5 предимства на външните харддискове пред облачните услуги

Безспорно облачните услуги имат редица предимства пред външните дискове. Без да сме изчерпателни, си струва да споменем следните: 1) получавате достъп до най-ценните си файлове и актуалните работни документи от всяка точка на света, стига да разполагате с връзка към интернет; 2) извършва се автоматична синхронизация на онлайн съдържанието сред онези настолни компютри, лаптопи и смартфони, свързани към него. Това в общи линии е валидно за всички популярни решения от този тип, сред които водещи са Google Drive, iCloud, Dropbox, OneDrive, Amazon Drive, pCloud…

Но в тази статия ще разгледаме и другата страна на монетата. А именно – външните твърди дискове, безразлично дали говорим за HDD или SSD, имат много преимущества пред облачните услуги. По тази причина те продължават да се произвеждат и се радват на интерес.

1. Не зависят от връзката с интернет

Вярно е, че в наши дни интернет е навсякъде около нас. Или поне там, където има покритие на Wi-Fi мрежите и мобилните оператори. Има случаи обаче, когато както при пътешествията на частните потребители, така и при командировките по служба попадаме на места, където такава връзка липсва или е незадоволителна. В такива ситуации само външен диск или друг тип преносима памет с необходимите ни файлове ни дава достъп до предварително подбраните материали.

2. Извън обхвата на злонамерени хакери

По принцип облачните услуги са добре защитени, особено високоплатените, предназначени за корпоративни и бизнес нужди. Но никога не можем да се предоверяваме на това, ако обърнем внимание, че периодично хакери крадат пикантни снимки и клипове от акаунтите на знаменитости или разбиват протекциите на бизнеси за милиарди. Единственият изход е да подбирате внимателно това, което качвате за постоянно съхранение в мрежата.

Външните дискове са идеални за съхранение на големи масиви от данни, без да се притеснявате от неоторизиран достъп до тях, извършван през интернет. Просто защото не е задължително устройството да бъде постоянно свързано с десктопа или лаптопа. След прехвърляне на информацията можете да го изключите и да го съхранявате на най-подходящото място – ако се налага, дори в сейф.

3. Имат по-голям капацитет

Да вземем една от най-популярните облачни услуги – Google Drive, която практически използва всеки потребител на смартфон с Android или на имейл, завършващ с gmail.com. Точно така, дори да не знаете, автоматично получавате 15GB безплатно дисково пространство. Конкуренти на тази корпорация предлагат даже 100GB, които не е нужно да заплащате.

И все пак тези числа са невзрачни в сравнение с капацитета на външните хардискове. Към днешна дата те рядко предлагат по-малко от 1TB. При SSD вариантите капацитетът е по-скромен, но също разполагате с памет, многократно по-голяма от тази на стандартните облачни услуги.

Това е важно за частните потребители, които не обичат да изтриват файлове и не искат непрекъснато да се притесняват за увеличаващите се колекции от снимки и видео. Дори още по-важно е за бизнеса, който съвестно пази архиви на досегашните си проекти. Важно е да се отбележи и че някои компании не позволяват да съхранявате определени файлови формати в облачните услуги, а такова ограничение липсва при външните дискове.

4. По-удачни за споделяне с колеги и приятели

Ако обичате да споделяте големи файлове, външните дискове са по-удачен избор. Причината за това е, че скоростите на трансфер са несравнимо по-високи, особено през USB 3.0 порт, като също по никакъв начин не зависят от интернет. Ако става дума за сериозни работни проекти, възлизащи на десетки гигабайти, колкото обикновено е и един „image“ файл с бекъп на цял дял от твърдия диск на настолния и преносимия компютър, ще спестите много, много време.

Също така трябва да се има предвид, че не винаги е препоръчително да въвеждате паролите си за достъп до облачната услуга на чужд компютър, за да прехвърлите някакви данни. Най-малкото от съображения за сигурност. Всяко недоглеждане може да доведе до кражба на акаунта ви или до изтичане на „чувствителни“ файлове.

5. Не променят едностранно условията

Доставчиците на облачни услуги имат право периодично да променят условията. Едностранно – без да се допитват до вас. Длъжни са да ви уведомят за новия обем на осигуреното дисково пространство и за актуализираните цени, ако използвате платен вариант, като те не могат да се договарят от вас. В някакъв момент условията могат да се окажат изцяло неприемливи и спасението е да търсите конкурентна услуга с по-разумно съотношение между параметрите и цените.

При външния твърд диск такава опасност не съществува. Заплащате еднократна сума за устройството и то започва да работи за вас – когато, колкото и както вие намерите за добре. Ако искате да имате контрол върху обстоятелствата, външните HDD/SSD са изключително адекватно решение.

И за финал, важно е да се уточни, че тук не противопоставяме едното на другото. Даже напротив – бихме препоръчали на всеки, който разполага с ценни материали, да им прави резервни копия както на външен диск, флаш памети и оптични носители, така и в „облака“. Само така вероятността в един миг да изгубите любимите си колекции и важни работни материали се свежда до нула.

Вижте списъка с най-добрите външни HDD и SSD в каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...