Прототипен компютър на IBM е с размери 1х1 мм и се справя с блокчейн изчисления


Доскоро лидер сред „най-малките компютри“ беше Michigan Micro Mote — преди три години той привлече вниманието със своите габарити от едва 2 милиметра. Сега IBM отнемат титлата в полза на своя безименен прототип, който е наполовина по-малък (само 1мм х 1мм) и е сравняван със зрънце сол. Още по-впечатляващото е, че по данни на производителя, цената за изработката му възлиза на 10 цента.

Оказва се, че миниатюрният компютър разполага с процесор, включващ няколкостотин транзистора, 4MB оперативна памет, фотоволтаична клетка за автономно захранване и еднопикселов LED датчик. Устройството е напълно функционално и се твърди, че мощта му е като на х86-базирана машина от 1990-те години.

Прототипът на IBM сред истински зърна от сол.

А за какво ще може да се използва? — Основното ме предназначение ще бъде за проследяване на стоки при доставката им и предпазване от търговски измами. Но IBM са убедени, че ситната изчислителна джаджа би служила чудесно и при разпределянето на сметки, базирани на блокчейн технологията.

Макар да е значимо инженерно постижение, този продукт едва ли ще намери широко приложение за ежедневните нужди на бизнеса и частните потребители. За тях са далеч по-сериозните конфигурации, предлагани от Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...