След три години 20% от умните телефони ще поддържат 5G мрежи

Понастоящем се водят ожесточени спорове за 5G мрежите. Защитниците на технологията акцентират върху значително по-високите скорости, съпоставени с тези при актуалните стандарти 3G и 4G. А противниците цитират научни доклади, в които се набляга, че технологията е вредна за здравето на хората и животните, защото почти не се различава от микровълновите оръжия на американската армия.

По всичко личи, че дебатите няма да се уталожат в близко бъдеще, но това не притеснява производителите на смартфони. В рамките на наскоро отминалото изложение IFA 2018 в Берлин те заявиха, че до 2021 година имат планове 20% от предлаганите умни телефони да поддържат 5G. Казано иначе — това прави всеки пети смартфон.

Също така се разбра, че до 2021-2022 година единствените устройства, които ще имат връзка с 5G инфраструктурата, ще бъдат само мобилните телефони и те ще съставляват 97 процента от 5G електрониката. На по-късен етап се предвижда достъпа и на други джаджи, особено тези от концепцията Интернет на нещата, но сегашните все още нерешени технологични проблеми (а вероятно и опасенията заради споровете около здравословните усложнения за потребителите) ще отложат дебюта им.

Във всеки случай смартфоните и таблетите засега разчитат на 3G или 4G мобилна връзка. Най-добрите модели са неизменна част от каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...