ASUS UX360CA – бюджетно решение при 4-в-1 устройствата

Щом става въпрос за мобилни и ултра преносими устройства, тайванският производител ASUS е разпознаваем в тази област. От много години той предлага широка гама от модели, обединени от общата серия ZenBook. Ето че дойде време на пазара да се появи обновена версия в бюджетния сегмент на ултрабуците. Става въпрос за UX360CA, а днес ще ви запознаем с един такъв представител.

 

Основни параметри

  • Процесор: Intel Core m3-6Y30 (0.90 GHz – 2.20 GHz, 4MB Cache);
  • Видео карта: Intel HD Graphics 515;
  • РАМ памет: 4GB LPDDR3;
  • Дисплей: 13,3” FullHD (1920×1080) лъскав сензорен дисплей;
  • Твърд диск: 128GB M.2 SATA SSD;
  • Интерфейси: 2 x USB 3.0, 1 x USB 3.0 Type-C, micro HDMI, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1;
  • Батерия: 3-клетъчна, литиево-йонна полимерна, 54 Wh;
  • Тегло: 1.30 кг.

 

Дизайн на UX360CA

Като типичен представител на тънките и леки лаптопи, ZenBook-а е изработен от метална сплав за по-голяма издържливост и оптимално охлаждане на вътрешните компоненти. Пантите, свързващи дисплея с долната част на корпуса, са изключително здрави и стегнати и позволяват на машината да се трансформира в пълноценен таблет. Третата поза, която може да заема, се нарича палатка и представлява точно това, което издава името й – пантите сочат нагоре, а самото устройство се крепи на долната част на клавиатурата и горният ръб на дисплея. Така, в лицето на този портативен компютър, виждаме доста добър конкурент на моделната линия Lenovo Yoga.

Още нещо, на което можем да наблегнем, е озвучението – в случая имаме две вградени стерео колонки, разположени под клавиатурата. Те се намират в краищата отдолу, което значително спомага за равномерното разпределение на звука из пространството. Силата и чистотата на тоновете е на едно много високо ниво.

Дисплей

Тестовата бройка притежава екран с размер 13,3 инча по диагонал. Резолюцията му е Full HD (1920 на 1080 пиксела), а използваната матрица е от тип IPS. Покритието на 72% NTSC гамата гарантира една много добра наситеност на цветопредаването. Друга важна характеристика е възможността за боравене с докосване на дисплея.

Свързване и комуникация

Портовете, които са на разположение, са разположени от двете страни на основния корпус. Тук имаме два броя USB 3.0 с максимална скорост от 600MB/s, един USB 3.0 Type-C, един micro HDMI (за връзка с монитор или телевизор) и стандартен 3.5мм комбиниран аудио жак за слушалки и микрофон.

Безжичната комуникация се осъществява чрез протокол 802.11ac, който може да работи на честота 5.0GHz, а ако рутерът се намира на по-голямо разстояние, можете да превключите към 802.11n и честота 2.4GHz (за по-стабилен обхват). В допълнение имаме и Bluetooth 4.1.

Производителност

По традиция ви представяме получените резултати в няколко сравнителни таблици, от които да добиете изчерпателна информация как се справя тестовата бройка:

  • Производителност на CPU – Поради насочеността на UX360CA не е изненадващо, че от ASUS са заложили на енергоефективен чип Intel Core m3-6Y30. Той представлява SoC изпълнение, което комбинира в себе си централния и графичния процесор, контролера за RAM паметта, както и връзките USB, SATA и PCI-Express. Скоростта му на работа е напълно достатъчна за всекидневна и бизнес употреба – използване на интернет, гледане на Full HD филми с високо качество, редактиране на офис документи и др.;

  • Производителност на RAM паметта и дисковата система – За да може един лаптоп да функционира без да се “задъхва”, той трябва да притежава освен бърз процесор, високоскоростен твърд диск и достатъчно количество RAM памет, която да съхранява в себе си необходимата информация за текущо изпълняваните програми. Тук налични имаме 4GB LPDDR3 и 128GB M.2 флаш базиран твърд диск, които са напълно достатъчни за този ценови клас модели.

 

Живот на батерията

За всеки лаптоп е много важно да издържа по-дълго време на батерия. При ултрабуците това е една от основните характеристики и е от решаващ фактор при избора на модел. Тестването на батерията премина по два начина:

  • При High Performance режим, симулиране на уеб-сърфиране и 50% яркост на дисплея – Лаптопът успя да “живее” точно шест часа и десет минути, което е по-скоро среден резултат, сравнявайки конкурентни модели като Acer TravelMate X349-M;
  • При High Performance режим, продължително комбинирано натоварване на процесора и видео картата и 80% яркост на дисплея – В този случай автономното време на работа на машината беше три часа и 35 минути;

 

Температури при работа

Благодарение на металния корпус, както и използването на чип с ниска консумация на енергия, комбиниран с SSD диск, са предпоставка да очакваме ниски и комфортни температури на работа. Практическите тестове (AIDA64 Extreme v5.80, тест за стабилност) потвърждават тезата ни – нагряването на корпуса на лаптопа е напълно в рамките на нормалното и достига до 36-37C. От друга страна SoC чипът бързо успява да “удари” топлинната граница от 80C, при което се активира вградената защита от прегряване, намаляваща работната честота. Това няма да е проблем при нормална употреба, където няма да се надвишат 55-56C.

 

Заключение

ASUS ZenBook UX360CA е едно завършено устройство, предлагащо опцията за работа като таблет или лаптоп. То е подходящ спътник, който винаги ще ви помогне, когато имате нужда – при създаване и редактиране на бележки и документи, сърфиране из интернет, гледане на филми.

Нашите предложения за ASUS ZenBook UX360CA можете да разгледате в сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...