Наноелектроди зареждат смартфони за секунди, а коли — за минути

Ще дойде ли време, когато зареждането на мобилните ни устройства няма да бъде досадно занимание, защото ще става изключително бързо? По всичко личи, че този момент е много близо, но по обективни причини ще се наложи да почакаме. Учени от университета Дрексел в Пенсилвания, САЩ, са изнамерили електроди, базирани на наноматериала MXene, съкращаващ неимоверно периода за зареждане на химически батерии.

По предварителни данни и при направени тестове, електродите се зареждат до пълния си капацитет в рамките на милисекунди. Пресметнато е времето, което би било необходимо за батерията на типичен съвременен смартфон, а резултатът е само броени секунди!

Дори още по-впечатляващо е положението, когато става дума за зареждане на електрически автомобили. Техните акумулатори ще се презареждат „за минути“ — не е цитирана точна бройка, но се подразбира, че става дума за не повече от петнадесетина.

Единственият проблем засега е, че технологията е експериментална и тепърва ще се търсят спонсори и начини за серийно производство. И сега в каталога на Ardes.bg ще откриете бързо- и безжичнозареждащи се смартфони с голям капацитет на батерията.

Loading Facebook Comments ...