Достъпните аксесоари, които могат да променят живота ни

Когато работим или се забавляваме с домашната електроника, бързо си създаваме потребителски навици. Понякога не си даваме сметка, че собствените ни привички често се дължат на обстоятелството, че копираме чуждите. Виждаме как някой използва техниката си и ако той или тя е нещо като авторитет за нас, имитираме действията, без да подозираме, че може да има и по-добри.

Например това, че някой не използва аксесоари, има своите основания. Самата дума „аксесоар“ показва, че става дума за нещо, което не е задължителна част от основното устройство. Ако се информираме за ползите му обаче, а потребителските ни навици показват, че лишаването от такива аксесоари водят до проблеми с електрониката, а дори и със здравето ни, може би е време да вземем мерки.

Ето няколко насоки, заслужаващи внимание

Стойките за подобрение на ергономията

Модерните монитори от среден и висок клас разполагат с регулируеми стойки, позволяващи да коригираме възможно най-прецизно височината на екрана и неговия наклон. При геймърските модели тази „екстра“ всъщност е задължителна, тъй като игроманите обикновено са тези потребители, прекарващи най-много време с компютъра си. Ако тялото им заема неестествени и неергономични положения, това постепенно дава отражения върху здравето.

Световната здравна организация е категорична, че нанасяме поражения на костната, мускулната и нервната си си система, когато 10-15 минути на ден стоим изправени, но с наведена глава над смартфона в четене на текстови съобщения. Разбира се, травмите са по-сериозни, ако часове наред сме наведени пред монитор, който не е на нужната височина. Ако устройството е в ниския ценови клас и няма възможности за коригиране на височината и наклона, възможно най-полезният аксесоар са специалните стойки.

Особеното при тях е, че те са достъпни. Или казано с ежедневната реч — евтини, като цените на пластмасовите рядко надхвърлят 20-30 лева. В повечето случай представляват кутии с определена височина и възможност да издържат натиск до 5-10 килограма. Просто поставяме монитора върху тях и веднага усещаме разликата и повишения комфорт.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Алтернативата
[/panel-header]
[panel-content]
Ако не искате да купувате повдигаща стойка, понеже нямате място на бюрото си или го намирате за излишен разход, можете да използвате купчина книги. За още по-прецизна настройка на височината служат списанията, тъй като са по-тънки и можете да добавяте или да изваждате по-прецизно от височината. Разликата с кутиите ще е, че бюрото ви няма да изглежда прегледно.
[/panel-content]
[/panel]

Охладителите за лаптопи

Най-опасните месеци за преносимите компютри са летните. Причината? — Високите температури могат да затормозят машината и дори трайно да я увредят. Затова трябва да се борите за понижаването на всеки възможен градус в корпуса, като стандартното решение за това са специалните охладители.

Те се захранват от самия лаптоп, като се свързват към един от USB портовете. Добрите модели са безшумни или поне не са по-шумни от вградения вентилатор, изхвърлящ горещия въздух от корпуса. Препоръчително е да инвестирате в модел, служещ и като стойка — ползите са като описаните по-горе за мониторите.

Малка клавиатура за пътуванията

Ако продължим мисълта си за нагряващите се лаптопи през лятото и имаме личен опит с това, знаем, че писането на вградената им клавиатура може да бъде неприятно изживяване. Не стига, че на нас също ни е горещо, ами поставяме дланите си върху още по-топлия пластмасов или метален корпус.

Проблемът лесно се решава с портативни клавиатури. Докато лаптопът ни стои върху охладителя, пишем на отделното устройство. То е създадено и с мисълта да се побира в чанти за ноутбуци и куфари, леко е и едва ли ще ви създава дискомфорт през отпуската, а дори и в редовни командировки.

Нещо повече — чрез използването на отделна клавиатура държим лаптопа на по-голямо разстояние от нас. Дори неволно да разлеем кафето си или друга напитка, няма да намокрим и увредим скъпата машина, а само аксесоара.

Докарайте интернета при вас

Ако свързвате компютъра си към безжичен интернет (Wi-Fi), сте забелязали, че силата на сигнала отслабва с отдалечаването от рутера. Ограничени сте да седите само на места в апартамента си, където връзката е най-стабилна. А ако сте на вилата, може да нямате обхват в градината или под навеса.

Вместо вие да се приближавате към Wi-Fi източника и технологиите да контролират битието ви, можете да накарате интернета да дойде при вас. Необходимо е просто да използвате range extender — разширител на обхвата. Това е аксесоар, предлаган на цени, които не бъркат нахално в джоба ни.

Хъб за смарт телевизор

Ролята на USB хъбовете за настолни и преносими компютри е ясна. С тяхна помощ увеличаваме броя на портовете и/или получаваме улеснен достъп до тях. Не винаги обаче се сещаме, че те могат да се използват и за друга „умна“ електроника, каквато са модерните телевизори, имащи същия интерфейс.

Ако редовно пускате мултимедия на телевизора си от USB флашки и преносими твърди дискове, един такъв хъб ще ви бъде от по-голяма полза, отколкото е дори при компютъра. Причината е, че вградените портове на телевизорите са в задната част на периферията и понеже са разположени близо до стената, където е и тъмно, трудно свързваме паметите.

Честото поставяне и вадене на USB устройства може да амортизира конекторите във вградения порт. Смяната му при телевизорите не е лесна задача и струва скъпо. Така че е по-добре да използваме хъб, който дори не е страшна инвестиция.

Loading Facebook Comments ...