Какви са видовете геймърски конфигурации?

Понякога не е достатъчно просто да кажем „геймърска машина“, за да добием ясна представа за значението на този термин. Безусловен факт е, че компютрите, предназначени за игри, обикновено са по-производителни от повечето останали модели. Но те все пак се различават помежду си според различни критерии, а задачата на тази статия е да разясни най-съществените от тях.

По-напред ще обърнем внимание на настолните компютри, някои от които обикновено са най-сериозните геймърски машини. Неслучайно игроманите, залагащи на РС, имат самочувствието на master race — върховна класа, особено когато се сравняват с почитателите на конзолите. Има редица основания за претенциите им, но не са общовалидни.

Настолните РС се делят на класове

• Нисък клас на съответната цена. Тези машини са предназначени за геймъри с ограничен бюджет и без особени претенции за графиката. Поради по-достъпните компоненти, използвани в конфигурацията — не толкова мощни процесори и видеокарти, — ще се наложи да настройвате визуалните благини на средни или дори ниски стойности.

• Среден клас. При него е много вероятно да играете повечето модерни игри с максималните настройки на графиката. Също така действието ще се развива при минимум 30 кадъра в секунда (fps) или дори при още по-препоръчителните 60 fps.

• Висок клас. Можете да очакване не просто отлично представяне в актуалните хитове. Нещо повече — такъв компютър е инвестиция за години напред и ви носи спокойствието, че ще разцъквате бъдещите предложения на индустрията по начина, предвиден от разработчиците.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Тези класове се отнасят за готовите конфигурации, а това ни отвежда до следващото разделение на компютрите според вида им.[/notification]

Готови и поръчкови конфигурации

• Готовите са тези, предлагани като определено съчетание от параметри и окомплектовани в завършени системи. Такива имат почти всички водещи световни производители — Lenovo, Asus, Acer и др. Но често големите и доказали се търговски вериги също предлагат аналогични модели, при това на по-достъпни цени. Нашите готови решения носят името на Ardes и се радват на високо качество, дълга гаранция и отлично сервизно обслужване.

• Поръчковите са персонално сглобени, след като потребителят сам е подбрал компонентите — дънна платка, процесор, видеокарта, оперативна памет, кутия, захранване и всичко останало, което задължително присъства в една такава система. Цената силно варира според производителността и заявените екстри.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Нашият съвет
[/panel-header]
[panel-content]
Ако не сте запознати с детайлите за хардуера, по-добре е да се спрете на готова конфигурация. Но можете да поръчате и персонално сглобено геймърско РС, като използвате този конфигуратор. В случай че не сте убедени във възможностите си да се справите сами, винаги можете да се консултирате с нашите експерти, които непременно ще ви съдействат.
[/panel-content]
[/panel]

Подобно е при лаптопите, но… не съвсем

И преносимите компютри се делят на класове според качествата и мощта на ключовите компоненти за гейминга, според допълнителните екстри и разбира се — според крайната им цена за потребителя. Трябва да се знае обаче, че лаптопите обикновено няман същата производителност като настолните РС, въпреки че могат да бъдат от един и същ клас.

Казано накратко, в общи линии лаптопите са малко по-слаби. Това се дължи на ограниченото пространство в корпуса, което затруднява охлаждането и налага изискване за по-енергоефективен и по-малко топлоотделящ хардуер. Също така са малко по-трудни за ъпгрейд, особено на някои части. Но винаги има и изключения от това правило.

Затова ще разделим преносимите РС на следните две категории — подходящи за игри и специално създадени за игри:

• Подходящите за игри са тези, които имат достатъчно мощни процесори и видеокарти, за да поддържат дори модерни гейм заглавия, но това не е  основното им предназначение. Те могат да бъдат мултимедийни с акцент върху оптимизацията при възпроизвеждане и/или обработка на тежко видео.

• Специалните серии се различават още на външен вид. Те имат впечатляващи (а често и агресивни) форми и много светещи елементи, на които се радват геймърите. Отделно — включват обособени и програмируеми бутони за бързи команди в игрите, сензорни панели за мониторинг на охлаждането и общото състояние на системата, контрастни екрани и много, много други екстри.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Вижте тази наша статия, в която накратко описваме силните страни на геймърските линии от водещите производители, на които Ardes.bg е доверен партьнор.[/notification]

Loading Facebook Comments ...