Nvidia и нейните партньори правят чудеса с изкуствения интелект

Като водещ производител на видеокарти, Nvidia отдавна работи по различни проекти, свързани с интеграцията на изкуствен интелект (AI) за обработка и корекции на цифрови изображения. Неотдавна писахме, че техните алгоритми вече могат да възстановяват липсващи детайли по човешки лица и други предмети на снимките, ако те частично са покрити от обекти, намиращи се на по-преден план. Подобна, но много по-сериозна технология, понастоящем се разработва от компанията в сътрудничество с MIT и Aalto University.

Освен че може да „изчиства“ цели текстове и други пречещи обекти от статични снимки, новият AI го прави и във видео. Нещо повече — успешно елиминира монохромния и цветния шум във фотографии, създавани нощем или при условия на слаба осветеност. А най-интересните му функции са свързани с почти безупречното премахване на пикселизацията, дължаща се на изкуственото уголемяване на изображенията от по-малък размер.

Вижте демонстрация на алгоритмите в това видео:

Изкуственият интелект не изисква потребителите да разполагат с по-детайлни версии на обработваните фотоси. Действа в реално време, в рамките на милисекунди, което според инженерите ще го направи удачен за използване не само в компютри, но и в смартфони. Актуалните видеокарти на Nvidia се предлагат от Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...