Използването на нелицензиран софтуер може да бъде опасно

 

Защо да използвам лицензиран софтуер?

 

1. Защото лицензирният софтуер защитава

Лицензираните копия на софтуера на Microsoft идват с по-високо ниво на защита от вируси, шпионски софтуер и други зловредни кодове спрямо нелицензираните им версии.

 

2. Лицензирният софтуер има техническа поддръжка

Само собственици на лицензирани софтуерни продукти могат да се възползват от предимствата на техническа поддръжка от Microsoft или партньорите им. И обратното – притежателите на нелицензирани копия може да претърпят реални финансови и лични загуби в случай на проблем. 

3. Лицензирният софтуер е надежден

Клиентите могат да разчитат на надеждността и производителността, която само правилно лицензираният софтуер може да им осигури. Спестете си проблемите от принудително спиране на работата на компютъра, пробиви в сигурността или други пречки, причинени от използването на нелицензиран софтуер.

 

 

 

 Какви рискове крие използването на нелицензиран софтуер?

1. Вируси, зловредни кодове, кражба на лични данни

Около 1/3 от компютрите, работещи с нелицензиран софтуер, се заразяват с някакъв вид вируси, което увеличава риска от кражба на лични данни и банкова информация.*

* International Data Corporation, DANGERS OF COUNTERFEIT SOFTWARE STUDY 2013.

2. Повредени компютри, таблети

Използването на нелицензиран софтуер може да доведе до ограничаване на производителността на компютрите, смартфоните, таблетите и всички други устройства на всяка една компания или потребител.

3. Повече разходи

Отстраняването на проблеми, причинени от използването на нелицензиран софтуер може да е скъпо. Над 25 млрд. американски долара и повече от 1.2 млрд. часа труд са безвъзвратно загубени за отстраняването на проблеми, породени отвируси, инсталирани заедно с нелицензирани копия на софтуер през 2014 г.**

** International Data Corporation, Whitepaper, The Link between Pirated Software and Cybersecurity Breaches, 2014.

 

Как да разпозная фалшификата?

Запознаването с различните видове нелицензиран софтуер може да ви помогне да гарантирате надеждно ниво на работа с вашия лаптоп. Ако нещо изглежда неправилно, по-добре проверете, преди това да доведе до рискове за вас.

 

Начин на разпространение Описание Как да го избегнем
 

 

 

 

 

Инсталиране на неправилно лицензиран софтуер

 

 

 

 

Неправилното лицензиране при инсталирането на софтуер е налице, когато някой инсталира (и обикновено активира) един лиценз на няколко устройства, а след това продава устройствата без съпровождащите лицензи за софтуера. Избягват се разходите за лицензите, но обикновено се начислява цена на потребителя за незаконния софтуер.

Клиентите може изобщо да не разберат за наличието на неправилно лицензиран софтуер, докато не бъдат изложени на някои от рисковете, които това крие.

При закупуване на компютри с предварително инсталирани версии на Windows, потърсете Сертификат за автентичност (COA) или Genuine Microsoft Label (GML) – и двата са индикация за оригинален софтуер от Microsoft.  Научете повече на http://aka.ms/mshardwarepcpurchase.
 

 

Свален от интернет

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновено това е софтуер, разпространяван нелегално чрез peer-to-peer мрежи или свален от неоторизирани сайтове. Освен че това може да нарушава интелектуалните права на автора на софтуера, този софтуер често съдържа и опасни вируси и зловредни кодове, които могат да изложат потребителите на риск. Сваляйте софтуер на Microsoft само от места, които са проверени, като например Microsoft Store. Никога не сваляйте софтуер на Microsoft от peer-to-peer мрежи или други съмнителни сайтове.

Научете повече на http://aka.ms/mssoftwaredigital и ww.bsa.org/anti-piracy/internetpiracy.

 

 

 

 

 

Покупка на сертификати за автентичност (СОА)

 

 

Друг метод за разпространение на нелицензиран софтуер е покупката на единични сертификати за автентичност (СОА)  без съпровождащия ги софтуер, за който са издадени. Обикновено те се продават, като се представят за „излишък“ или „неизползваеми етикети“, но всъщност са фалшификати. Продажбата на сертификати за автентичност (СОА) без софтуер към тях  означава, че софтуерът не е правилно лицензиран и крие съответните рискове. Сертификатите за автентичност не трябва да бъдат препродавани, предлагани или закупувани, без да са обвързани с продажбата на компютър или друг, свързан софтуер на Microsoft (или под формата на пакетен продукт, или под формата на Microsoft OEM софтуер). Не ставайте жертва, като закупите самостоятелен Сертификат за автентичност.
 

 

Сайтове за онлайн търговия

 

 

 

 

 

 

 

Нелицензиран софтуер често се разпространява чрез сайтове за онлайн търговия (аукциони), където продавачите се възползват от неподозиращите клиенти. Продавачите може да представят лиценза като продукт „втора ръка“, предварително активиран продукт, крадени или използвани COA, нелегално копирани DVD и др. Купувачите често остават без защита и са изложени на множество рискове, когато открият, че са станали жертва на измама. Внимавайте, когато купувате софтуер от сайтове за онлайн търговия. Намерете информация за това: Дали софтуерът се продава в неговата оригинална опаковка? Дали той включва всички необходими компоненти? Дали познавате и можете да се доверите на продавача?

Научете повече на http://aka.ms/msonlineshopping.

 

Не рискувайте, бъдете защитени и използвайте лицензирани софтуерни продукти!

 

 

 

Loading Facebook Comments ...