация по подразбиране). Можем да направим следното разпределение:

  • Производителност на CPU – Използваният в нашата тестова система Intel Core i5-7200U е чип от последното поколение Kaby Lake процесори. В него са внедрени голям набор от технологии за ускоряване на бързодействието като например Turbo Boost (динамично повишаване на работната честота спрямо натоварването и нивото на загряване), Hyper Threading (максимално ефективно използване на всички свободни изчислителни блокове) и вграден контролер за DDR4 RAM памет. Всичко това го прави едно подходящо решение за всекидневна употреба, мултимедийно забавление и игри (при зададено средно ниво на детайлите и дискретна видео карта);

  • Производителност на графичния процесор – В текущата конфигурация имаме AMD Radeon R7 M445 видео карта с 4GB GDDR5 графичен буфер. Този чип е едно много добро допълнение към бързия процесор. Имайте предвид, че той не е достатъчно бърз за най-новите и най-тежки игри при Full HD резолюция и максимално ниво на детайлност;

  • Производителност на RAM паметта и дисковата система – В нашата конфигурация имаме 8GB RAM памет от тип DDR4 (най-актуалния и бърз към момента вариант), както и “двойна” дискова конфигурация – стандартен носител с капацитет 1TB и скорост на въртене от 5400 об/мин, подпомогнат от 128GB SSD с интерфейс SATA3. Според нас това е оптимално добра комбинация – имате на разположение бърз флаш-базиран диск за програми и операционна система, а от друга страна можете да съхранявате аудио и видео файловете си на надежден магнитен диск.

 

Живот на батерията

Преди да ви запознаем с представянето на “акумулатора” е редно да отбележим нещо – в случая презентираме 17,3-инчов лаптоп от средния ценови клас. Само по себе си това позициониране ни кара да имаме сравнително непретенциозни очаквания.

Тестването на времето за автономна работа преминава по два начина – при първия подлагаме машината на стандартно домашно натоварване – включен WiFi модул, настройка на яркостта на дисплея около 60%, High Performance режим на операционната система, при което стартираме вградения браузър (в случая Microsoft Edge) и пускаме YouTube клипчета, докато батерията не се изтощи. Вторият начин на тестване и насочен към геймърската част – High Performance режим на работа, 80% яркост на екрана и стартиране на няколко последователни игрови заглавия (Crysis 3, Battlefield Hardline, GRID:Autosport), отново до пълното изключване на лаптопа. Постигнатите резултати са както следва – 3 часа и 48 минути при леко натоварване и 1 час и 52 минути при постоянна игра. Стойностите са много добри за този модел и могат да бъдат подобрени по няколко начина – чрез допълнително намаляване яркостта на дисплея и чрез премахване на стандартния твърд диск.

 

Температури при работа

Няма как да не обърнем внимание и на загряването на двата основни компонента – CPU и GPU. За да измерим достигането на максимална работна температура, използваме програмата AIDA64 v5.80 Extreme Edition. Стартираме вградения Stability Test с натоварване само на процесора и видео картата. След десет минути непрестанна работа проверяваме кои са най-високите достигнати стойности и ги записваме. В нашия случай това бяха 82C за централния процесор и 80C за видео процесора – комфортни стойности, които могат да се понижат чрез добавяне на външна охлаждаща подложка.

 

Заключение

Dell Inspiron 5767 е един красив и производителен лаптоп. Той е най-подходящ за хората, които искат да сменят настолния компютър или нямат нужда от лека и преносима машина. Този модел е създаден за домашна употреба – използване на социални мрежи, забавление с филми и игри, както и офис работа. Допълнително спокойствие внася и 3-годишната гаранция, предоставена от производителя.

Нашите предложения за Dell Inspiron 5767 можете да намерите на сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...