Изборът на харддиск според потребностите ни

Темата може да се разгледа от две гледни точки. Едната засяга вградените твърди дискове (HDD) в готови компютърни конфигурации – независимо дали са настолни или преносими. Другата засяга въпроса за външните харддискове като необходимо допълнение и периферно устройство.

В тази статия ще се постараем да покрием и двете:

1. Вградените решения

Ако компютърът ще се използва от няколко човека, основателно се повдига дилемата за капацитета на неговия информационен носител. Очаквано, понеже потребителите не желаят да се притесняват дали ще има място за мултимедийните им колекции или редовно ще трябва да изтриват едни файлове, за да запишат други. Практически всички модели с HDD, предлагани от Ardes.bg, залагат на капацитет от поне 1 терабайт (1000 гигабайта), заради което могат да се смятат за универсални.

Производителността и скоростта на всеки харддиск се определя, наред от други фактори, и от кеша му. 8MB са достатъчни за лаптопи, използвани за интернет, музика и филми. Ако се занимавате и с професионална работа, изискваща по-сериозни параметри на машината, потърсете твърд диск с 16MB кеш.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Скоростта и RPM
[/panel-header]
[panel-content]
Терминът rounds per minute (rpm) се отнасят за скоростта, с която дискът се върти. 5400 rpm или 7200 rpm? Харддисковете с 5400 rpm обикновено са по-достъпни, но и по-бавни. Разликата в скоростта не е огромна. Ако по-рано не сте използвали диск, въртящ се със 7200 rpm, може и да не я забележите. Но, ако досега сте работил на домашен или служебен настолен компютър, най-вероятно сте свикнал с харддиск, въртящ се със 7200 rpm и стига да можете да си го позволите, купете си лаптоп с по-бърз HDD.
[/panel-content]
[/panel]

2. Външните решения

Актуалното състояние на пазара е такова, че много от лаптопите идват с твърдотелни дискове (SSD). Капацитетът на по-достъпните решения е ограничен до 512GB, но всъщност в повечето случаи става дума за не повече от 256GB. Това означава, че след инсталацията на операционната система и често използваните програми остава твърде ограничено пространство за лични файлове.

Изходът от тази ситуация е лесен – просто си взимате външен HDD/SSD. Разнообразието е огромно – по производител, цена, капацитет и скорост. Моделите могат да се ползват и с настолни РС.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Бизнес машините
[/panel-header]
[panel-content]
Практиката някои съвременни лаптопи да се предлагат само с твърдотелен диск засяга най-вече бизнес и корпоративните модели. Те също могат да се възползват от външни HDD/SSD, разполагащи с вграден софтуер за автоматично 256-битово кодиране на данните и улеснен бекъп.
[/panel-content]
[/panel]

Важно е да се помни обаче, че твърдият диск не е вечен. Това е компонентът на лаптопа, който обикновено се амортизира най-бързо, дори при най-внимателната ви експлоатация на машината. За един миг можете да изгубите всичките си файлове, събирани с години.

Разумно е да пазите копия на ценните си файлове на външни дискове, USB флаш памети и/или в някои от облачните услуги (Google Drive, Dropbox и др.). Ако документите и снимките не са прекалено лични, можете съхранявате копия дори на FTP-то на личния си блог или този на приятел.

Loading Facebook Comments ...