По-добри снимки със смартфон: полезни съвети

През 2017 година фотографията празнува 178-мия си рожден ден. През цялото това време, откакто съществува, тя непрекъснато се развива. И вместо интересът към нея да отслабва с всяко следващо десетилетие, се случва точно обратното — в наши дни тя е по-популярна от всякога!

А причината за това, че през 21 век почти всеки човек в активна възраст снима, са смартфоните, които са и джобни фотоапарати. Сега до такава степен сме свикнали да имаме умен телефон с камера, при това винаги и навсякъде със себе си, че следните статистики едва ли ще ни изненадат:

● във всяка една секунда по света се правят общо 300,000 снимки;

● огромен процент от тези фотографии се споделя в интернет, било в специализирани сайтове или социални мрежи. Много от тези онлайн услуги се издържат именно чрез хостинга на това, което сме заснели със смартфоните си.

Но колко от тези 300 хиляди снимки, улавяни във всеки миг, си струват? Могат ли да станат по-качествени, по-интересни и… дори произведения на изкуството? Смятаме, че това е напълно постижима мисия.

Ето нашите съвети

Фокусирайте се върху важното

Каквото и да правите със снимките си, ако обектите или събитията, с които искате да впечатлите, не са на фокус, работата ви ще бъде провал. Например, ако насочите телефона към цвете с отворени чашки, но автоматичният фокус се „закове“ върху някое от листенцата на преден план или върху стената отзад, най-красивото в кадъра ще бъде извън фокус, тоест размазано.

Ляво: Цвете на фокус. Дясно: На фокус е стената.

Смартфоните с техните сензорни екрани извънредно улесняват фокусирането. Просто докоснете екрана в онази област, която сте определили като най-важна, изчакайте устройството да се фокусира върху него (когато е готово, обикновено го огражда със зелен правоъгълник) и чак накрая натискате спусъка.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Възможни проблеми
[/panel-header]
[panel-content]
Ако камерата се затруднява да фокусира желания обект, вероятните причини са: 1) намирате се твърде близо до него или 2) осветлението е прекалено слабо. И в двата случая се налага да помогнете на джаджата, като се отдалечите или активирате светкавицата.
[/panel-content]
[/panel]

Изкуственото осветление

Вероятно и вие сте се ужасявали от вида си на някои снимки — особено когато са ви щракнали със светкавица, която ви е преобразила в бледи вампири с червени очи. При професионалните огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR) има различни способи за неутрализиране на тези (д)ефекти. Но дори при най-модерните смартфони не можем да насочваме светодиодите в желаната посока или да контролираме температурата на LED светлината.

Казано иначе, ако искате приятни за гледане снимки, изключете flash-а от фотографското приложение на смартфона. За предпочитане е да снимате на оскъдна, но все пак естествена светлина. Ако е възможно, включете повече осветителни тела в помещението, запалете свещи или композирайте моделите си с лице към светлинен източник. Но използвайте светкавицата само в отчаяни случаи.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]LED диодите до камерата обаче могат да свършат чудесна работа, когато снимате посред бял ден близко разположени обекти и живи модели. Силното слънце в летните месеци, особено в обедно време, хвърля остри сенки по лицата на хората, които могат да се смекчат именно със светкавицата. (Вж. горната снимка.)[/notification]

Правилата за работа с ISO

Накратко: с ISO се измерва светлочувствителността на сензора, който улавя светлината, влизаща през обектива. Независимо дали говорим за камерата на смартфон или за професионален DSLR, тази чувствителност е в определен диапазон. Най-често започва от ISO 100, преминава през ISO 200, ISO 800 и при скъпите сериозни фотоапарати достига десетки хиляди ISO.

Какво е първото правило? — На колкото по-висока стойност на ISO снимате, толкова повече детайли губите от снимките си, а на тяхно място се прокрадва дразнещ „шум“.

Ето един пример:

А ето и друго правило: Колкото по-затъмнено е мястото, където снимате от ръка, толкова по-висока стойност на ISO ви е необходима. За да снимате на ниско ISO при слаба осветеност, ще ви трябва статив.

Още практични насоки за начинаещите

Качеството на снимките не зависи само от смартфоните и техните камери. Всъщност по-важен е творческият усет на нас, потребителите. Дори да го нямаме вроден, можем да научим и приложим някои правила на композицията.

Нека ги онагледим със следните примери:

Не е желателно акцентите в снимката ви да се намират в центъра на изображението, защото това създава неприятно чувство на напрегнатост и дисхармония у зрителя. Но това е грешка, която повечето потребители правят по инерция.

Най-лесното композиране е според т. нар. Правило на третините. Разделяте мислено (или софтуерно, ако телефонът ви има тази опция) снимката на три равни части по хоризонталата и на три по вертикалата. Силни и хармонични позиции са тези върху линиите на третините. А най-силните точки са тези, които се образуват от пресичането на линиите.

В горния пример върху една от тези точки са очите, които са и най-изразителната част от човешкото лице. А върху друга такава точка е къщичката, с която детето се занимава. Именно това са акцентите в снимката ни.

Обърнете внимание и върху фона. Снимката не е „крива“, което личи от „нивелираната“ метална ограда на заден план. Фотосът щеше да бъде по-добър, ако нямаше разсейващи елементи, каквито в този случай са другите деца, от които се виждат само части на телата.

При пейзажни и други снимки на открито е изключително важно хоризонтът да бъде прав. Няма нищо по-неестествено и нехармонично от плажна снимка, в която морето сякаш е наклонено и сякаш се излива от едната рамка.

Също така е важно границите между сушата и морето и/или между морето и небето да не минават през центъра на изображението. И отново за успешната композиция можем да заложим на Правилото на третините.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Смартфони с превъзходни вградени камери за статични снимки и видео ще намерите в каталога на Ardes.bg. Ако не можете да се справите сами с избора на правилния модел, можете да разчитате на съдействие от нашите консултанти.[/notification]

Loading Facebook Comments ...