5 ултрабука, които заслужават вниманието ви

Каква е разликата между стандартния ноутбук и ултрабуците? Самото наименование ултрабук ни подсказва, че това са наследниците на преносимите компютри, които в по-ранни години бяха определяни като ултралеки и/или ултратънки. Но, откакто компанията Intel създаде обособен такъв сегмент на лаптопите, спецификациите им се обогатиха с още задължителни характеристики.

Официалните изисквания включват:

дебелина на корпуса до 20 мм (2 см), като е допустимо 14- и 15-инчовите модели да са с профил до 23 мм;
до 2 кг тегло с отклонение до 300 грама за 15-инчовите;
енергоспестяващ процесор от Intel;
твърдотелен диск (SSD), който е с по-малки физически размери, по-бързо и по-икономичен спрямо стандартните HDD;
около 3 секунди за излизане от режим на хибернация;
мин. 6 часа живот на батерията;

А производителите на такива устройства са се обединили и около следните параметри:

форм фактор, основан предимно на 13- и 14-инчови дисплеи;
изработка на корпуса и шасито от цели парчета олекотени и висококачествени материали;
конфигурации без оптично устройство.

Само за бизнеса или за всички?

Ултрабуците се предлагат най-вече за хора, занимаващи се с бизнес. Това е основателно, понеже тези компютри са стилни, надеждни, високопроизводителни и могат да се използват дълги часове на батерия. Освен това и цените им често предполагат, че ще са подходящ избор за потребители, които ще си изкарват хляба с тях.

Но това означава ли, че не са подходящи за ежедневието и развлечение? Не, не означава това. Просто е прието да се смята, че не всеки е склонен да бръкне дълбоко в портфейла си за РС, което обикновено (но не винаги!) е по-скъпо от обикновените лаптопи.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Нашата селекция
[/panel-header]
[panel-content]
Както ще се уверите от предложенията ни, изброени по-долу, ултрабуците могат да бъдат точно толкова достъпни, колкото и всеки друг лаптоп. Те предлагат и редица екстри, с които толкова бързо свикваме, че постепенно и неусетно започваме да ги възприемаме като „нещо, без което не можем“.
[/panel-content]
[/panel]

Модели със стандартни шасита

Под „стандартни шасита“ в общи линии се разбират панти за прикрепване на капака, които позволяват да използвате компютъра, както конвенционален лаптоп. Отварянето на дисплея е предвидено за около 90 градуса.

Acer Aspire Swift 3
Цени: 999 — 1499 лв.

Цялата серия се състои от 14-инчови компютри с матов дисплей — особено удачен избор за всички, които се дразнят на отраженията по екрана, докато работят на открито, или на отблясъците от изкуственото осветление у дома. Независимо от хардуерните конфигурации, теглото на машините е едва 1.5 кг.

Останалите спецификации варират, но неизменно получавате специални енергоспестяващи процесори от Intel и дискова система, базирана на SSD модул. Производителността им, както и количеството оперативна памет, зависят от цената, като най-достъпното решение е под 1000 лева — това доизгражда облика на Acer като компания, постигаща оптимален баланс цена/качество.

ASUS ZenBook UX410
Цени: 1699 – 2849 лв.

Компанията ASUS е водеща в сегмента Ultrabook™. Нейни модели редовно влизат в новините като най-тънки или най-леки в света. Серията, на която обръщаме внимание, не прави изключение.

Всички устройства са с алуминиево тяло и 14-инчови матови Full HD екрани, осигуряващи най-удобната работна площ за такъв размер. Разбира се, разделителната способност е идеална и за възпроизвеждане на мултимедия.

Машините са оборудвани със 7-мо поколение процесори от Intel, като можете да избирате между високопроизводителните Core i5 и Core i7. При модулите за безжична свързаност също няма компромиси — поддържат се всички Wi-Fi стандарти, включително 802.11 AC.

Dell XPS 13
Цени: 2999 — 4893 лв.

Dell подхожда към своите 13.3-инчови XPS като към произведения на технологичното изкуство. Тези ултрабуци имат профил от 9 мм (в най-тънката част) до 15 мм, но и теглото им е рекордно ниско: около 1.2 кг.

Не са спестени дълготрайни елементи за нито една част от изработката на корпуса, а контрастният и сензорен дисплей се отличава с QHD+ резолюция (3200×1800 пиксела). Ако често работите „на крак“, със сигурност ще оцените и батерията, осигуряваща автономия над 12 часа — тоест цял ден!

Освен с последно поколение процесори и SSD памети с голям капацитет, XPS-ите идват с абонамент за лицензиран офис софтуер и най-бързите интерфейси за свързаност, в това число и Thunderbolt 3 порт. Бизнес ориентирането на тези компютри личи и от Noble Lock защитата срещу кражба.

Модели с X360 шасита

Някои ултрабуци могат да се използват и като „лаптоп“, и като „таблет“, понеже пантите на дисплея им се завъртат на пълни 360 градуса.

ASUS ZenBook UX360
Цени: 1329 — 1899 лв.

Линията ZenBook съществува от зората на този сегмент. Всяка поредна година тя се усъвършенства и обновява с най-новите тенденции в електрониката. Актуалните предложения не правят изключение.

Изработени са от цели листове алуминий, което ги прави изключително надеждни и защитени дори тогава, когато ги експлоатирате без особено внимание и в различни условия. Теглото им е 1.3 кг, а профилът — 1.39 см.

Сензорните 13.3-инчови екрани с Full HD резолюция са съчетани с мощни стерео говорители SonicMaster, което е всичко необходимо за първокласно възпроизвеждане на мултимедия. Сред портовете има и USB 3.0 Type C, гарантиращ хипербърз трансфер на данни.

Lenovo Yoga 910
Цени: 2599 — 3449 лв.

От години Lenovo е световен лидер сред доставчиците на персонални компютри. Ето защо не е никаква изненада, че тяхната линия Yoga е сред най-предпочитаните — както от бизнеса, така и от частните потребители.

Подобно на йогините, и тези ултрабуци могат да заемат различни „пози“. Затова с лекота се превръщат от „лаптопи“ в „таблети“, а също — в „палатки“ и „презентационни екрани за публика“.

Наред с най-новия хардуер, тези 13,9-инчови флагмани на Lenovo, ще ви изненадат приятно с екстри, сред които: аудиофилски колонки JBL, сензор за светлина и четец за биометрични данни.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Вижте пълен списък на ултрабуците, предлагани от различни производители, в онлайн каталога на Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...